# Turism - En livslinje i fritt fall

| Mars 25, 2020

Det offentliga livet i länder runt om i världen har nästan stilla. De drastiska åtgärderna för att bekämpa koronaviruset är enastående men visar sig vara avgörande. Vi vet ännu inte i vilken utsträckning det kommer att ha på mänskliga och ekonomiska kostnader, men det råder ingen tvekan om att det kommer att bli enormt. Nuvarande uppskattningar förutspår mellan $2 biljoner till $3.4 biljoner inkomstförlust och 25 miljoner nedskärningar. För en sektor är effekterna särskilt katastrofala: turism, skriver Isabelle Durant, UNCTAD: s vice generalsekreterare, före detta vice ordförande för Europaparlamentet och Belgiens tidigare vice premiärminister.

Turism är en viktig bidragsgivare till BNP, sysselsättning och handel. Många glömmer detta. Krisen påverkar hårt varje kategori av sektorn: Resor för fritid och företag är för tillfället en av våra minsta prioriteringar och vår förmåga att besöka familj och vänner är mycket begränsad eller till och med förbjuden. Vår prioritering är att hålla dig trygg och inomhus.

Nedgången i den ekonomiska aktiviteten påverkar redan tusentals turismanläggningar. I de flesta länder i Europa är restauranger stängda och många hotell runt om i världen har sett att deras bokningsnummer sjunker. Eftersom turismen är en viktig inkomstleverantör, som erbjuder ungefär ett av tio jobb över hela världen, hotar denna kris miljontals arbetstillfällen. Med en arbetskraft som består av en relativt hög andel kvinnor och ungdomar kommer det att drabba de demografiska grupperna som redan ofta är de mer sårbara.

Arbetslöshet, eller möjligheterna till det, kommer att begränsa många förmåga och strävan att resa, främst påverkar fritidsturismindustrin. Utöver detta, eftersom många företag kommer att behöva konsolidera sina konton, kommer det också att begränsa affärsresor, som står för cirka 13% av sektorns totala efterfrågan.

I många länder är internationell turism en viktig sektor för export av tjänster och därmed en viktig källa för utländsk valuta. Turism står för nästan 30% av tjänsteexporten globalt, men i många små öar i utvecklingsstater (SIDS) är denna andel mycket högre. Med mindre internationell turism och utländsk valuta kan kapaciteten att betjäna skuld snabbt minska. Tillägg till detta den snabbt uppskattande amerikanska dollarn, en ytterligare storm kommer i horisonten. Brådskande multilaterala åtgärder krävs för att förhindra stormen.

De nuvarande åtgärderna för rörlighet utmanar inte bara sektorn idag utan även imorgon. För att bromsa virusets spridning kommer miljoner människor i veckor och förmodligen månader att stanna hemma och allvarliga resebegränsningar kommer att gälla. Anslutningen kommer att begränsas när otaliga flyg-, buss- och tågförbindelser avbryts. För flera flygbolag kommer överlevnad att bero på ekonomiskt stöd - vissa kan gå i konkurs medan för andra länder förbereder sig på nationalisering. Med tanke på att nästan 60% av alla internationella turister når sin destination med flyg, kommer minskad luftanslutning utöver hälsokrisen att begränsa sektorns möjligheter att återhämta sig.

Detta är en mycket dyster syn och påverkar länder överallt. De bästa turistmålen när det gäller internationella ankomster är alla bland de mest drabbade: Frankrike, Spanien, USA, Kina och Italien. Det är stora ekonomier där turism spelar en viktig roll. För andra länder, som Thailand och särskilt SIDS, är sektorn emellertid mer än så: det är deras livslinje. I vissa fall är turismen den främsta valutahållaren, BNP-bidragsgivaren eller arbetsgivaren eller alla tre tillsammans.

Om det finns en källa till hopp är det det faktum att turismen har visat sig vara motståndskraftig och upplevt starka och snabba återhämtningar efter kris. Vi bevittnade detta efter SARS-utbrottet och Irak-kriget 2003 samt efter finanskrisen 2008/09. Internationell turism kom tillbaka starkare än någonsin och registrerade en genomsnittlig årlig tillväxttakt för internationella ankomster på 5% mellan 2010 och 2018 och överträffade 1.5 miljarder internationella ankomster år 2019. Tillägg till detta efterfrågan från inhemska turister visar det tydligt hur mycket som står på spel.

Därför är det viktigt att stödåtgärderna kommer att omfatta turistsektorn så att de vars försörjning är beroende av den kan hantera den nuvarande motgången och sedan stödja sektorns återhämtning när den återhämtar sig. Och vi vet att turismen genom sektorens många och olika kopplingar har turism den distinkta och unika kapaciteten att utsträcka sig till miljoner människor, även i många landsbygdssamhällen. Detta är särskilt relevant för turismdrivna ekonomier i utvecklingsländerna som inte har skyddsnät och färre alternativa inkomstkällor. Till exempel, i Acapulco, Mexiko, vägrade turistföretag att stänga av eftersom för många turistarbetare inget arbete innebär ingen inkomst.

Framöver utlöser pandemin reflektioner för sektorns framtid. Detta kan vara en möjlighet. Som ett resultat av nedskärningar i flyg och produktion har CO2 utsläppen har minskat drastiskt och leder till märkbara förbättringar av luft- och vattenkvaliteten. Detta stöder själva tillgången som många turismdestinationer trivs - naturens skönhet i detta naturliga tillstånd. Därför påminner krisen och övertygar oss förhoppningsvis hur kritiskt det är att driva mindre kolintensiva turismmodeller.

Mer regional och mer hållbar turism kan vara den vinnande formeln. Regional turism är mindre förorenande på grund av kortare avstånd och anslutning med mindre förorenande medel. Och hållbar turism gynnar inköp från lokala leverantörer och är mer medveten om vatten- och avfallshantering. Detta är ofta i kontrast till modeller som främst bygger på massturism.

En omprövning är dock inte en förutbestämd slutsats: För att upprätthålla och öka sina ekonomier kan vissa regeringar ta till fossila bränslen som en billigare energikälla. Detta kan sätta dem tillbaka i deras strävan att uppnå målen för hållbar utveckling.

Och för att turismen ska återhämta sig och förvandlas till en mer hållbar väg måste dess företag först överleva den härska stormen.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Yttrande, Turism, Förenta nationerna

Kommentarer är stängda.