Anslut dig till vårt nätverk!

Cypern

Självständighetskampen fortsätter på det ockuperade Cypern

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

På det turkiskt ockuperade Cypern pekar Oz Karahan ut taggtrådarna i buffertzonen. "Dessa placerades här tillfälligt för att distrahera världen från den verkliga invasionen," säger han. För honom och många andra är den verkliga invasionen Turkiets kolonialism efter ockupationens början 1974, skriver Natalia Marques.

"Turkiets illegala bosättningspolitik på Cypern är ett krigsbrott och ett brott mot mänskligheten enligt Genèvekonventionerna, Romstadgan och FN:s konvention om icke-tillämplighet av lagstadgade begränsningar av krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, ” säger Karahan, som leder Cyprioternas förbund, den mest högljudda rörelsen mot turkisk ockupation på Cypern. Det är rimligt att säga att rörelsens framgångsrika internationella aktiviteter är en av huvudorsakerna till att progressiva människor runt om i världen är medvetna om Cypern och dess effekter på freden i Levanten idag.

Karahan är en av de mest framstående figurerna på Cypern för sina idéer om Cypern och världspolitiken. På grund av detta har han varit det svartlistad och deklarerad persona non grata av Turkiet under president Recep Tayyip Erdogan.

"Vi kämpar inte för fred på Cypern, eftersom det inte finns något krig här mellan cyprioter", säger Karahan. "Vi kämpar inte mot den så kallade splittringen, eftersom Cypern inte är delat. Dessa terminologier och falska uppfattningar används av imperialisterna för att dölja vad de har gjort mot vårt hemland. Cypern är ett ockuperat land som har använts som ett osänkbart hangarfartyg av fem utländska militärer. Det är därför vi kämpar för befrielse mot den imperialistiska ockupationen.”

Idag ökar ilskan mot Turkiet på grund av ekonomisk katastrof det har orsakat i de ockuperade norra delarna av ön. Turkcyprioter, som bara utgör en liten andel av befolkningen i de ockuperade områdena, är europeiska medborgare. Det är därför de lätt kan konstatera att deras levnadsstandard är lägre jämfört med deras grekcypriotiska landsmän som bor i de fria södra delarna av ön.

"Turkiet har lyckats göra den [turkcypriotiska] ekonomin beroende av sig själv genom att använda sin egen valuta, den turkiska liran, i stället för den cypriotiska liran", säger Hare Yakula, som är aktivist i Mesarya Women's Initiative, en organisation som kampanjer för kvinnors och HBT+ rättigheter. "Med den så kallade 'republiken' som bildades 1983 för att täcka över ockupationsregimen, är turkisktalande cyprioter isolerade från världen, måste klara av internationellt okända och uppleva stora hinder i sina kulturella, konstnärliga och sportaktiviteter."

Tvärtemot vanliga missuppfattningar utropades den så kallade "Turkiska republiken Norra Cypern" inte av regimen i de ockuperade områdena 1974. Som Yakula säger, förklarades den 1983 av den USA-stödda militärjuntan som styrde Turkiet kl. tiden. Detta beslut fick också turkcyprioter att isoleras från världen.

"Jag är en turkisktalande cypriotisk oberoende filmregissör och jag kan inte göra mitt jobb fritt i det här landet", säger Kamil Saldun. Han och hans partner, Sholeh Zahrei, är välkända i det cypriotiska samhället. Deras verk har fått priser från de mest prestigefyllda filmfestivalerna runt om i världen. Filmerna de gör är unika, eftersom de ofta undersöker sociala frågor på Cypern på både cypriotiska grekiska och cypriotiska turkiska språk.

"Turkisktalande cypriotiska oberoende konstnärer, författare och journalister, vars yttrandefrihet är begränsad, blockeras och attackeras", säger Saldun. "Idag kontrolleras till och med utbildningssystemet i offentliga skolor av Turkiet, där den cypriotiska identiteten tydligt är avsedd att elimineras."

Det sociala, kulturella och ekonomiska förtrycket mot turkisktalande cyprioter som Turkiet har utövat sedan 1974 har uppenbarligen bara en anledning. Turkiet ser ultrasekulära och turkcyprioternas unika identitet som det största hotet mot dess existens på ön.

"Medan Turkiet systematiskt har överfört människor till landet sedan 1975, har det stört turkcyprioternas rätt att rösta och söka förtroendevalda poster genom att tvinga denna befolkning att vara medborgare", säger Halil Karapaşaoğlu, som är poet, aktivist och samvetsgrann invändare.

Eftersom ingen annan politisk organisation än Cyprioternas Union officiellt har uppmanat det internationella samfundet att göra det inte erkänna val på det turkiskt ockuperade Cypern specifikt på grund av nybyggares kolonialism i de ockuperade områdena fortsätter världen att blunda för denna allvarliga fråga. Gemenskapsledarvalen, som endast bör vara öppna för turkcyprioter som är medborgare i Republiken Cypern, överlåts på ockupationsregimens initiativ. Och eftersom ockupationsregimen uppmuntrar illegala bosättare att rösta i detta val, förlorade idag turkcyprioter sin enda internationella representation och plats vid förhandlingsbordet för lösningen av Cypernfrågan under FN:s beskydd.

"Den hegemoni som skapats av Ankara på det kulturella och ekonomiska området förvandlas till politisk hegemoni över befolkningen som den för med sig", säger Karapaşaoğlu. "Dessutom fortsätter de att migrera människor för att skapa en steril turkisk och muslimsk kultur, och de försöker turifiera och islamisera lokalbefolkningen enligt de normer de har bestämt."

Förutom att befria sin ö från ockupation måste cyprioter också bestämma sig för systemet för det gemensamma hemland de vill leva i. För Aziz Şah, som är aktivist och respekterad journalist på tidningen Avrupa, är svaret tydligt: ​​"En enhetlig Cypern, fritt från utländska arméer, vapen och NATO-baser, och där etniska, religiösa och klassgränser och murar inte existerar.” Även om Turkiets "federala Cypern"-plan fortfarande är under förhandling visar både folkomröstningen 2004 och aktuella undersökningar att majoriteten av cyprioterna håller med Şah och hans önskan om ett "enhetligt Cypern".

Tidningen som Şah skriver, Avrupa, anses vara en av de viktigaste medierna på Cypern. Tidningens chefredaktör, Şener Levent, är den turkiska regeringens fiende nummer ett på ön. Sedan dess inrättande har tidningens högkvarter bombats, skjutits mot och attackerats av illegala turkiska bosättare många gånger.

”Den nybyggarkolonialism som Turkiet utförde på Cypern är inte en slump; tvärtom, det är en utrotningspolitik utformad för att hålla turkcyprioter under kontroll som en minoritet i norr och för att förhindra grekcypriotiska flyktingar från att återvända till sina hem och land”, säger Şah. "Processen för skenande förhandling, som har varit under FN:s beskydd i mer än ett halvt sekel, är inget annat än godkännandet av delingen av Cypern."

Det har gått 48 år sedan ockupationen av Cypern började. Vi får inte glömma att det förtryck som turkcyprioter utsätts för också är ett brott mot mänskligheten enligt internationell rätt. Idag kan tyvärr visionen för de flesta cypriotiska politiska partier och organisationer inte gå längre än de barrikader som sattes på ön för nästan ett halvt sekel sedan. Endast ett mycket litet antal tvåspråkiga cypriotiska organisationer kan förstöra dessa barriärer och nå världen för att dela sitt budskap. Och det är det internationella samfundets plikt att höra dessa krafters rättfärdiga och konsekventa röst och stödja dem. Inte bara för cyprioter, utan för mänskligheten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend