Anslut dig till vårt nätverk!

Antarktis

Innovativt nystartat företag vinner toppen av Arctic Award

DELA MED SIG:

publicerade

on

International Polar Foundation har tillkännagett vinnaren av det första 'Laurence Trân Arctic Futures Award' någonsin. Vinnaren är Containing Greens AB, en startup skapad av unga entreprenörer baserad i Luleå, Sverige. Ett initiativ från International Polar Foundation och finansierat av Trân-familjen, ger priset 7,500 XNUMX € i ekonomiskt stöd till en nystartad startup eller ung entreprenör baserad i Arktis för att hjälpa dem att ytterligare etablera sin verksamhet.  

Från och med i år kommer priset att delas ut till en annan startup eller ung entreprenör varje höst vid det årliga Arctic Futures Symposium, som samlar arktiska intressenter från hela regionen i Bryssel för att diskutera ämnen som är viktiga för dem. Årets evenemang äger rum i Bryssel den 29-30 november.  

"Vi är väldigt glada över att vara de första mottagarna av detta pris", säger företagets VD, Moa Johansson. "Vi är väldigt tacksamma över att få erkännande för vårt arbete!" Containing Greens AB valdes på grund av sitt innovativa tillvägagångssätt att använda värme som genereras av datacenter (som dyker upp över hela Arktis) för att odla grönsaker avsedda för lokal konsumtion i en del av norra Sverige som, på grund av sitt arktiska klimat, är tvungen att att importera cirka 90 % av sin produktion.  
"Genom att använda värme från datacenter som annars skulle gå till spillo, samt ett vertikalt hydroponiksystem för att optimera användningen av utrymme och LED-belysning för att minimera energiförbrukningen, kan Containing Greens erbjuda ett mer hållbart alternativ till att odla färskvaror i nordområdena”, förklarade Johansson. Containing Greens valdes ut bland 10 kandidater som föreslagits av de partners som är involverade i organisationen av Arctic Futures Symposium, såväl som andra arktiska intressenter.  

Priset kommer att delas ut av IPFs vd Nicolas Van Hoecke, IPFs styrelseledamöter Maire-Anne Coninsx och Piet Steel, och Mads Qvist Frederiksen, direktör för Arctic Economic Council, som var involverad i processen för att utse vinnaren. "Containing Greens är ett spännande företag eftersom det kombinerar några av fördelarna med att vara i Arktis (en region med kallt klimat med massor av billigare, förnybar energi, som lockar datacenter) samtidigt som det löser en utmaning i Arktis", förklarade Frederiksen.

"De vann priset för att de är visionära, ambitiösa och idealistiska - med utgångspunkt från norr - och de tillhandahåller en välbehövlig service lokalt." På andra plats finns Siu-Tsiu från Grönland, som bidrar till ökad sysselsättning och hållbarhet på Grönland på regional och lokal nivå, och Lofoten Seaweed från Norge, som säljer ett brett utbud av produkter baserade på hållbart skördat alger som odlas i Nordnorge. Johansson kommer att ta emot priset på företagets vägnar under en ceremoni som hålls i slutet av årets Arctic Futures Symposium, som äger rum på Residence Palace i Bryssel EU-kvarter.

Symposiet kommer att fokusera på ämnen som arktisk styrning, energi, innovation och entreprenörskap samt forskningssamarbete. "Jag ser fram emot att ta emot detta pris på Arctic Futures Symposium och att delta i diskussioner om frågor som påverkar vår region", sa Johansson. IPFs grundare och president Alain Hubert, som själv har varit en livslång entreprenör, säger att han är glad över att priset kommer att kunna hjälpa nästa generations entreprenörer.  

"Tack vare Trân-familjens generositet kan IPF hjälpa unga entreprenörer som är engagerade i att hitta hållbara lösningar för våra behov", sa Hubert. "Precis som världens första nollutsläppsstation för polarforskning, Princess Elisabeth Antarctica (som IPF designade och byggde med hjälp av sina partners och den belgiska staten), firar Laurence Trân Arctic Futures Award innovation och entreprenörskap, och speglar också IPF:s kärna värderingar av att vidta åtgärder för att bygga en mer hållbar framtid. Vi är tacksamma mot familjen Trân för att de stöttar unga entreprenörer som delar vår vision.”  

Annons

Familjen Tran säger att de är glada att arvet efter deras dotter kommer att leva vidare i ett pris som fokuserar på att hjälpa unga entreprenörer att förverkliga sina innovativa idéer. "Vi gratulerar vinnarna av det första Laurence Trân Arctic Futures Award för deras ursprungliga idé", sa Brigitte Trân-Loustau. "Vi önskar dem stort lycka till med sin satsning." IPF är en offentlig stiftelse, skapad 2002 av belgaren Alain Hubert. Dess uppdrag är att stödja internationell polarvetenskaplig forskning.  

IPF låg också bakom skapandet av Princess Elisabeth Antarctica-stationen, som officiellt invigdes 2009 som den första och hittills enda nollutsläppsstationen, i syfte att upprätthålla en belgisk närvaro i Antarktis och fullfölja sin ambition i tjänsten. medborgare som står inför klimat- och miljöutmaningar. Varje år tar stationen Princess Elisabeth Antarctica emot många forskare av alla nationaliteter.  

Laurence Trân Arctic Futures Award är uppkallad efter den äldsta dottern till Mr Trân Van Thinh, Laurence Trân, som dog vid 26 års ålder. Laurence var en begåvad ung kvinna som brinner för dans och litteratur och var en begåvad författare. familjen Trân bestämde sig för att gå samman med IPF för att skapa Laurence Trân Arctic Futures Award för att stödja unga arktiska entreprenörer som arbetar för att hitta hållbara lösningar på de utmaningar de står inför i Arktis.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend