Anslut dig till vårt nätverk!

Hamas

Israel-Hamas-kriget: EU:s utrikesministrar diskuterar scenario efter en konflikt

DELA MED SIG:

publicerade

on

"Det måste finnas en sorts palestinsk myndighet som måste tilldelas befogenheter av det internationella samfundet. Det är normalt att den palestinska myndigheten inte vill återvända till Gaza i en israelisk stridsvagn. Det är fullt förståeligt, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell, skriver yossi Lempkowicz.

– Vi har varit alldeles för frånvarande. Vi har delegerat lösningen av detta problem till USA, sa han. "Europa måste bli mer involverat."

Europeiska unionen är villig att arbeta tillsammans med USA och arabstaterna på ett ramverk för att bygga fred mellan Israel och palestinierna, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Under ett möte i Bryssel på måndagen (13 november) diskuterade EU:s utrikesministrar ett möjligt "post-konfliktscenario" för att bygga stabilitet och fred, sade han.

Bland idéerna som diskuteras är EU:s engagemang i uppbyggnaden av en palestinsk stat. "Vi har varit för frånvarande tills nu", sa Borrell vid en presskonferens efter utrikesrådet.

"Det måste finnas en sorts palestinsk myndighet som måste tilldelas befogenheter av det internationella samfundet. Det är normalt att den palestinska myndigheten inte vill återvända till Gaza i en israelisk stridsvagn. Det är fullt förståeligt, tillade han.

Han fortsatte: "Jag kan inte föreställa mig att ordningen kan återställas i Gaza utan ingripande av den palestinska myndigheten. För om vi inte vill att det ska vara under israelisk dominans, om vi inte vill lämna Gaza i händerna på Hamas igen, är det uppenbart att någon måste engagera sig. Om vi ​​säger att vi behöver hitta en heltäckande lösning för Palestina, för territoriet och det palestinska folket, kommer någon sorts palestinsk myndighet att behöva träda in.”

Annons

Han sa nej till någon påtvingad förflyttning av palestinier från Gaza, till en permanent återockupation av den israeliska militären eller någon förändring av Gazas storlek och till ett återvändande av Hamas.

"Det kommer inte att finnas någon lösning utan starkt engagemang från arabstaterna, och det kan inte begränsas till pengar. De kan inte bara betala ... för en fysisk rekonstruktion, säger Borrell. "Det måste finnas ett politiskt bidrag till uppbyggnaden av en palestinsk stat", sa han.

– Vi har varit alldeles för frånvarande. Vi har delegerat lösningen av detta problem till USA, säger Borrell. "Europa måste bli mer involverat."

Borrell sa att han kommer att besöka Israel, Palestina, Bahrain, Saudiarabien, Qatar och Jordanien den här veckan. Det blir hans första besök i Israel sedan han utnämndes för fyra år sedan.

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europaparlamentets ordförande Roberta Metsola besökte Israel några dagar efter Hamasmassakern den 7 oktober som dödade omkring 1,200 XNUMX människor, mestadels civila.

På söndagen (12 november) efterlyste Borrell "omedelbara pauser i fientligheter och upprättande av humanitära korridorer, inklusive genom ökad kapacitet vid gränsövergångar och genom en dedikerad sjöväg, så att humanitärt bistånd säkert kan nå Gazas befolkning".

Han upprepade också EU:s ståndpunkt om "Israels rätt att försvara sig i linje med internationell rätt och internationell humanitär rätt" och dess uppmaning till Hamas "om omedelbar och ovillkorlig frigivning av alla gisslan". "Det är avgörande att Internationella Röda Korsets kommitté (ICRC) ges tillgång till gisslan", sa Borrell.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend