Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska rådet

Sudan: Europeiska rådet lägger till sex enheter till EU:s sanktionslista

DELA MED SIG:

publicerade

on

Rådet har antagit restriktiva åtgärder mot sex enheter, med tanke på allvaret i situationen i Sudan, där strider pågår mellan Sudans väpnade styrkor (SAF) och Rapid Support Forces (RSF) och deras respektive anslutna miliser.

De nya listorna – de första inom Sudans regim – inkluderar sex enheter som är ansvariga för att stödja aktiviteter som undergräver stabiliteten och den politiska övergången i Sudan.

Bland de enheter som listas finns två företag som är involverade i tillverkning av vapen och fordon för SAF (System för försvarsindustri och SMT Engineering); den SAF-kontrollerade Zadna International Company for Investment Limited och tre företag som är involverade i att anskaffa militär utrustning för RSF (Al Junaid Multi Activities Co Ltd, Tradive General Trading och GSK Advance Company Ltd).

De enheter som anges är föremål för frysning av tillgångarTillhandahållande av medel eller ekonomiska resurser, direkt eller indirekt, till dem eller till deras fördel är förbjuden.

Den 27 november 2023 gjorde unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik ett uttalande på EU:s vägnar, och upprepade sitt starka fördömande av de ständiga striderna mellan SAF och RSF och deras respektive anslutna miliser. I detta uttalande beklagade han också den dramatiska upptrappningen av våldet och den irreparable kostnaden för människoliv i Darfur och i hela landet, såväl som brott mot internationell lag om mänskliga rättigheter och internationell humanitär lag.

EU är fortfarande djupt oroat över den humanitära situationen i Sudan och bekräftar sitt orubbliga stöd för och solidaritet med det sudanesiska folket.

De relevanta rättsakterna har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Annons

Bakgrund

Den 9 oktober 2023 antog rådet beslut (GUSP) 2023/2135 om restriktiva åtgärder med tanke på verksamhet som undergräver stabiliteten och den politiska övergången i Sudan.

Rådets genomförandeförordning (EU) 2024/384 av den 22 januari 2024 om genomförande av förordning (EU) 2023/2147 om restriktiva åtgärder med tanke på verksamhet som undergräver stabiliteten och den politiska övergången i Sudan

Rådets beslut (GUSP) 2024/383 av den 22 januari 2024 om ändring av beslut (GUSP) 2023/2135 om restriktiva åtgärder med tanke på verksamhet som undergräver stabiliteten och den politiska övergången i Sudan

Sudan: Uttalande av den höge representanten på Europeiska unionens vägnar om den senaste situationen (pressmeddelande, 27 november 2023)

Europeiska unionens delegation till Republiken Sudan

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend