Anslut dig till vårt nätverk!

Bangladesh

Valet i Bangladesh ger Europa en möjlighet att stärka banden

DELA MED SIG:

publicerade

on

Premiärminister Sheikh Hasina har vunnit en jordskredsseger i Bangladeshs val. 

Politisk redaktör Nick Powell reste till Bangladesh för att observera landets 12:e parlamentariska omröstning och reflektera över vad det betyder för medborgarna och sina förbindelser med EU.

Sheikh Hasina träffar utländska journalister och observatörer

Bangladesh är ett levande samhälle, med en dynamisk affärsmiljö och med en avundsvärt fri och konkurrenskraftig media. Dess folk är välutbildade och välinformerade, politiskt engagerade i den meningen att alla har en åsikt om hur landet styrs, vanligtvis med en stark stolthet över landets framsteg sedan befrielsekriget 1971 och särskilt under de senaste 15 år.

Många kommentarer om landets tolfte parlamentsval har fokuserat på valdeltagandet för 42 % av väljarna. Valdeltagandet har varit mycket flyktigt i Bangladesh genom åren, det har bara varit hälften av vad som uppnåddes 2024 men det har också varit det dubbla. 

Jag var en del av ett team av internationella observatörer som inte såg några tecken på väljarnas hot eller våld, även om det hade förekommit enstaka fall av mordbrand på vallokaler och kollektivtrafik under upptakten till valdagen. I den meningen var det ett fritt, rättvist och säkert val, oavsett om det var på särskilt tysta vallokaler i huvudstaden Dhaka, eller i byar där vi såg långa köer av män och kvinnor som tålmodigt väntade på att få rösta.

Bybor som köar för att rösta

Vissa väljare kanske har upplevt att valet var orättvist eftersom de inte kunde rösta på det en gång styrande Bangladesh Nationalist Party, som hade beslutat att bojkotta ett tredje val i rad. Dess ledare är baserad i London sedan han flydde rättvisan i Bangladesh och det släpade dåligt i opinionsmätningarna innan den avbryt den senaste tävlingen.

Annons

Det gjorde att en seger för den sittande Awami League-regeringen såg oundviklig ut, en faktor som också pekade mot ett lågt valdeltagande. Med alla utom två av de 300 parlamentariska valkretsar deklarerade vann Awami League 222 platser, med den enda andra betydande gruppen var de 62 oberoende. (Ytterligare 50 platser reserverade för kvinnor kommer att tilldelas senare).

När hon pratade med internationella journalister och valobservatörer efter sin seger sa premiärminister Sheikh Hasina att hennes regering hade velat att alla politiska partier skulle nominera sina kandidater den här gången. Hon observerade att "BNP höll sig borta från valet eftersom de var rädda för resultatet." 

"Vi har kunnat skapa ett exempel på att val kan vara öppna, fria och rättvisa", fortsatte hon. "Vårt folk gav mig den här möjligheten, röstade på mig gång på gång" Hon förnekade att hon var en "bra dam", snarare "med moderlig tillgivenhet, jag tar hand om mitt folk".

Valdag i Dhaka

På frågan om Bangladesh kan betraktas som en levande demokrati utan ett huvudoppositionsparti i parlamentet, svarade hon att demokrati innebar att det var upp till oppositionen att organisera sitt eget politiska parti. Sheikh Hasina anklagade BNP för mordbranden och frågade om det var demokrati att försöka döda människor. "Hur definierar du att de är ett demokratiskt parti, de är ett terroristparti".

Premiärministern sa också att hon vill fortsätta sitt lands goda relation med Europa, som en del av hennes ambition att upprätthålla Bangladeshs snabba utveckling. Hennes ambition är att helt utrota extrem fattigdom, som nu drabbar drygt 5 % av befolkningen, och att se Bangladesh ta sin plats som en av de ekonomiskt fullt utvecklade nationerna i världen till 2041. 

Ett område där det redan ligger före nästan överallt är de robusta konstitutionella garantierna som skyddar valprocessen. En oberoende valkommission har befogenheter att leda polisen, militären och andra relevanta myndigheter i 90 dagar innan en omröstning hålls.

 Kommissionen hade en omfattande uppgift, med 120 miljoner väljare och mer än 42,000 XNUMX röstningscentraler. Chefsvalkommissionären Kazi Habibul Awal varnade att hot om våld kan påverka valdeltagandet och vädjade till den feststämning som vanligtvis hade präglat valen tidigare. Trots det hade kommissionen mobiliserat armén till valveckan för att säkerställa att det inte fanns någon inblandning i rösträtten.

"Vi hoppas att valet kommer att vara fritt, rättvist och trovärdigt", sa han och tillade att Bangladesh respekterade det internationella samfundets åsikter. Vissa västmakter har varit ovilliga att ge ett okvalificerat stöd men Bangladeshs nära relation med Europa i synnerhet kommer att fortsätta att fördjupas.

Landet är inte bara en allt viktigare handels- och utvecklingspartner, utan det har också blivit en regional ledstjärna för stabilitet och demokrati, med sin oföränderliga utrikespolitik av "vänskap mot alla, illvilja mot ingen". Enbart upplyst egenintresse skulle räcka för att EU ska ta vara på möjligheten under de kommande fem åren som väljarna i Bangladesh har gett sheikh Hasina och hennes regering.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend