Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

EU-körkort: Parlamentet stöder vägtransportbranschens ståndpunkt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europaparlamentet antog idag sitt betänkande om körkortsdirektivet, och enades om viktiga reformer som kommer att undanröja avgörande hinder som motverkar inträde i föraryrket.

För att fastställa takten för trepartsförhandlingarna med rådet och kommissionen antog Europaparlamentets plenarförsamling idag sin ståndpunkt om körkortsdirektivet, vilket innebär ett avsevärt steg framåt för att undanröja åldershinder som unga förare står inför samt underlätta integrationen av tredjeländer förare till EU.

IRU:s EU-direktör Raluca Marian sa: "Europaparlamentet tog idag ett stort steg mot att eliminera viktiga hinder som hindrar unga EU-medborgare från att gå med i yrket och tredjelandsförare från att komplettera den lokala talangpoolen. EU:s vägtransportsektor behöver både lokala förare och yrkesverksamma från tredjeländer för att övervinna den kroniska bristen på förare. Vi saknar redan över 500,000 XNUMX professionella förare.”

”Vårt fokus är först och främst att attrahera fler lokala talanger, inklusive unga människor och kvinnor. Men med tanke på omfattningen av förarbrist, i kombination med det faktum att många förare närmar sig pensionsåldern, måste vi komplettera den lokala talangpoolen med förare från tredje land”, tillade hon.

Stora reformer för att locka unga lastbilschaufförer

I vad som håller på att bli en stor reform för lastbilssektorn stödde plenum genomförandet av ett EU-program för körning som gör det möjligt för 17-åriga lastbilsförare (kategorierna C och C1) att på ett säkert sätt skaffa sig praktisk körerfarenhet och bekanta sig med yrke tillsammans med en erfaren förare.

”Ordet ”ledsagad” är avgörande när man tittar på den föreslagna texten i körkortsrevideringen. En 17-åring som kör lastbil under överinseende av en erfaren lastbilschaufför som sitter bredvid dem i kabinen är en form av utökad arbetsplatsutbildning. Detta kommer att räcka långt för att minska klyftan mellan skola och hjul. Vi är glada att se att parlamentet riktigt har förstått det, säger Raluca Marian.

Parlamentet har också klargjort att minimiåldern för körning för både nationell och internationell lastbilsverksamhet är 18 år i EU.

Annons

Stora reformer för att locka unga bussförare

På samma sätt har parlamentet bekräftat att 21 år är minimiåldern för professionella bussförare.

Parlamentet har också infört möjligheten för medlemsstaterna att ta bort den godtyckliga 50-kilometersgränsen för 19-åriga professionella bussförare att transportera passagerare inom deras nationella territorium.

"Dagens Europaparlamentets rapport kan betraktas som en framgång för kollektiva passagerartransporter, som är under betydande press på grund av bristen på förare som växte med 54% från 2021 till 2022", sa Raluca Marian.

"Vi förlorar för många unga europeiska professionella buss- och bussförarkandidater på grund av dessa juridiska hinder. Vi kan redan se de oroande konsekvenserna av detta: mindre än 3 % av bussförarna är under 25 år. Denna trend kommer bara att förvärras ytterligare under de kommande åren om inga konkreta åtgärder vidtas”, tillade hon.

Tredjelandsförare

In line with the European Parliament’s Transport Committee, the Parliament recognised the need to extend the Commission’s proposal to develop an EU-framework for recognising third-country drivers’ licences and qualifications.

"Utvecklingen av en harmoniserad och transparent EU-ram för erkännande av yrkeskörkort och kvalifikationer från tredjeländer är avgörande. Tredjelandsförare bör åtnjuta samma rättigheter som europeiska förare. För detta är det nödvändigt att deras rättigheter erkänns och respekteras i alla medlemsstater. Vi behöver förare från tredje land för att komplettera den lokala talangpoolen och fylla luckan, säger Raluca Marian.

Både parlamentet och rådet har nu antagit sina ståndpunkter om direktivet. Trepartsförhandlingarna förväntas avslutas under nästa mandatperiod.

"Vi hoppas att parlamentets förhandlare kommer att övertyga sina rådskollegor om deras ståndpunkts pragmatism, som stöds av vägtransportindustrin", avslutade Raluca Marian.

Om IRU
IRU är världsorganisationen för vägtransporter som hjälper till att koppla samman samhällen med säker, effektiv och grön mobilitet och logistik. Som röst för mer än 3.5 miljoner företag som driver väg- och multimodala transporttjänster i alla globala regioner, hjälper IRU till att hålla världen i rörelse. iru.org

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend