#Coronavirus - Brett överenskommelse om att ett gemensamt skuldinstrument behövs

| Mars 25, 2020

Eurogruppens ordförande, Mario Centeno

I går (24 mars) träffades EU: s finansministrar för att diskutera pandemin för coronavirus och de åtgärder de kan vidta för att hantera dess inverkan på Europas ekonomi. Den mest omtvistade frågan om att använda den europeiska stabilitetsmekanismen för att stödja stater förblev olöst, även om det fanns ett "brett stöd". Centeno har sparkat detta på övervåningen genom att skicka det till regeringschefer för att lösa, skriver Catherine Feore.

ESM: s försiktighetsriktlinjer är utformade för att behålla tillgången till marknadsfinansiering för ESM member länder vars ekonomiska förhållanden fortfarande är sunda men ha komma under stress. Kreditgränsen förhindrar kriser genom att fungera som ett säkerhetsnät som stärker kreditmottagandet i mottagarlandet och tillåter det att emittera obligationer till lägre räntor.

Centeno rapporterade det det fanns bred enighet om att ESM: s betydande resurser bör bidra till EU: s samordnat svar. Han sade på sin presskonferens att det inte fanns någon "moralisk fara" och Det var för att svara på extern och symmetrisk chock av COVID-19. där is bredt stöd, men inte enhälligt stöd, att göra en skyddsåtgärd för Pandemisk krisstöd tillgänglig inom ramen för ESM-fördraget och bygga på ramen för den befintliga förbättrade kreditvillkoren (ECCL), vilket är en försiktighetsgrad på upp till 2% av BNP, men mer arbete kommer att utföras med detaljer.

Europeisk stabilitetsmekanism VD Klaus Regling sa att ESM har erfarenhet och expertis i att hantera kriser, beskrivg detta som dess 'komparativ fördel'. Regling sa att det hade en tillgänglig utlåningskapacitet på 410 miljarder euro, motsvarande 3.4% av BNP i euroområdet som wsom finns i tider med behov.

Den sista Eurogruppen bad ESM att kolla upp hur it skulle kunna bidra till Europas kollektiva svar på koronakrisen inom dess mandat. Bland de befintliga verktyg Regling beskriven försiktighetsgränsen som dess det mest lämpliga instrumentet för att svara på koronautmaningen, särskilt försiktighetsgränsen kallas ECCL (Enhanced Conditions Credit Line).

Idag (25 mars) i ett brev undertecknat av regeringscheferna i Belgien, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxembourg, Portugal, Slovenien och Spanien till Europeiska rådets president Charles Michel, kallade ledare bland annat om behovet av att arbeta med ett gemensamt skuldinstrument som utfärdats av en europeisk institution för att samla in medel på internationella marknader som garanterar stabil långsiktig finansiering krävs för att motverka de skador som orsakats av pandemin.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Ekonomi, EU, EU, Europeiska kommissionen, skisserat, Aktuell artikel

Kommentarer är stängda.