Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Qatar söker Kuwaiti-medling efter att kraftfulla arabiska nationer har skingrat det

DELA MED SIG:

publicerade

on

Qatars härskare sköt upp ett tilltal till sitt land på tisdagen (6 juni) på grund av dess plötsliga och skadliga diplomatiska isolering från andra ledande arabiska nationer, för att ge Kuwait lite tid och utrymme att medla, skriva Tom Finn och Sylvia Westall.

Som ett tecken på de potentiella konsekvenserna för Qatars ekonomi började ett antal banker i regionen att ta ett steg tillbaka från affärsförbindelser med Qatar.

Qatars utrikesminister, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, sa att Doha var redo för medlingsinsatser efter att Saudiarabien, Egypten, Förenade Arabemiraten och Bahrain brutit de diplomatiska förbindelserna i ett samordnat drag.

De sa att avbrottet föranleddes av Qatars stöd till islamistiska militanter och Iran, något som Doha bestämt förnekar.

För grafik om Qatar och LNG-handeln klicka här. tmsnrt.rs/2rZgT4j

Jemen, Libyens östbaserade regering och Maldiverna anslöt sig senare och transportförbindelserna stängdes ner.

Qatars härskare Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani pratade i telefon över natten med sin motsvarighet i Kuwait, som har upprätthållit förbindelserna med Qatar, och beslutade att skjuta upp talet, säger ministern till Qatar-baserade tv-kanalen Al Jazeera.

Doha har också beslutat att inte hämnas mot grannarnas drag, sade han.

Annons

Som ett tecken på effekterna av åtgärderna väntade några affärsbanker i Saudiarabien och Förenade Arabemiraten med att göra affärer med Qatariska banker, såsom remburser, på grund av den diplomatiska klyftan, sa bankkällor till Reuters på tisdagen.

Qatars börs återhämtade sig i tidig handel på tisdagen efter att ha fallit dagen innan, men Qatars riyal föll mot den amerikanska dollarn.

Qatar vill ge Kuwaits Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber al-Sabah förmågan att "gå vidare och kommunicera med parterna i krisen och att försöka begränsa frågan", sa Sheikh Mohammed.

Kuwaits emir hade en viktig roll i en tidigare klyfta i viken 2014 och Qatars sheikh Tamim "betraktar honom som en förälder och respekterar hans önskan att skjuta upp alla tal eller steg tills det finns en tydligare bild av krisen", citerade Al Jazeera utrikesministern. som sagt.

Sheikh Mohammed berättade för kanalen att de åtgärder som vidtagits mot Qatar påverkar dess medborgare och familjeband i den arabiska viken, men sa att Doha inte skulle vidta motåtgärder.

Han sa att Qatar "tror att sådana skillnader mellan systerländer måste lösas genom dialog" och föreslog att man skulle hålla en session för att utbyta åsikter och begränsa meningsskiljaktigheter, samtidigt som man respekterar varandras åsikter, utan att ge detaljer.

Kuwaits emir, som har tillbringat decennier som diplomat och medlare i regionala tvister, var värd för Sheikh Tamim förra veckan när krisen var på väg.

Måndagens beslut förbjuder medborgare från Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Bahrain att resa till Qatar, bo i det eller passera genom det. Invånare och besökare i dessa länder måste lämna Qatar inom 14 dagar. Qatariska medborgare har också 14 dagar på sig att lämna dessa länder.

Åtgärderna är strängare än under en tidigare åtta månader lång spricka 2014, när Saudiarabien, Bahrain och Förenade Arabemiraten drog tillbaka sina ambassadörer från Doha, återigen påstådda Qatars stöd till militanta grupper.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend