Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

När ledarna förbereder sig för ett avgörande toppmöte med Afrika, uppmanar ONE åtgärder för att uppfylla EU:s löfte om solidaritet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Inför Europeiska rådet den 16-17 december där EU:s ledare kommer att diskutera spridningen av den nya COVID19-varianten Omicron och förberedelserna för ett avgörande toppmöte med afrikanska partner, belyser anti-fattigdomsgruppen The ONE Campaign behovet av snabbare, transparenta vaccinleveranser , nya investeringar i global tillgång till COVID19-verktyg och ett tillfälligt TRIPS undantag för att slå viruset en gång för alla. 

EU:s ledare bör svara på dessa 5 frågor:

· Inför mötet med afrikanska ledare i februari, vilka nya steg kommer Team Europe att ta för att visa att det är en seriös och trovärdig partner för att bekämpa viruset globalt?

· AU-kommissionens ordförande nyligen kallas ett tillfälligt TRIPS-avstående, med stöd av alla afrikanska regeringar, "viktigt för vår gemensamma överlevnad". Varför fortsätter EU att blockera ett avtal inom WTO? Är denna ståndpunkt i linje med president von der Leyens uppmaning att covid19-vacciner och behandlingar ska vara globala allmänna nyttigheter?

· Från och med idag är 68 länder (44 av dem i Afrika). inte på rätt spår att ge den första dosen till 40 % av befolkningen i slutet av 2021. Vilka ytterligare åtgärder vidtar EU för att säkerställa att de 250 miljoner doser Team Europe lovade låg- och medelinkomstländer i år är levereras i tid? 

· Förra veckan såg vi att 1 miljon doser skyndades från Europa till Nigeria med en kort utgångsdatumförhindrar att de används. När kommer Team Europe att öka transparensen i sina åtaganden om dosdelning genom att publicera månatliga, detaljerade kalendrar över vaccinleveranser, som Frankrike gjorde det nyligen, för att underlätta planering och leverans av skotten i partnerländerna?

· EU enades nyligen om planer på att köpa ytterligare 200 miljoner vacciner att donera via COVAX. Men COVAX och den bredare ACT-Acceleratorn har också ett betydande finansieringsgap. Kommer Team Europe att förbinda sig att se till att dessa mekanismer är fullt finansierade så snart som möjligt, för att göra det möjligt för dem att leverera mot sina strategier och öka tillgången till covid19-vacciner, verktyg och behandlingar, i linje med blockets mål att vaccinera 70 % av människorna i alla länder i mitten av 2022.

Annons

Emily Wigens, EU-direktör på The ONE Campaign, sa: "Omicron borde vara en väckarklocka till EU:s ledare. Vi behöver en stegvis förändring av hur brådskande och omfattning EU:s svar är för att erkänna och hantera denna globala kris, annars kommer européerna att fortsätta att vara i riskzonen.

"Vi måste ha en global plan för att kontrollera viruset, annars står vi inför att leva i en covid-värld under överskådlig framtid. Om nuvarande trender fortsätter kommer Niger inte att vaccinera 70 % av befolkningen förrän 2044, kommer Tanzania inte att nå målet fram till 2104, och Burundi till 3214. EU:s ledare måste vidta brådskande åtgärder för att hålla sina befintliga löften, säkerställa snabbare och mer transparenta vaccinleveranser och gå med på ett tillfälligt TRIPS-undantag.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend