Anslut dig till vårt nätverk!

Gazaremsan

När EU-parlamentet gjorde skillnad i Mellanöstern

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bilden visar Edward McMillan-Scott (vänster), den palestinska presidentkandidaten Dr Mustafa Barghouti (mitten) och John Kerry (höger) som ledde USA:s valobservatörsuppdrag till röstningarna i januari 2005.

När jag skriver stiger den diplomatiska världens röster till oöverträffade nivåer av ångest och kämpar för att förlänga den tillfälliga pausen i Israel/Gaza-konflikten, efter den hemska terrorattacken mot kibbutzen den 7 oktober. Detta beror på att konflikten nu allmänt ses som ett krig mot barn, inte mot Hamas. Det ses också som ett misslyckande för den demokratiska processen, som fortfarande har grunda rötter i Mellanöstern, skriver Edward McMillan-Scott.

Jag var en av de vice ordförandena i Europaparlamentet som suttit längst (2004–2014) och min portfölj var Demokrati och mänskliga rättigheter. Detta gav mig en ledande roll i den parlamentariska församlingen för Europa-Medelhavsområdet, som grundades 2004 och det enda organ där israeler deltog tillsammans med EU- och arabiska parlamentariker. Parliamentary Assembly of the Union for the Mediterranean – Wikipedia

Josep Borrell, now the EU’s High Representative, has been particularly vocal, following his visit to the region in recent days. Borrell was President of the European Parliament when two key political events – the January elections – took place in the West Bank and Gaza in 2005 and 2006. I chaired the largest-ever EU election observer missions by the European Parliament – 30 MEPs – to the Palestine presidential election in 2005, when the veteran Mahmoud Abbas won the title following the death of Yasser Arafat, and the parliamentary election the following year, in which Hamas was the winner.

2005 imponerades min parlamentsledamotsdelegation av den engagerande liberala presidentkandidaten, medicinsk Doktor Mustafa Barghouti. Än i dag är Barghouti en aktiv politiker, och en dag hoppas jag att hans tid kommer att vara ordförande för ett enat och fritt Palestina. John Kerry, dåvarande USA:s utrikesminister, ledde den amerikanska observatörsdelegationen.

The result of the 2006 parliamentary election – in which Hamas won 44 per cent of the vote – presented a dilemma for myself and for my then US counterpart, former President Jimmy Carter. With his recently-deceased wife Rosalynn, Carter had campaigned for democracy in the Arab world. This culminated in the inquiries by Pew Research, first published in 2004, which showed that the appetite for democracy in the Arab world was overwhelmingly high, particularly among women. This was far from the Hamas ideology, and Carter and I felt uneasy at declaring the result for Hamas. De flesta muslimer vill ha demokrati, personliga friheter och islam i det politiska livet | Pew Research Center

Den palestinska "kampen" är en av världens äldsta och kan spåras tillbaka till Sykes-Picot-avtalet under första världskriget, där brittiska och franska diplomater ritade om efterkrigstidens karta över Mellanöstern med linjer i sanden, bevarade deras nationella intressen, i synnerhet oljereserverna nära Mosul, som först upptäcktes av det svarta guldet som sipprade genom just den sanden.

Annons

En ovillig konspiratör i vad som snabbt ansågs vara en cynisk utskärning var min släkting överste TE Lawrence ("av Arabien"), en romantisk arabist som ledde det som blev känt som Revolten i öknen, för att störta Turkiets dominans – "Europas sjuke man" – allierad som hon då var med Tyskland. Hejaz-järnvägen, som går från det osmanska nätverket till Medina, var det regelbundna fokuset för Lawrences form av hit-and-run-gerillakrig.

Dagens motstånd är en tävling mellan Israels extremhögerregering, vars medlemmar verkar ovilliga att engagera sig i civiliserade demokratiska normer för politiskt beteende och språk, och fanatikerna bland det fängslade palestinska folket, som länge har använt extremt våld som sitt främsta medel. att få uppmärksamhet. Vanligtvis hotade Al Aqsa-brigaden att döda alla brittiska valobservatörer som gav sig in i Gaza under parlamentsvalet.

Under mina engagemang i Mellanöstern fick jag sällskap av djupt engagerade och kunniga ledamöter av Europaparlamentet, av vilka Josep Borrell var symbol. Vi måste alla hoppas att hans form av demokrati råder, annars blir världen förloraren.

Edward McMillan-Scott var en konservativ EU-parlamentariker för Yorkshire & Humber från 1984. 2009 vägrade han att gå med i David Camerons nya nationalistiska ECR-grupp och satt som en oberoende dåvarande liberal tills han gick i pension 2014. En beskyddare av Europarörelsen, han leder nu ett 100 personer starkt forum av pro-EU akademiker, journalister och politiker i Storbritannien.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend