Anslut dig till vårt nätverk!

Demokratiska republiken Kongo

Ledarskapskontinuitet i Demokratiska republiken Kongo ligger i EU:s bästa intresse

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bryssel har all anledning att tro att omvalet av den sittande presidenten Felix Tshisekedi, som visat sig vara ledande i de senaste mätningarna, skulle tjäna dess utrikespolitiska och ekonomiska intressen – skriver Nathalie Beasnael.

Trots nuvarande instabilitet i Mellanöstern och begränsad till kapacitet för ytterligare strategiska kontaktpunkter, kommer den kommande presidentvalet i Demokratiska republiken Kongo (DRC), planerad till den 20th December 2023, borde vara av intresse för alla politiker, ekonomer, företagsledare och klimataktivister i EU. Demokratiska republiken Kongo har varit en ovärderlig partner till EU. Med potentialen för det kommande valet att häva maktbalansen i landet, vad EU kräver nu är stabilitet i detta land som är en integrerad del av dess långsiktiga ekonomiska intressen.     

DRC:s centrala betydelse för EU:s ekonomiska intressen kan ses tydligast i importen av råvaror, främst koppar- och koboltmalm. Koppar är ett av de mest använda materialen inom bygg- och elektroniksektorerna på grund av dess höga ledningsförmåga av värme och elektricitet, vilket ökar effektiviteten hos kraftkablar och hela energisystem. Kobolt, å andra sidan, är väsentligt för tillverkning av laddningsbara litiumjonbatterier, strömförsörjning av telefoner, surfplattor, bärbara datorer, andra små elektroniska enheter, e-cyklar och skotrar, elbilar, såväl som reservkraftsenheter för solenergi.

EU importerar redan en betydande mängd raffinerad koppar från Demokratiska republiken Kongo, hittar på mer än 20 % av dess Totalt kopparimport 2022. EU:s industrier för närvarande importera och konsumerar en jämförelsevis mindre mängd kobolt, men beroendet av utländska källor till malmen kommer att öka dramatiskt under de kommande 30 åren.

EU:s europeiska gröna avtal, som lanserades av EU-kommissionen 2019, innehåller en rad politiska initiativ som täcker områdena klimat, energi, transport och industri, bland annat, som tillsammans syftar till att underlätta ett mål om klimatneutralitet till 2050.

Som en del av Green Deal's Industriplan, antar EU utmaningen att konkurrera med några av världens största ekonomier, Kina och USA i synnerhet. Detta för att öka sin industri- och tillverkningskapacitet och för att säkerställa produktionen av sin egen noll-teknologi och -produkter. Att på ett tillförlitligt sätt kunna anskaffa råvaror och stabiliteten samt förkortningen av leveranskedjorna är hörnstenen i denna strategi. Detta är absolut nödvändigt eftersom ju längre försörjningskedjan är, desto högre påverkan på koldioxidkrediterna och desto högre säkerhetsrisk. Övergången till förnybara energiresurser, den elektrifiering av transporter, produktion av elektroniska fordon och laddstationer och lagring av energi kommer att kräva ökad användning av både kobolt och koppar. Enligt prognoser, EU koppar Efterfrågan skulle kunna stiga från 4.3Mt till 6Mt till 2050 medan nuvarande kobolt krav av 20kt kan nå så mycket som 100kt år 2050.

Som en av de största källor av raffinerad koppar och den främsta producenten av kobolt i världen—redovisning för över 70 % av den globala produktionen – Demokratiska republiken Kongo är väl positionerat för att bli en av EU:s främsta, om inte den mest framträdande, partner för att uppfylla sina mål för den gröna omställningen. Det måste sägas att de flesta mineralrika länder försöker implementera en Indonesien-liknande lokal fördelningsstrategi för att fånga mer värde från sina mineraler, detta kan ses i Zimbabwe och Ghana med förbjuda av obearbetat litium. Det är därför avgörande för EU att överväga strategiska partnerskap med privata och offentliga enheter kopplade till de nationella stödstrategierna, för vilka internationella partnerskap är nyckeln. Kina har redan förstått detta och kommer enligt uppgift börja anpassa sig från sin nuvarande importmodell till en nationell omvandling. Detta kommer att säkerställa en strategisk anpassning till mineralrika länder.

Annons

I president Felix Tshisekedi fann EU en pålitlig partner som har prioriterat diversifiering av ekonomin, samtidigt som den förbättrar sin gruvsektor genom att stödja och uppmuntra ökningen av raffinerings-, bearbetnings- och exportkapaciteten i DRC. Han har också förbättrat det övergripande affärsklimatet i landet. Detta har skett vid sidan av främjandet av jordbruket och det som har kallats den nya klimatekonomin. En av de senaste och anmärkningsvärda affärsinsatserna i Demokratiska republiken Kongo har varit Buenassa-projektet, byggnad en koppar-kobolt hydrometallurgisk anläggning för produktion av koppar katoder enligt London Metal Exchange (LME) standarder värderade till $350 miljoner. Buenassa, ett privat och kongolesiskt ägt företag, samarbetar med USA-baserade Delphos International för att skaffa det kapital som krävs för att bygga Demokratiska republiken Kongo och Afrikas egen raffinerings- och bearbetningskapacitet med en förväntad produktion på 30 MT koppar och 5 MT d'hydroxyde de cobalt per år. Dessutom är Entreprise Generale de Cobalt "EGC" i avancerad diskussion med Buenassa i dess strävan att formalisera den hantverksmässiga gruvdriften. Detta projekt är av särskilt intresse för EU med tanke på att det mesta av DRC:s koppar och kobolt hittills har varit exporteras till Kina för raffinering för bearbetning

Förutom att bygga upp DRC:s raffineringssektor, ett nyligen genomfört ramavtal signerad med FN:s ekonomiska kommission för Afrika och African Export-Import Bank (Afreximbank) banar väg för inrättandet av särskilda ekonomiska zoner (SEZ) i DRC för produktion av elfordon. Demokratiska republiken Kongo:s prioriteringar i detta avseende är helt i linje med EU:s, och Demokratiska republiken Kongo står snart som värd för det andra DRC:s forum för elfordonsbatterier, som kommer att hållas i Kinshasa i mitten av nästa månad. EU:s olika finansiella mekanismer, inklusive PROIMVEST, Centre for Development of Enterprise, BizClim-programmet, mikrofinansieringsramprogrammet och Europeiska investeringsbankens investeringsanslag, främjar förbättringen av regelverk för att öka samarbetet mellan den offentliga och privata sektorn och uppmuntrar investeringar i ny teknik , och sponsra företag i att lansera nya projekt.

Naturligtvis kan man inte bortse från politiska och säkerhetsmässiga omständigheter när man gör affärer med Demokratiska republiken Kongo. President Tshisekedi har verkligen navigerat i växlingarna och riskerna som härrör från DRC:s långvariga säkerhetshot i dess östra provinser, och fortsätter att utgöra ett hot mot gruvdrift, raffinering och export av råvaror.

Tshisekedi valdes till president i Demokratiska republiken Kongo i januari 2019, vilket markerar den första fredlig övergång sedan landet blev självständigt från Belgien, vilket avslutade 18 år av den förra presidentens styre, som i sig följde en diktatur, om än ärvt den decennier långa historien av krig. Trots slutförandet av två Kongokrig 1998, ledde 2000-talet till framväxten av flera rebellgrupper, inklusive rörelsen den 23 mars (M23) i provinserna Ituri och Kivu. År 2022 återuppstod M23-attacker mot kongolesiska trupper, tillsammans med omfattande krigsförbrytelser, uppburen kraftigt av den rwandiska regeringen enligt olika FN-rapporter. Den kongolesiska arméns talesperson har argued att rebellernas agenda har mindre att göra med det förflutnas etniska stridigheter och mer med de ekonomiska intressen som presenteras av DRC:s naturresurser. Medan Demokratiska republiken Kongo:s förbindelser med Rwanda, Uganda och Burundi förblir spända, har president Tshisekedis diplomatiska initiativ har hittills lyckats begränsa risken.

Omvalet av Tshisekedi skulle säkerligen säkerställa kontinuitet när det gäller att begränsa säkerhetshoten som härrör från landets östra provinser och gynna utvidgningen av det utvecklingsprogram som påbörjades i DRC:s industrisektor. Resultat från ett representativt urval av opinionsundersökningar utförda i DRC av det internationella opinionsundersökningsföretaget Global Researches i Kinshasa, North Kivu, Katanga och Equateur tyder på att presidenten har starkt stöd från väljarna inför valet. 92 % av de intervjuade väljarna i Equateur och 71 % i Kinshasa stöder presidenten medan de övergripande uppgifterna tyder på ett bekvämt stöd på 65 % för hans kampanj för omval i hela DRC.

Kontinuitet i den säkerhetspolitiska och ekonomiska politiken i Demokratiska republiken Kongo skulle verkligen tjäna EU:s intressen. Med en ny omgång av EU-parlamentsval i horisonten 2024 och ökande klimattryck som påverkar kontinenten, blir det allt viktigare att visa effekten av den europeiska gröna avtalet. Att förlita sig på handelspartnerskapet med Demokratiska republiken Kongo och den fortsatta utvecklingen av samarbetet skulle säkert bidra till att säkra EU:s framtida råa och kanske till och med raffinerade materialbehov för att förverkliga EU:s gröna drömmar.

Nathalie Beasnael är en social entreprenör, humanitär och filantrop. Hon är grundaren av den ideella organisationen Health4Peace som tillhandahåller medicinska förnödenheter till sjukhus på landsbygden i Tchad, Senegal, Ghana, Sydafrika och Nigeria och har en styrelsepost som Director of Community Affairs med Upward African Woman.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend