Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

International Campaign for Tibet rapporterar om kriminalisering av självbränning i Tibet

DELA MED SIG:

publicerade

on

o-TIBETAN-SJÄLV-IMMOLATION-facebookInternational Campaign for Tibet (ICT) publicerade sin nya rapportHandlingar av betydande ondska – The criminalizning av tibetanska självbränningar. Det kinesiska kommunistpartiet har svarat på tibetanska självbränningar med en intensifierad våg av förtryck som har lett till fällande domar, frihetsberövande utan rättegång eller försvinnande av minst 98 tibetaner genom att använda en kvasi-rättslig ram för att kriminalisera dem.

En ny rapport från International Campaign for Tibet (ICT) dokumenterar effekterna av beslut som meddelades i december 2012, en månad efter att Xi Jinping blev chef för det kinesiska kommunistpartiet. De nya åtgärderna, som antagits som svar på självbränningar över hela Tibet (nu uppgår till totalt 131), har resulterat i en ökning av politiska fängelser, inklusive ett fall av dödsstraff, och många fall av tibetaner som "försvunnit", med familj och vänner omedvetna om huruvida de fortfarande lever eller inte, ofta i veckor eller månader.

Matteo Mecacci, president för den internationella kampanjen för Tibet, sa: "Dessa rysliga nya åtgärder har resulterat i fängslande av oskyldiga tibetaner och bör fungera som en väckarklocka till världens regeringar. Den kinesiska regeringen tar till oacceptabla former av kollektiv bestraffning för att kväva oliktänkande i Tibet. Den använder pseudo-rättsligt språk utan laglig grund, istället baserat på propaganda, desinformation och förnekande av verkligheten för att straffa självbrännarnas släktingar och vänner.”

Den nya rapporten, Handlingar av betydande ondska – Kriminaliseringen av tibetanska självbränningar finner att:

  • Tibetaner kan dömas för mord, baserat på deras påstådda "uppsåt" och förmodade förmåga att påverka en tibetan som har självbränt, enligt riktlinjer som tillkännagavs 2012;
  • minst 15 tibetaner har dömts till fängelsestraff på anklagelser om "avsiktligt mord" eftersom de påstås ha hjälpt eller hetsat andra till självbränning, trots att den uppenbara bristen på en formell lagstiftningsprocess har fastställt grunden för en sådan anklagelse.
  • sedan 2010 har minst 98 tibetaner dömts, fängslats eller försvunnit på grund av ett påstått samband med självbränning, och;
  • Kinesiska myndigheter försöker straffa familjer och samhället i stort när en tibetan självbränar sig, enligt en uppsättning regler från april 2013 i ett av de områden där flera självbränningar har inträffat.

Som svar på dessa nya åtgärder och deras tvivelaktiga laglighet enligt internationell och kinesisk lag rekommenderar ICT att:

  • Den kinesiska regeringen släpper de som fängslats för att ha varit förknippade med självbrännare, t.ex. för påstådd hjälp eller uppvigling, avslöjar fullständigt var de försvunna individerna befinner sig och avskaffar alla åtgärder för kollektiv bestraffning för familjer och hela samhällen;
  • det internationella samfundet tar upp med kinesiska tjänstemän inkonsekvensen av de relevanta åtgärderna med internationell och kinesisk lag, och;
  • den kinesiska regeringen att ta itu med tibetanernas underliggande klagomål genom att respektera deras universella rättigheter och genom att inleda meningsfulla förhandlingar med tibetanerna

Läs hela rapporten här.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend