Anslut dig till vårt nätverk!

albanien

Albanien och Azerbajdzjan strävar efter att utöka de bilaterala förbindelserna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Republiken Azerbajdzjans president Ilham Aliyevs besök i Republiken Albanien den 15 november 2022 var president Alijevs första statsbesök i Tirana. Det officiella besöket kan karakteriseras som att öppna en ny sida i de bilaterala relationerna mellan två länder. Det är värt att notera diplomatiska relationer mellan Republiken Azerbajdzjan och Republiken Albanien etablerades den 22 september 1993, och under de senaste 30 åren har två länder samarbetat inom olika områden som kultur, handel, säkerhet och energi. De politiska kontakterna mellan Baku och Tirana är också på en hög nivå eftersom Albanien alltid har stöttat Azerbajdzjans suveränitet och territoriella integritet. Specifikt har den albanska ståndpunkten i Karabachfrågan utgjort ryggraden för att utvidga de bilaterala förbindelserna mellan Baku och Tirana, skriver Shahmar Hajiyev, senior rådgivare, Center of Analysis of International Relations.

När det gäller de ekonomiska relationerna bör det noteras att handelns omsättning mellan två länder ökat med 2.78 gånger, inklusive import med 2.69 gånger och export med 3.14 gånger från januari till september 2022. Det finns potential att fördjupa de bilaterala förbindelserna, därför öppnar statsbesöket nya möjligheter för att stärka den politiska dialogen på hög nivå och öppna den Azerbajdzjans ambassad i huvudstaden Tirana.

Under besöket i Tirana diskuterade president Ilham Aliyev med president Bajram Begaj bilateralt samarbete inom energi, infrastruktur, turism, jordbruk och industri. För detta ändamål är Tirana intresserad av att fördjupa det ekonomiska samarbetet med Baku, särskilt inom energisektorn. Albanien är ett land med begränsad naturgasproduktion och landet är nästan helt beroende av vattenkraft för sin elförsörjning. Landet producerar en liten mängd gas, mestadels används i oljeproduktion och raffineringsindustrin. Så, energisektorn i Albanien är främst beroende av vattenkraft och import av fossila bränslen. Men Tirana är mycket intresserad av att utveckla naturgassektorn som i mars 2021 undertecknade de amerikanska företagen Excelerate Energy LP och ExxonMobil LNG Market Development Inc. ett "Memorandum of Understanding" med den albanska regeringen för att genomföra en förstudie för den potentiella utvecklingen av ett flytande naturgasprojekt i Vlora, bestående av en LNG importterminal, omvandling eller utbyggnad av det befintliga värmekraftverket i Vlora och etablering av småskalig LNG-distribution.

Eftersom landet ser fram emot att stödja sin energisäkerhet på lång sikt, vill Albanien diversifiera sin energiförsörjning genom att använda förnybara energikällor, LNG och naturgas i pipeline. En annan viktig källa för naturgasförsörjning skulle således kunna vara Azerbajdzjans naturgas via Trans Adriatic Pipeline (TAP), som är den europeiska delen av Southern Gas Corridor (SGC). Det är värt att notera att Albanien samarbetar framgångsrikt med Azerbajdzjan inom ramen för det interregionala SGC-projektet. Som noterat av President Begaj: ”Samarbete på energiområdet är en viktig riktning för hans land. Genomförandet av TAP-projektet är av strategisk betydelse, och båda länderna har framgångsrikt samarbetat i denna fråga”. Det bör understrykas att "mellanstatligt avtal on TAP project” undertecknades bland Albanien, Italien och Grekland i februari 2013, och banbrytande ceremonin hölls den 17 maj 2016. Den kommersiella verksamheten startade i slutet av 2020. Förutom att dra nytta av dess transitmöjligheter inom ramen för TAP-projektet, genomförandet av projektet har nödvändigtvis bidragit till att öka sysselsättningsgraden i Albanien. Dessutom gav projektet en ökning av BNP och budgetintäkter för Albanien.

Den 6 juli 2021, Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG, det albanska ministeriet för infrastruktur och energi och Albgaz Sh.a. undertecknat a Samarbets- och överlämningsavtal på Fier South-anläggningen. TAP kommer att designa, upphandla och bygga Fier-gasutgångspunkten, en investering på flera miljoner euro i landet. Den nya anläggningen är en viktig milstolpe för Albaniens förgasning, eftersom den kommer att möjliggöra en sammankopplingspunkt mellan TAP-transportsystemet och framtida gasinfrastruktur i Albanien.

Samtidigt är Albanien också intresserade av Azerbajdzjans aktiva deltagande i landets förgasningsprocess. Diskussioner mellan de azerbajdzjanska och albanska regeringarna om Azerbajdzjans statliga oljebolag (SOCAR) deltagande i utvecklingen av Albaniens energiinfrastruktur har pågått under lång tid. I denna mening undertecknade Albanien och Azerbajdzjan en preliminär överenskommelse i december 2014 för att samarbeta för att utveckla ett albanskt gasnät, och SOCAR planerade att utarbeta en förstudie om en albansk och montenegrinsk gasinfrastrukturplan. Senare undertecknade Albanien och Azerbajdzjan ett "Memorandum of Understanding tillhandahåller samarbete i utvecklingen av en översiktsplan för Albaniens förgasning”.

Med tanke på utvecklingen i Albanien, vice premiärminister och minister för infrastruktur och energi Belinda Balluku meddelade på sociala nätverk att "Mycket snart detaljer om planerna för den närmaste framtiden med SOCAR, ett av världens spetskompetensföretag inom gasområdet." Allt det tidigare nämnda bekräftar att TAP-pipelinen stöder energisäkerheten i alla inblandade länder. Rörledningen stödjer förgasning och möjligheten att utveckla en underjordisk naturgaslagringsanläggning i Albanien. Dessutom kan TAP-ledningen utgöra en utgångspunkt till den planerade Joniska Adriatiska Pipeline (IAP) för att länka till marknaderna i Kroatien, Albanien, Montenegro, och Bosnien och Hercegovina.

Annons

Till sist var mötet mellan Azerbajdzjans och albanska presidenter mycket givande för båda länderna eftersom statsbesöket ger en ny och stark impuls till den gemensamma utvecklingen och välståndet. Ett framgångsrikt samarbete kommer att fortsätta med ny dynamik inom området energi, infrastruktur, turism, jordbruk och industri 2023. Sist men inte minst är SOCARS deltagande i energiprojekt i Albanien intressant för Azerbajdzjan att utöka geografin för sin gasexport. För Albanien är azerbajdzjansk naturgas mycket viktig för dess långsiktiga energisäkerhet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend