Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Facebook-visselblåsare ska vittna i Europaparlamentet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ledamöterna kommer att diskutera skadliga storteknologiska metoder med den tidigare Facebook-anställda Frances Haugen (bilden) idag (8 november). Hennes vittnesmål kan påverka framtida EU-lagstiftning, Samhället.

Den tidigare Facebook-anställde som blåste i visselpipan om företagspraxis som är skadlig för användarna och samhället kommer vara i parlamentet den 8 november.

Online-säkerhet är en prioritering för parlamentet, som för närvarande arbetar med nya regler för den snabbt föränderliga onlinevärlden, för att säkerställa en bättre och säkrare digital miljö för internetanvändare i EU och en konkurrenskraftig miljö som gör att fler företag kan frodas.

Hur förhandlingen kan påverka EU-lagstiftningen

Utfrågningen är viktig för européer av två skäl, sade Christel Schaldemose (S&D, Danmark), ledamot av Europaparlamentet för Digital Services Act (DSA): ”För det första tycker jag att alla användare av Facebook bör känna till och förstå i största möjliga utsträckning affärsmodellen och valen bakom driften av plattformen. För det andra kommer dessa avslöjanden att påverka DSA och därmed europeiska användare av Facebook och andra plattformar inom en snar framtid."

"Facebook spelar en stor roll i det moderna samhället," tillade Andreas Schwab (EPP, Tyskland), ledamoten som ansvarar för Digital Markets Act (DMA). "Den visar användarna politiska annonser och politiskt innehåll baserat på våra personliga uppgifter" och dess regler "kan ändra volymen på de resulterande 'ekokamrarna'."

"I en demokrati har vi lagar för politiskt innehåll offline och valda politiker, inte privata företag, stiftar dessa lagar", sa han och underströk behovet av att reglera politisk reklam online. Haugens utfrågning kommer att hjälpa européer att förstå onlineplattformarnas roll i samhället och hjälpa oss i Europaparlamentet att stifta bättre lagar för att hantera dem Andreas Schwab Lead MEP för Digital Markets Act.

Annons

Parlamentets planer på att reglera sociala medieplattformar

För att spegla plattformarnas negativa inverkan på användarna som Haugen avslöjat, betonade Schaldemose vikten av ansvarighet i den kommande lagstiftningen.

"Jag argumenterar för att rekommenderasystem inte bör baseras på ofrivillig profilering som standard. Om användare vill ha rekommendationer baserade på plattformen som profilerar dem, måste det vara en tydlig begäran genom informerat samtycke”, sa hon. Vi måste öppna upp den svarta lådan som är algoritmen och be plattformarna att bedöma risken som en algoritm eller förändring av algoritmen utgör för användaren och göra plattformarna ansvariga för inverkan av rekommendatorsystemen och algoritmerna Christel Schaldemose Ledande Europaparlamentariker för lagen om digitala tjänster.

"The Digital Markets Act kommer att se till att personuppgifter endast kan användas för politisk reklam om användarna ger sitt förnyade samtycke", säger Schwab. "Vi kan aldrig ha en Cambridge Analytica 2.0 där personuppgifter missbrukas för politisk vinning."

”Lagen om digitala tjänster kommer också att spela en roll för att reglera olagligt innehåll. Det viktigaste är att EU i slutet av 2021 kommer att föreslå en lag om politisk reklam på nätet och om desinformation. Kommissionen måste skynda på nu för att lägga fram detta förslag – fru Haugens avslöjanden har visat att vi inte kan vänta längre.”

Läs mer om varför EU vill reglera plattformsekonomin.

Kolla på Facebook-whistleblower-utfrågningen i Europaparlamentet live den 8 november från 16:45 till 19:30 CET.

Läs mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend