Anslut dig till vårt nätverk!

Grekland

Första resolutionen någonsin om rättsstatsprincipen i Grekland antagen!

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den här veckan antog Europaparlamentet sin första resolution någonsin om rättsstatsprincipen i Grekland, och uttryckte stark oro över de systemiska och strukturella kränkningarna av rättsstatsprincipen, mediefrihet och grundläggande rättigheter i landet, som har styrts av EPP - ansluten regering i Kyriakos Mitsotakis sedan 2019.
 
Resolutionen är baserad på fakta och information som upprepade gånger har bekräftats av oberoende experter, icke-statliga organisationer och medieorganisationer. Den mycket långa listan över hot mot rättsstatsprincipen i Grekland inkluderar: fysiska hot och verbala attacker mot journalister från högt uppsatta politiker och ministrar; olaglig användning av spionprogram, inklusive Predator, mot journalister och politiska motståndare; mordet på journalisten Giorgos Karaivaz 2021 och dess olämpliga utredning; och Petsas List-skandalen, där 20 miljoner euro i statlig finansiering delades ut bland regeringsvänliga medier.
 
Despite this, the EPP refused to support today’s resolution on Greece, tabled by all democratic political groups in the Parliament. They also refused to participate in negotiations on its text, unlike previous Parliament resolutions on the rule of law in non-EPP governed countries.
 
Mitsotakis-regeringen har en erfarenhet av att medvetet försöka undvika granskning av Europaparlamentet. I mars 2023 vägrade den grekiska premiärministern och grekiska ministrar och tjänstemän att träffa en delegation av parlamentsledamöter som var i Aten för att titta på rättsstatsläget i Grekland. Dessutom avvisade Greklands regering en uppmaning från den europeiska åklagaren att vidta åtgärder angående två före detta transportministrars potentiella straffrättsliga ansvar efter landets värsta tåkatastrof i februari förra året.
 
S&D:arna uppmanar Europeiska kommissionen, inklusive vicepresident Schinas, att vidta åtgärder för att försvara demokrati och grundläggande rättigheter i Grekland. Grekiska myndigheter måste avsluta sekretessen, sluta attackera kritiska journalister och reda ut Predator-skandalen.
 
Cyrus Engerer, S&D-ledamot och förhandlare om Grekland i LIBE-utskottet, sa:
 
"EPP har i månader försökt sopa det sjunkande rättsstatsläget i Grekland under mattan. Fram till idag lyckades de blockera parlamentet från att ta en formell ståndpunkt om ett land som rankats lägst bland EU-länderna när det gäller pressfrihet för andra året i rad. Samtidigt är EPP alltid först med att pressa parlamentet att anta resolutioner om länder som inte styrs av EPP-anslutna partier. 
 
"Om EPP inte är ivriga att lyssna på vår oro angående Grekland, borde de åtminstone lyssna på de oberoende experterna. Senast i går skickade 17 människorätts- och pressfrihetsorganisationer ett alarmerande brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, där de uppmanade till omedelbara åtgärder för att komma till rätta med försämringen av mediefriheten och rättsstatsprincipen i Grekland.

Foto: Patrick on Unsplash

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend