Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska rådet

Ryska anfallskriget mot Ukraina: Rådet lägger till en person och en enhet till EU:s sanktionslista

DELA MED SIG:

publicerade

on

Rådet införde idag ytterligare restriktiva åtgärder mot en person och en enhet som är ansvarig för åtgärder som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende.

De nya listorna riktar sig till företaget PJSC Alrosa och dess VD Pavel Alekseevich Marinychev. PJSC Alrosa är det största diamantgruvföretaget i världen, ägs av den ryska staten och står för över 90 % av all rysk diamantproduktion, och företaget utgör en viktig del av en ekonomisk sektor som ger betydande intäkter till regeringen i Den ryska federationen.

These designations complement the import ban of Russian diamonds included as part of the 12th package of economic and individual sanctions adopted on 18 December 2023 in view of Russia’s war of aggression against Ukraine.

Förbudet mot ryska diamanter är en del av en G7 ansträngning att utveckla en internationellt samordnat diamantförbud som syftar till att beröva Ryssland denna viktiga inkomstkälla.

Sammantaget gäller EU:s restriktiva åtgärder i fråga om åtgärder som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende nu nästan 1,950 XNUMX individer och enheter totalt. De utsedda omfattas av en frysning av tillgångar och EU-medborgare och företag är förbjudet att ställa medel till förfogande till dem. Fysiska personer omfattas dessutom av en reseförbud, vilket hindrar dem från att komma in i eller transitera genom EU:s territorier.

De relevanta rättsakterna, inklusive namnen på den listade personen och enheten, har offentliggjorts i EU:s officiella tidning.

Bakgrund

I sina slutsatser av den 14–15 december 2023 upprepade Europeiska rådet sitt beslutsamma fördömande av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, som utgör ett uppenbart brott mot FN-stadgan, och bekräftade på nytt EU:s orubbliga stöd för Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser och dess inneboende rätt till självförsvar mot den ryska aggressionen.

Annons

Europeiska rådet bekräftade EU:s orubbliga åtagande att fortsätta att stödja Ukraina och dess folk så länge det tar, och välkomnade antagandet av det tolfte sanktionspaketet.

Rådets beslut (GUSP) 2024/195 av den 21 december 2023 om ändring av beslut 2014/145/GUSP om restriktiva åtgärder avseende åtgärder som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende

Rysslands anfallskrig mot Ukraina: EU antar det nionde paketet med ekonomiska och individuella sanktioner (pressmeddelande, 12 december 18)

12th package of sanctions on Russia’s war of aggression against Ukraine: additional 61 individuals and 86 entities included in the EU’s sanctions list (press release, 18 December 2023)

G7-ledarnas uttalande, 6 december 2023

Europeiska rådets slutsatser, 14–15 december 2023

EU’s response to the Russian invasion of Ukraine (background information)

Foto: Bas van den Eijkhof on Unsplash

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend