Anslut dig till vårt nätverk!

Utmärkelser

Pegasus-projektet tilldelade 2021 Daphne Caruana Galizia-priset för journalistik

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 14 oktober delades Daphne Caruana-priset för journalistik ut till journalisterna från Pegasus-projektet som koordineras av Forbidden Stories Consortium.

Prisutdelningen som hölls i Europaparlamentets presscenter öppnades av Europaparlamentets ordförande David Sassoli.

Från 22 juni till 1 september 2021 skickade mer än 200 journalister från de 27 EU-länderna in sina medieberättelser till en jury.

Som representant för de 29 medlemmarna i den europeiska juryn, överlämnade generalsekreteraren för International Federation of Journalists, Anthony Bellanger, prispengarna på 20.000 XNUMX EUR till representanterna för konsortiet, Sandrine Rigaud och Laurent Richard.

Om vinnaren

Forbidden Stories är ett konsortium av journalister vars uppdrag är att fortsätta utredningarna av mördade, fängslade eller hotade journalister.

Sedan starten 2017 har Forbidden Stories och dess partners drivit Daphne Caruana Galizias arbete, men också journalister som mördats för sina utredningar av miljöbrott eller mexikanska karteller.

Annons

Med mer än 30 partnernyhetsorganisationer runt om i världen och nästan 100 journalister förlitar sig Forbidden Stories på ett nätverk som tror starkt på kollaborativ journalistik. För sitt arbete har Forbidden Stories vunnit prestigefyllda priser runt om i världen, inklusive European Press Prize och Georges Polk Award.

Om vinnarberättelsen

Pegasus: Det nya globala vapnet för att tysta journalister • Forbidden Stories

Kort sammanfattning av den vinnande historien:

En aldrig tidigare skådad läcka av mer än 50,000 50 telefonnummer som valts ut för övervakning av det israeliska företaget NSO Groups kunder visar hur denna teknik systematiskt har missbrukats i flera år. Forbidden Stories-konsortiet och Amnesty International hade tillgång till register över telefonnummer som valts ut av NSO-kunder i mer än 2016 länder sedan XNUMX.

Journalister från Pegasus Project – mer än 80 reportrar från 17 medieorganisationer i 10 länder samordnade av Forbidden Stories med tekniskt stöd från Amnesty Internationals säkerhetslab – sållade igenom dessa register över telefonnummer och kunde ta en topp bakom ridån av detta övervakningsvapen, vilket aldrig tidigare varit möjligt i denna utsträckning.

Forbidden Stories-konsortiet upptäckte att, i motsats till vad NSO Group har hävdat i många år, inklusive i en nyligen publicerad transparensrapport, har detta spionprogram blivit allmänt missbrukat. De läckta uppgifterna visade att minst 180 journalister har valts ut som mål i länder som Indien, Mexiko, Ungern, Marocko och Frankrike, bland annat. Potentiella mål inkluderar också människorättsförsvarare, akademiker, affärsmän, advokater, läkare, fackliga ledare, diplomater, politiker och flera statsöverhuvuden.

För mer information om Pegasus-projektet:

Pegasus: Det nya globala vapnet för att tysta journalister • Forbidden Stories

Om priset

Daphne Caruana-priset initierades av ett beslut från Europaparlamentets presidium i december 2019 som en hyllning till Daphne Caruana Galizia, en maltesisk korruptionsutredande journalist och bloggare som dödades i en bilbombattack 2017.

Priset belönas årligen (den 16 oktober, dagen då Daphne Caruana Galizia mördades) till enastående journalistik som främjar eller försvarar Europeiska unionens grundläggande principer och värderingar såsom mänsklig värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, regel lag och mänskliga rättigheter. Det är första året som priset delas ut.

Priset öppnades för professionella journalister och team av professionella journalister av vilken nationalitet som helst för att skicka in djupgående artiklar som har publicerats eller sänts av media baserade i ett av EU:s 27 medlemsländer. Syftet är att stödja och lyfta fram den professionella journalistikens betydelse för att värna om frihet, jämlikhet och möjligheter.

Den oberoende juryn bestod av representanter för pressen och det civila samhället från de 27 europeiska medlemsländerna och representanter för de viktigaste europeiska journalistföreningarna.

Priset och prispengarna på 20 000 euro visar Europaparlamentets starka stöd för undersökande journalistik och vikten av fri press.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend