Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Kazakiska rymdstyrelsen gör framsteg

DELA MED SIG:

publicerade

on

Talgat 3

Kazakstans rymdindustri är ett av de nyaste och högst prioriterade områdena.

Av Colin Stevens

Rymd – den sista gränsen, och för dem som utforskar den är den främsta startpunkten i Eurasien Baykonur Cosmodrome i Kazakstan. Landets rymdindustri är ett av de nyaste och högst prioriterade områdena i en stat som har satt som mål att bli en teknisk ledare i slutet av nästa decennium.

Idag är de viktigaste funktionerna för Kazakstans nationella rymdorganisation (Kazkosmos), som skapades 2007 genom ett presidentdekret, att främja och vidareutveckla denna högteknologiska industri och interagera med ledande främmande länder och internationella organisationer i utforskning och användning av yttre rymden.

Ordförande för den nationella rymdorganisationen i Republiken Kazakstan är den före detta kosmonauten Talgat Mussabayev, en hjälte från Ryska federationen och nationalhjälte i Kazakstan.

Talgat 1

Den totala varaktigheten av Talgat Mussabayevs tre rymdflygningar är 341 dagar, nästan ett jordår

För varje kosmonaut är tiden mellan uppskjutningsdagen och dagen då de återvänder till jorden deras rymdliv. Talgat Mussabayev har levt tre rymdliv. Den totala varaktigheten av hans tre rymdflygningar som ägde rum 1994, 1998 och 2001, är 341 dagar, nästan ett jordår.

Annons

Han har befallt Sojuz-expeditioner, rymdstationen MIR och den internationella rymdstationen

Vilka var hans huvudsakliga känslor som han minns under sin första rymdfärd?

Talgat 2

Ordförande för den nationella rymdorganisationen i Republiken Kazakstan är den före detta kosmonauten Talgat Mussabayev, en hjälte från Sovjetunionen och nationell Hhero i Kazakstan

"Jag hade många olika känslor och känslor, men alla var kopplade till jorden, med mitt hemland. Jag tror att sådana känslor är mycket mer uttalade i rymden. Jag blev förvånad över hur vacker jorden såg ut från rymden. I rymden känns hela planeten jorden som ditt hem. Tystnad på jorden får en att känna sig lugn, medan tystnad i rymden får en att känna sig rädd och till och med skräckslagen. Egentligen är yttre rymden aldrig riktigt tyst. Lämna stjärnornas tystnad till poeter. Rymdstationer är mättade med det monotona väsandet från luftfläktar. Först efter att ha kommit tillbaka till jorden kan man känna den ojämförliga glädjen att vara på jorden.”

Han var förvånad över hur vacker jorden såg ut från rymden. I sin försvarslöshet och strålande värme påminde vår planet honom om en bebis. Hans rädsla gav vika för glädje när, efter att ha öppnat rymdstationens lucka; han tittade ner och tänkte "Herregud! Där är Kazakstan! »

Det var en slump att hans första rymdpromenad ägde rum precis vid den tidpunkt som rymdstationen MIR flög över hans hemland. Faktiskt, i rymden känns hela planeten jorden som ditt hemland, men han ansåg att detta sammanträffande var ett gott tecken och när han kunde urskilja de höga bergen, de blå sjöarna och den oändliga kazakiska stäppen på ytan av den blå och levande planeten kände han ofrivilliga tårar rulla nerför kinderna.

Även om han aldrig ser sig själv som en särskilt lycklig man – det har alltid funnits några hinder i vägen för att nå hans mål och han beskriver till och med dessa som bara sitt öde – så är han verkligen en lycklig man. Han vet alltid vad han vill och hur han ska uppnå det målet och svårigheter gör honom bara starkare. Hans livs största dröm gick i uppfyllelse: vid trettiotre års ålder blev han inte bara pilot, utan Sovjetunionens aerobatiska flygmästare, och vid fyrtiofyra års ålder blev han kosmonaut. Vid femtiofem började han omsätta all kunskap och erfarenhet som han fick under sin karriär som kosmonaut i praktiken i sitt hemland, Kazakstan.

Idag är Talgat Mussabayev en pilotkosmonaut i två länder – Ryssland och Kazakstan. För att ha visat sitt mod och sitt hjältemod i tre rymdfärdsuppdrag tilldelades han hederstitlarna Rysslands hjälte och Kazakstans nationalhjälte. Han tilldelades rang av generallöjtnant för luftfart i Republiken Kazakstan och titeln doktor i teknik i Ryssland. Efter att ha avslutat sin tjänst i den ryska kosmonautgruppen kom Talgat Mussabayev tillbaka till Kazakstan och båda ländernas presidenter bad honom att bli chef för det kazakstanska-ryska aktiebolaget Bayterek, som etablerats för att inrätta ett nytt miljösäkert rymdraketkomplex i Baykonur kosmodrom. Sedan april 2007 har han varit ordförande för den nationella rymdorganisationen i Republiken Kazakstan. Han anser att Ryssland är den främsta strategiska partnern i Kazakstan och har gjort ett fantastiskt bidrag till flyg- och rymdutveckling och ömsesidigt fördelaktigt samarbete mellan Kazakstan och Ryssland, såväl som på det globala området för rymdutveckling.

"Som den första kosmonauten i det oberoende Kazakstan var jag stolt över att bli den första kazakiska flaggbäraren i rymden som spred standarden för vårt land i rymden." sa Mussabajev. "Under min första flygning tog jag två statliga flaggor från Republiken Kazakstan till rymdstationen MIR. Det fanns en speciell container på fartyget där Kazakstans flaggor, en bok av Republiken Kazakstans president, Nursultan Nazarbayev, hans porträtt, Kazakstans konstitution, en kapsel med jorden från Astana och Koranen förvarades. Alla dessa saker gick till rymden med oss ​​och återvände till jorden med oss. En av flaggorna gavs till presidenten i vårt land. Den andra flaggan finns nu i kosmonautmuseet i Star City.

”Idén att ta Koranen och jorden från Kazakstan dök upp i Baykonur, dagen före lanseringen. Generaldesignern för NPO Energiya, Yuri Pavlovich Semenov, stödde idén och vi fick ta med det extra bagaget ut i rymden. Med hjälp av förvaltningschefen för staden Leninsk, Vitali Brynkin, och hans ställföreträdare, Yergazy Nurgaliyev, kunde jag ta dessa viktiga symboler för det kazakiska folket ombord på vår rymdfarkost.

"Sedan dess har jag tagit en container med Republiken Kazakstans statsflagga, Koranen och en kapsel med kazakisk jord på alla mina rymdflygningar."

Ökar eller minskar känslan av hemland i rymden? Är inte hela jorden ens hemland från rymden trots allt?

"Faktum är att det inte finns någon mer rörande syn än vår jord från rymden. Denna blå planet är fantastisk med sitt starka ljus och värme. Jorden är som en fyr i universum, som meningen med livet. Medan du befinner dig i omloppsbana känner du dig faktiskt mer som en representant för planeten Jorden än en medborgare i ett visst land, eftersom landsgränserna inte kan ses från rymden. Men ändå kom jag alltid ihåg att hela den kazakiska nationen skulle bedömas av mina kollegor på grundval av mina professionella och mänskliga egenskaper. På den tiden fanns det fördomar om att kazakerna bara kan beta får. I de extremt svåra situationerna i omloppsbana bar jag hela bördan av en flygtekniker och bevisade att vi kan vara mycket mer än bara herdar!”

Hur skulle nationalhjälten i Kazakstan beskriva sitt rymdliv?

”Jag skulle kalla det svårt men lyckligt. Och det viktigaste är det faktum att mitt rymdliv har fortsatt på jorden: jag återvände hem till Kazakstan och började arbeta i rymdindustrin till förmån för mitt land.

"Kazkosmos har antagit mellanstatliga avtal om rymdsamarbete med regeringarna i Ryssland, Ukraina, Frankrike, Israel och Kina och undertecknat avtal om utforskning och användning av yttre rymden för fredliga ändamål med tyska, brittiska, svenska, indiska, japaner, koreanska, emiratiska, saudiska och thailändska rymdorganisationer.

"Vi är i kontakt med National Academy of Sciences i Republiken Vitryssland och Nederländernas rymdkontor. Nästa år planerar vi att underteckna ett mellanstatligt avtal med Vitryssland och ett interdepartementalt avtal med Nederländerna om samarbete vid utforskning och användning av yttre rymden.

"Vilka är våra viktigaste partners? Den viktigaste prioriteringen för oss är utan tvekan samarbete med Ryssland. Ett av våra huvudsakliga samarbetsområden är användningen av Baikonur, som för närvarande är under uthyrning. Återkalla att presidenterna i Kazakstan och Ryssland under 2004 undertecknade ett avtal om samarbete och användning av Baikonur Cosmodrome, enligt vilket hyresavtalet förlängdes till 2050. Detta dokument stipulerar också att Ryssland fullt ut kommer att främja deltagande med Återpublicering av Kazakstan om projekt relaterade till skapandet och användningen av nya miljövänliga rymdraketkomplex och andra gemensamma projekt och program."

Därefter skedde undertecknandet av det mellanstatliga avtalet om skapandet av det miljövänliga rymdraketkomplexet Baiterek.

Ett av de största projekten som för närvarande genomförs med Ryssland är skapandet av satellitkommunikations- och sändningssystemet KazSat. Den 16 juli 2011 lanserades satelliten KazSat 2 från Baikonur Cosmodrome. Nu bygger det ryska företaget Reshetnev Information Satellite Systems satelliten KazSat 3. Lanseringen är planerad till april 2014. Dessutom byggdes två markkontrollkomplex i Akmola- och Almaty-regionerna.

Den 22 maj 2008 undertecknades dessutom ett mellanstatligt avtal i samarbete om användning och utveckling av det ryska globala satellitnavigeringssystemet GLONASS. Kazakstan Gharysh Sapary (statligt ägt företag) arbetar med bildandet av markinfrastruktur för Kazakstans mycket precisa satellitnavigeringssystem (SNS) genom att skapa regionala differentiella satellitnavigeringssystem som använder GLONASS och amerikansk GPS.

På Kazakstans förslag underlättas rymdsamarbetet mellan OSS-stater genom årliga möten med högt uppsatta rymdorganisationer.

Vid det nyligen genomförda fjärde mötet med dessa tjänstemän i Yevpatoria (Ukraina) i juli 2013, bekräftade deltagarna sitt intresse för gemensam rymdutforskning och de prioriteringar som fastställts av CIS Development Concept och Action Plan för den andra fasen (2012-2015) av CIS ekonomisk utvecklingsstrategi 2020.

Ett av områdena för ett sådant samarbete är det gemensamma utnyttjandet av SRC Zenith. Inte mindre viktigt för Kazakstan är det bilaterala rymdsamarbetet med Ukraina inom områden som rymdteknik, gemensam forskning och utbildning av RK:s rymdprogrampersonal vid ukrainska universitet. Kazakstan är också intresserad av att delta i Dnepr-programmet för kommersiell uppskjutning av rymdsatelliter med användning av det kommersiella systemet MBR PS-20, designat av det rysk-ukrainska-kazaldi-företaget MCC Kosmotras. Den första kazakiska fjärranalyssatelliten kommer att skjutas upp med detta program.

När det gäller samarbete med länder längre utomlands, ingick mellanstatliga avtal som undertecknades med Frankrike i oktober 2009 ett partnerskap med det statliga Kazakstan Gharysh Sapary, med franska EADS Astrium i två stora projekt. Den första innebär skapandet av ett fjärranalyssystem bestående av en omloppsgrupp av hög- och medelupplösta RS-satelliter, ett markkontrollkomplex och ett markmålcentrum för mottagning och behandling av satellitdata och inrymmer informationsöverföringssystemet. Projektet, vid sidan av utvecklingen av hög rymdteknik, är fokuserat på miljöskydd och försäkran om nationell säkerhet.

Det andra projektet omfattar skapandet av ett monterings- och testkomplex för rymdfarkoster. Det är för närvarande under uppbyggnad i Astana.

I mars 2013, under ett besök i London, undertecknade en Kazkosmos-delegation ett samförståndsavtal med den brittiska rymdorganisationen om samarbete vid utforskning och användning av yttre rymden för fredliga ändamål som innebär skapandet av ett rymdsystem för vetenskapliga och tekniska tillämpningar (COP MIN).

Byrån fortsätter också att utveckla det bilaterala samarbetet med Kina, ett land som behärskade oberoende bemannad rymdfärd och är medlem i rymdsupermaktsklubben. Den 7 september 2013, under ett officiellt besök av den kinesiske presidenten i Kazakstan, undertecknades ett mellanstatligt avtal om samarbete i utforskning och användning av yttre rymden för fredliga ändamål. Den 23 september 2013 i Peking, under den 64:e internationella astronautiska kongressen, träffade Kazkosmos-delegationen under ledning av Talgat Mussabayev ledare för den nationella rymdförvaltningen och rymdföretag i Kina. Den kinesiska sidan uttryckte stort intresse för bilateralt samarbete och en överenskommelse nåddes om att utveckla samarbetet inom fyra områden: bemannad rymdflygning, användningen av RK och kinesiska fjärranalyssatelliter, telekommunikationssatelliter och rymdvetenskaplig utveckling.

Dessutom arbetar RK National Center for Space Research and Technology, tillsammans med den japanska Aerospace Exploration Agency, på global rymdövervakning av nödsituationer och naturkatastrofer med hjälp av fjärranalys.

Fortsättningen av det internationella samarbetet, Kazakstans förvärv av avancerad know-how från andra länder och överföringen av rymdteknologi leder till en smidigare och effektivare nationell rymdindustri.

Colin Stevens

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend