Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Iran: Mänskliga rättigheter är ett lackmustest för förbindelserna mellan EU och Iran, säger parlamentsledamöter för utrikesfrågor

DELA MED SIG:

publicerade

on

zarif-skärmdump-635x357

Efter kärnkraftsavtalet med Iran finns det utrymme att utveckla förbindelserna mellan EU och Iran, men inte på bekostnad av mänskliga rättigheter, sa utrikesutskottets ledamöter i tisdagens 16 februari debatt med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Sätt att få slut på våldet i Syrien och Jemen samt Irans förbindelser med Saudiarabien var också bland de ämnen som diskuterades.

I sitt första besök någonsin i Europaparlamentets utrikesutskott tackade Zarif EU för dess konstruktiva inställning till att nå en överenskommelse om Irans kärnkraftsprogram, som, han bekräftade, var och alltid hade varit fredlig. "Vi lyckades definiera problemet och målet […] ett fredligt kärnkraftsprogram", sa han.

Ledamöterna välkomnade avtalet som öppnar upp för möjligheten att stärka handels-, ekonomiska, kulturella och miljömässiga band mellan EU och Iran. Men situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran, dödsstraffet, offentliga avrättningar och lagföring av bloggare och journalister är oacceptabla och kommer att fungera som ett lackmustest för framtida relationer, sade ledamöterna i Europaparlamentet.

Zarif erkände behovet av att förbättra Irans människorättsrekord och lovade att fortsätta dialogen om denna fråga med EU "i en anda av ömsesidig respekt och utan att predika".

Tillfrågad om sätt att stoppa våldet i Syrien och Jemen, betonade Zarif att de viktigaste utmaningarna i regionen är "extremism, sekterism och våld". Han skrev sedan ut en plan i fyra punkter för att ta itu med dem: vapenvila, nationell enhetsregering, humanitärt bistånd och val baserat på ny konstitution

När det gäller förbindelserna med Saudiarabien uppgav han att Iran följde en politik för självbehärskning.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend