Anslut dig till vårt nätverk!

EU-ordförandeskapet

President von der Leyen vid den gemensamma presskonferensen med president Macron om presentationen av det franska ordförandeskapets verksamhetsprogram för EU:s råd

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

"Tack så mycket president, käre Emmanuel, det gläder mig att vara här med kommissionärskollegiet för att markera starten på det franska ordförandeskapet i rådet. Frankrike tar på sig detta prisade ansvar under mycket speciella omständigheter: folkhälsosituationen med Covid-19 är fortfarande oroande. Men vi vidtar kraftfulla åtgärder på vaccinationsfronten. Detta har gjort det möjligt för oss att vaccinera nästan 70 % av hela befolkningen och nästan 80 % av de vuxna i Europa. Vi har inte bara försett européer med 1.2 miljarder vaccindoser, men parallellt har vi också exporterat 1.5 miljarder vaccindoser till över 150 länder.Vi stödjer dessutom massivt ekonomin, särskilt med 800 miljarder euro under NextGenerationEU:s återhämtningsprogram.

"Detta betyder dock inte att andra problem glöms bort. Till exempel, som du faktiskt nämnde, president, finns det betydande spänningar utanför vår tröskel, vilket framgår av Rysslands militära påtryckningar på Ukraina och dess skrämsel av Moldavien. Jag är mycket glad därför , att ett land med Frankrikes politiska tyngd och erfarenhet tar på sig ordförandeskapet i rådet vid en så känslig tid. Frankrikes röst resonerar vida omkring. Och Europa är Frankrike kärt.

"Det finns några viktiga ärenden på vår agenda. Först, naturligtvis, om klimatet. Kommissionen har lagt fram detaljerade och ambitiösa förslag för att uppnå vårt mål om 55 % minskning av utsläppen av växthusgaser till 2030. Vi vill uppnå detta i en ett sätt som är ekonomiskt effektivt och socialt rättvist. Jag vet hur viktig denna balans är för er, ordförande, och vi delar helt denna ambition. Vi räknar därför med att det franska ordförandeskapet för dessa förslag framåt.

"För det andra den digitala omställningen. Vår gemensamma ambition är att göra Europa till en sann digital makt i världen, strukturerad enligt våra regler och värderingar. Förra året lade vi fram ambitiösa förslag, våra digitala marknader och tjänstelagstiftning, för att främja innovation , samtidigt som stora plattformar får ta sitt demokratiska ansvar.Jag hoppas och är verkligen säker på att det franska ordförandeskapet snabbt kommer att gå vidare i dessa frågor eftersom de, som vi vet, är kärnan i de europeiska medborgarnas oro.

Annons

"Mer generellt och som du sa måste vi fortsätta att stärka vår ekonomiska modell, den med en ekonomi som är konkurrenskraftig och social. Vi arbetar på en ny modell för europeisk tillväxt, naturligt formad av Green Deal, den digitala agendan och Motståndskraft i NextGenerationEU:s anda. Detta bygger på spetskompetens, hållbarhet och konkurrenskraftig europeisk industri. Jag är glad över att se våra prioriteringar konvergera även på detta område, till exempel vårt initiativ att utveckla en konkurrenskraftig vätgassektor för att uppnå målen för den europeiska Green Deal.

"Slutligen, för denna nya tillväxtmodell, skulle jag vilja nämna det förslag som lades fram av kommissionen för tre veckor sedan om beskattning av multinationella företag. Europeiska unionen är en av de första som genomför denna historiska reform av minimiskattesatsen, enligt överenskommelse. av OECD och G20. Jag hoppas att vi snabbt kommer att nå en överenskommelse under det franska ordförandeskapet eftersom denna reform behövs för att säkerställa en rättvis global tillväxt.

"Ett annat viktigt ämne är gränsförvaltning och stärkandet av Schengenområdet, vårt område med fri rörlighet. Detta område är kärnan i det europeiska projektet, men det har försvagats av ett antal kriser. Vi vill därför återställa, bevara och stärka öppenheten för Europeiska unionens inre gränser. För detta ändamål lade vi fram förslag till reformer i denna riktning i december. Och jag hoppas att det franska ordförandeskapet kommer att kunna ge den nödvändiga impulsen för att göra framsteg i denna fråga. Naturligtvis , det handlar också om att stärka förvaltningen av de yttre gränserna, bekämpa smugglingsnätverk och att arbeta med ursprungs- och transitländer.Därför vill jag också se snabba framsteg när det gäller vår pakt om migration och asyl, som erbjuder just ett så omfattande tillvägagångssätt.

Annons

"För det andra är vi överens om att det finns ett behov av ett genuint försvarsförbund. Ett försvarsförbund som förbereder oss för nya hot i framtiden. Till exempel nästa hybridattack, oavsett var den kommer ifrån. Så låt oss komma överens om vår prioriteringar med hjälp av vår strategiska kompass, som är en slags vitbok om försvar. Jag är glad över att det franska ordförandeskapet har engagerat sig i denna fråga. Jag har höga förväntningar på diskussionen om denna fråga vid toppmötet i mars. Jag tror att den är hög. dags för försvarets Europa att flytta upp en växel.

"Slutligen skulle jag vilja prata om våra förbindelser med Afrika. Naturligtvis, i samband med covid-19-pandemin, måste vi öka vårt stöd för den kontinenten, både vad gäller vacciner och de ekonomiska konsekvenserna. Men bortom denna kris är Afrika uppenbarligen en nyckelpartner för vår kontinents framtid eftersom det är ett geopolitiskt, ekonomiskt och demografiskt område som kommer att vara avgörande i morgondagens värld. Jag ser därför fram emot att diskutera sätt att fördjupa vårt partnerskap i Europeiska unionen och Afrikatoppmötet i Bryssel i februari.

"Detta är en översikt över en ambitiös agenda för de kommande sex månaderna. Ordförande, du kan räkna med kommissionens engagemang. Och tack så mycket för att du har oss här."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons
Annons

trend