Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Europavalet 2014: Den här gången är det annorlunda

DELA MED SIG:

publicerade

on

BkiCcWMDsSmxARSQAVC_l-aj6nr6ANORWxMJ3A6RkloIkQokDwAR9oY0tKAGe0ufy015gWFLZG9cAvPhO9uKrOHCkDHSsoQ9Z9E=s0-d-e1-ftValet till Europaparlamentet ger väljarna chansen att påverka EU:s framtida politiska riktning när de väljer de 751 parlamentsledamöterna att företräda deras intressen under de kommande fem åren.

När är valdagen?

Varje medlemsland har sina egna vallagar och var och en bestämmer vilken dag dess medborgare ska gå till valurnorna under den fyra dagar långa valperioden 22-25 maj 2014. Resultaten från alla 28 stater kommer att tillkännages på söndagskvällen 25 maj.

Hur många ledamöter kommer att väljas?

Det har varit 766 parlamentsledamöter sedan Kroatien gick med i EU i juli 2013, men detta antal minskas vid valet 2014 till 751 och kommer att ligga kvar på den nivån i framtiden. Dessa ledamöter kommer att representera över 500 miljoner medborgare i 28 medlemsländer. Platserna fördelas mellan de olika staterna, enligt EU-fördragen, på grundval av "degressiv proportionalitet", vilket innebär att länder med större befolkning har fler platser än mindre men de senare har fler platser än vad strikt proportionalitet skulle innebära.

Varför är dessa val annorlunda?

Eftersom Europeiska unionen försöker ta sig igenom den ekonomiska krisen och EU:s ledare reflekterar över vilken riktning de ska ta i framtiden, är dessa de viktigaste europeiska valen hittills.

Annons

De tillåter inte bara väljarna att döma över EU-ledarnas ansträngningar att ta itu med krisen i euroområdet och att uttrycka sina åsikter om planer för närmare ekonomisk och politisk integration; det är också det första valet sedan Lissabonfördraget 2009 gav Europaparlamentet ett antal viktiga nya befogenheter.

En stor ny utveckling som införts av fördraget är att när EU:s medlemsländer nominerar nästa ordförande för EU-kommissionen att efterträda José Manuel Barroso hösten 2014, kommer de - för första gången - att behöva ta hänsyn till valresultatet till Europaparlamentet. . Det nya parlamentet måste stödja denna kandidat: det "väljer" kommissionens ordförande, med fördragets ord. Detta innebär att väljarna nu har ett tydligt inflytande över vem som tar över rodret i EU:s regering.

Av de 13 europeiska politiska partierna har fem nominerat en kandidat för att efterträda den nuvarande kommissionens ordförande. EPP har nominerat Jean-Claude Juncker, Luxemburgs före detta premiärminister och före detta eurogruppens ordförande, PES-kandidaten är Martin Schulz, nuvarande ordförande i Europaparlamentet, Liberalerna och demokraterna har valt Guy Verhofstadt, Belgiens tidigare premiärminister och nuvarande liberala grupp ledare i Europaparlamentet, de gröna har nominerat en duo av nuvarande parlamentsledamöter, franska José Bové och tyska Ska Keller, medan den europeiska vänstern har lagt fram Alexis Tsipras, ledare för det grekiska SYRIZA-partiet.

Den nya politiska majoritet som kommer fram från valen kommer också att forma europeisk lagstiftning under de kommande fem åren inom områden från den inre marknaden till medborgerliga friheter. Parlamentet - den enda direktvalda EU-institutionen - är nu en bärande del av det europeiska beslutsfattande systemet och har samma inflytande som nationella regeringar om nästan alla EU-lagar.

För att få reda på mycket mer om dessa kommande val till Europaparlamentet på de 24 officiella EU-språken, inklusive procedurerna för hur man röstar i varje medlemsstat, länkar till alla europeiska politiska partiers webbplatser och mycket lättförståelig bakgrundsinformation om Europaparlamentet och EU kan du besöka den officiella webbsidan för EU-valet på: www.elections2014.eu.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend