Anslut dig till vårt nätverk!

Norra Irland

Ny DUP-ledare har berg att klättra

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Demokratiska unionistpartiet i Nordirland har fått en ny ledare efter fyra veckors organiserat kaos. Men som Ken Murray rapporterar från Dublin, partiets nya chef, Sir Jeffrey Donaldson MP (avbildad), har ett berg att klättra för att ta itu med allvarliga frågor som i slutändan kan hota hans egen tid som ledare för den splittrade DUP medan motståndarna Sinn Féin räknar ner dagarna till nästa års val till församlingen.

En optimist kan säga "krisen är över" medan en pessimist kan säga "det är bara precis början."

Det är det känsliga dilemmaet som det pro-brittiska demokratiska unionistpartiet står inför när det försöker plocka upp sig själv från det leriga politiska golvet efter den mest självtillförda blåmärken i dess 50-åriga existens.

Annons

På lördag förra året röstade partiledningen 32 mot fyra för att välja Sir Jeffrey Donaldson MP till sin femte ledare sedan 1971 men, mer intressant, dess tredje ledare sedan 14 majth!

Det följde kuppen mot Arlene Foster ledd av jordbruksminister Edwin Poots över hennes beslut att avstå från att rösta om förbud mot gayomvandlingsterapi!

21 dagar efter att Poots avskedat henne från toppjobbet tvingades också han avgå under förödmjukande omständigheter efter att ha accepterat förslag från den brittiska regeringen att införa en irländsk språklag utan att rådfråga partikollegor som var rasande över beslutet!

Annons

Den 58-åriga nya DUP-ledaren från Lagan Valley-valkretsen har ärvt något av en organisatorisk röra.

Även om han är partiledare men utan en plats i Stormont-parlamentet, måste han behålla Poots val av Paul Givan i rollen som första minister, något han säger att han kan leva med under överskådlig framtid, men en som lämnar honom något utanför när det gäller att hantera Boris Johnson i London, Micheál Martin i Dublin och Ursula Von Der Leyen i Bryssel!

Donaldson, som motsatte sig det historiska brittisk-irländska fredsavtalet från 1998 som förankrade de paramilitära vapenvilorna, har ett skrivbord fullt av omedelbara frågor att hantera som kan avgöra hans framtid och hans partis framtid.

Först på agendan är DUP: s opposition mot Nordirlandprotokollet, en omstridd bilaga till det brittiska utträdesavtalet med Europeiska unionen som ser tullkontroller av varor som går in i NI från GB, en pålägg som fackföreningspersoner betraktar som att flytta provinsen närmare ett ekonomiskt förenat Irland.

Tala till reportrar efter godkännandet av hans nominering till DUP-ledare, Sir Jeffrey sa, ”Jag vill göra det klart för den irländska regeringen att deras cheerleading för protokollet helt enkelt inte är acceptabelt, med tanke på den skada som det gör för Nordirland, det drar vår politik bakåt. "

När han lade skulden för Nordirlandprotokollet fast vid dörren till Dublins regering och antydde att han var beredd att kollapsa församlingsparlamentet i Belfast fortsatte han med att säga: ”Om den irländska regeringen är äkta när det gäller att skydda fredsprocessen och för att skydda den politiska stabiliteten i Nordirland, då måste de också lyssna på fackliga bekymmer.

"Om den irländska regeringen fortsätter att stödja införandet av ett protokoll som skadar vårt förhållande till Storbritannien, så skadar det underförstås förhållandet mellan Dublin och Belfast," sa han.

Den irländska regeringen har alltid insisterat på att Nordirlandsprotokollet nåddes mellan Storbritannien och EU i december förra året, vilket tyder på att Dublin får skulden för något som den inte hade någon hand, handling eller del att spela in förutom att väcka oro för en hård tull- kontrollgränser på ön Irland kan förvärra vilande medlemmar av IRA att återvända till terrorism 24 år efter att ha kallat till eldupphör 1997.

Under tiden, när han driver London och Bryssel för att minska effekterna av Nordirlandsprotokollet och väntar på att domstolen ska avgöra dess laglighet, måste Jeffrey Donaldson ta reda på hur han kan ta plats i Stormontförsamlingen!

En möjlighet är att samordnas i Arlene Fosters Fermanagh-South Tyrone-säte om hon bestämmer sig för att avgå. Förutsatt att han kan väljas till Nordirlands församling kommer han sannolikt att be Paul Givan att avgå och ersätta honom som första minister.

Om inte, kunde han bara vara partiledare och isolerat från den positionen under en tid!

På andra håll hoppas desillusionerade kollegor såväl som ledamöter att han kan återförena DUP som har delat sig i mitten i ljuset av hävningen mot dess tidigare ledare Arlene Foster med motståndare från Donaldson och Poots.

Detta skulle kunna försvåras desto svårare eftersom Donaldson kan tvingas att degradera Edwin Poots kollegor som nyligen utsågs till ministrar, samtidigt som de främjade dem som stödde honom för ledarpositionen, ett steg som kunde intensifiera redan förankrade positioner!

Donaldson berättade för journalister förra helgen att han kommer att inrätta en "New Century Party Panel" för att genomföra reformer inom de närmaste 12 veckorna.

Det största testet som Sir Jeffrey Donaldson möter i sin nya roll är dock hur man återupplivar partiets minskande förmögenheter som är hotade på grund av förändrad demografi.

En LucidTalk opinionsundersökning i maj för Belfast Telegraph tidningen satte stöd för det pro-irländska enhetspartiet Sinn Féin till 25% med DUP efter 16%.

Dessa är seismiska figurer i Nordirland, eftersom de löst översatta betyder att Sinn Féin sannolikt kommer att bli det största partiet i Stormontförsamlingen för första gången när valet äger rum nästa maj och markerar därmed slutet på facklig politisk dominans sedan 1921 när britterna delade Irland.

Förutsatt att detta händer kommer Sinn Féin att inta den första ministerns säte, ha flest ministerpositioner och kommer att öka trycket på London att bevilja en enad Irlands folkomröstning under de kommande åren för att föra brittiskt styre i Nordirland till ett formellt slut!

Donaldson, som förlorade två släktingar till vapenmän från IRA i separata incidenter, är mer uppmärksam än det mesta av symboliken om Sinn Féin intar första ministerpositionen i maj nästa år.

Som han skulle se det, bombade IRA och sköt sig över 25 år för att få vad de ville ha och successiva regeringar i London sedan 1990 underlättade några av deras krav, en utveckling under utveckling.

Att hålla Sinn Féin i schack - varav många medlemmar är ex-IRA - kommer att bli hans största utmaning nästa år.

Underlåtenhet att göra det skulle kunna få honom att uteslutas som DUP-ledare av partihardliner sommaren 2022.

Sir Jeffrey Donaldson MP har ett berg att klättra.

Norra Irland

"Jag behöver ingen politisk seger här, jag vill hitta en lösning" - Šefčovič

publicerade

on

Europeiska kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič gjorde sitt första besök i Nordirland i veckan. I slutet av två dagars intensiva möten med näringslivet, civilsamhället och lokala politiker lade han fram sin inställning vid en presskonferens i slutet av sitt besök: ”Jag behöver ingen politisk seger här, jag vill hitta en lösning, som skulle representera en win-win för alla, först och främst för folket i Nordirland. ”

"Mitt stora takeaway var engagemang, med fokus på att lösa problem och fortsätta våra kontakter", säger Šefčovič. "Vi är redo att gå den extra milen för att leta efter lösningar och vi hoppas att vi kan göra det i en lugn och konstruktiv atmosfär."

Han sa att han under de senaste två dagarna hade hört mycket om SPS, tillgång till varor, läkemedel i synnerhet och engagemang från nordirska intressenter. Han tillade emellertid att människor inte stannade kvar för att upphäva övervakningen av EU -domstolen, a nödvändig förutsättning att njuta av den fria rörligheten för varor. 

Annons

”Jag har inte hört från någon som tyckte att det skulle vara en bra idé att missa chansen att vara en del av världens största inre marknad kostnadsfritt, eftersom människorna här vet att till exempel Norge betalar mer än 3 miljarder euro för att vara på marknaden för varje finansiellt perspektiv. ” Han uppmanade politikerna att fokusera på människors vardagliga intressen och affärsintressen. 

Šefčovič betonade EU: s orubbliga engagemang för folket i Nordirland, men efterlyste ärlighet: ”Europeiska unionen kan inte klandras för kostnaderna för Brexit. Brexit gjorde det nödvändigt att hitta en överenskommelse om hur man undviker en hård gräns på ön Irland. Efter år av långa och komplexa förhandlingar hittade vi en lösning med Storbritannien i form av protokollet. ”

”Att ta bort protokollet kommer inte att lösa några problem. Det är den bästa lösningen vi hittade med Storbritannien för att ta itu med den unika situationen på ön Irland och de utmaningar som skapades av den typ av Brexit som den nuvarande brittiska regeringen valde. Att inte tillämpa protokollet kommer inte att få problem att försvinna, utan helt enkelt ta bort verktygen för att lösa dem. ”

Annons

Om Storbritanniens beslut att ensidigt förlänga avdragsperioder sade han: ”EU har visat sin välvilja. Tidigare i veckan reagerade vi på ett svalt och lugnt sätt på Storbritanniens uttalande angående fortsättningen av befintliga fristperioder.

”Vi gjorde detta för att skapa en konstruktiv atmosfär för våra pågående diskussioner.

Låt mig avslutningsvis betona en viktig sak: vårt övergripande mål är att upprätta en positiv och stabil relation till Storbritannien.

"Efter fem år där tydlighet och stabilitet ofta har saknats, har vi nu en solid grund att samarbeta på - utträdesavtalet och handels- och samarbetsavtalet."

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

Kommissionen beskriver praktiska lösningar för läkemedelsförsörjning i Nordirland inom ramen för protokollet om Irland / Nordirland och för sanitära och fytosanitära åtgärder

publicerade

on

Den 26 juli offentliggjorde kommissionen en serie ”icke-papper” inom läkemedelsområdet och sanitära och fytosanitära åtgärder inom ramen för genomförandet av protokollet om Irland / Nordirland. Ett icke-papper specifikt om läkemedel innehåller kommissionens föreslagna lösning för att säkerställa en fortsatt långvarig leverans av läkemedel i Nordirland, från eller genom Storbritannien. Detta icke-papper delades med Storbritannien före åtgärdspaketet tillkännagavs av kommissionen den 30 juni 2021 för att ta itu med några av de mest angelägna frågorna i samband med genomförandet av protokollet i alla samhällen i Nordirland.

Vice president Maroš Šefčovič sa: ”Dessa lösningar har en otvetydig gemensam nämnare - de uppnåddes med det grundläggande syftet att gynna folket i Nordirland. I slutändan handlar vårt arbete om att säkerställa att de surt förvärvade vinsterna med långfredagsavtalet (Belfast) - fred och stabilitet i Nordirland - skyddas, samtidigt som man undviker en hård gräns på ön Irland och bibehåller integriteten för EU: s gemensamma Marknadsföra."

Lösningen på läkemedel innebär att EU ändrar sina egna regler inom ramen för protokollet, så att regleringsöverensstämmelsefunktioner för läkemedel som levereras till Nordirlandsmarknaden endast kan placeras permanent i Storbritannien, på vissa villkor som säkerställer att läkemedlen berörda inte distribueras ytterligare på EU: s inre marknad. De läkemedel som berörs här är främst generiska och receptfria produkter. Lösningen visar kommissionens åtagande gentemot folket i Nordirland och långfredagsavtalet (Belfast), med ett lagstiftningsförslag som förväntas tidigt på hösten för att kunna avsluta lagstiftningsprocessen i tid.

Annons

De andra icke-tidningarna som publiceras idag avser en lösning som kommissionen har identifierat för att underlätta förflyttningen av hjälphundar som följer med personer som reser från Storbritannien till Nordirland, och ett förslag från kommissionen att förenkla förflyttningen av boskap från Storbritannien till Nordirland. , och för att förtydliga reglerna för animaliska produkter från EU som flyttas till Storbritannien för lagring innan de skickas till Nordirland. Alla dessa dokument, som beskriver de flexibiliteter som kommissionen erbjuder, har delats med de brittiska och EU-medlemsstaterna och finns tillgängliga nätet.

Annons
Fortsätt läsa

Brexit

EU stöder Irland när Storbritannien söker lösningar på Nordirlandsprotokollet

publicerade

on

Det kontroversiella Nordirlandsprotokollet som ingår i EU / UK: s utträdesavtal visar inga tecken på att lösa sig själv snart. Som Ken Murray rapporterar från Dublin, Europeiska kommissionen är ovillig att backa medan britterna fortsätter att söka efter en öppning för att få sig ur en överenskommen handling som de själva hyllade i december förra året.

Det är sju månader sedan den brittiska regeringen skröt med mycket när Brexit formellt undertecknades och förseglades i Bryssel med leenden och jubel före jul runt.

Som Storbritanniens chefsförhandlare Lord David Frost twittrade på julafton 2020: ”Jag är mycket nöjd och stolt över att ha lett ett stort brittiskt team för att säkra dagens utmärkta avtal med EU.

Annons

”Båda sidor arbetade outtröttligt dag efter dag under utmanande förhållanden för att få världens största och bredaste affär på rekordtid. Tack alla som fick det att hända. ”

Man skulle kunna tänka sig att läsa hans ord om att den brittiska regeringen hoppades kunna leva lyckligt någonsin efter att affären var klar. Men allt kommer inte att planera.

Enligt Brexit-utträdesavtalet skapade Nordirlandsprotokollet, som är en bilaga till EU / UK-avtalet, ett nytt handelsarrangemang mellan GB och Nordirland som, även om det befinner sig på ön Irland, faktiskt finns i Storbritannien.

Annons

Syftet med protokollet är att vissa föremål som flyttas från GB till NI, t.ex. ägg, mjölk och kylt kött, måste genomgå hamnkontroller för att komma fram till ön Irland varifrån de kan säljas lokalt eller flyttas vidare till republiken, som förblir i Europeiska unionen.

När protestantiska fackliga arbetare eller brittiska lojalister i Nordirland ser det, uppgår protokollet eller den teoretiska handelsgränsen i Irländska havet till ytterligare ett steg i riktning mot ett enat Irland - som de starkt motsätter sig - och markerar ytterligare isolering från Storbritannien där deras lojalitet är till.

Tidigare ledare för det demokratiska unionistpartiet Edwin Poots sa att protokollet satte ”absurda hinder för handeln med vår största marknad [GB]”.

En övergångsperiod från den 1 januari till den 30 juni kom överens om att åtgärderna skulle kunna träda i kraft, men detta har varit fientligheten i Nordirland gentemot protokollet, den perioden har nu förlängts till slutet av september för att hitta vägar för acceptabel kompromiss för att hålla alla sidor nöjda!

Protokollet och dess konsekvenser som, som det verkar, Storbritannien inte tänkte igenom, har ilskat medlemmar av det unionistiska samfundet så mycket i Nordirland, protester på gatorna varannan natt sedan försommaren, har blivit en vanlig syn.

Sådan är känslan av svek mot London över protokollet, brittiska lojalister har hotat att ta sina protester till Dublin i den irländska republiken, ett drag som många skulle se som provocerar en ursäkt för våld.

Lojalistaktivisten Jamie Bryson talar vidare Pat Kenny Show on Newstalk radio i Dublin sa nyligen: "Spara för att det kommer att bli en ganska anmärkningsvärd vändning när det gäller Nordirlands protokoll under de kommande veckorna ... Jag skulle nog föreställa mig att dessa protester kommer att tas söder om gränsen, säkert efter den 12 juli."

12 juliy, ett datum som ses i Nordirland som markerar toppen av Orange Order-marscheringssäsongen, har kommit och gått. Hittills har de som är emot protokollet i Nordirland ännu inte korsat gränsen som skiljer nord från Sydirland.

Men med påtryckningar mot regeringen i London från brittiska fackföreningar i Nordirland och handlare som känner att deras företag kommer att drabbas mycket när hela innehållet i protokolldokumentet träder i kraft har Lord Frost försökt desperat att ändra och mildra affären. han förhandlade och berömde maximalt i december förra året.

Samma affär, bör det läggas till, antogs i underhuset med 521 röster mot 73, kanske ett tecken på att den brittiska regeringen inte utförde sin tillbörliga aktsamhet!

Bland de synliga konsekvenserna av Brexit i Nordirland är långa förseningar för lastbilsförare i hamnar med några stora stormarknadskedjor som klagar på tomma hyllor.

Känslan i Dublin är att om COVID-19-åtgärder inte fanns på plats, skulle de verkliga verkliga konsekvenserna av Brexit sannolikt vara hårdare i Nordirland än de redan är.

Med press på Lord Frost att reda ut detta politiska dilemma så snart som möjligt sa han till Westminster-parlamentet förra veckan, "vi kan inte fortsätta som vi är".

Genom att publicera det som kallades "A Command Paper" fortsatte det fräckt att säga "EU: s inblandning i poliseringen av affären" skapar bara misstro och problem ".

Papperet föreslog till och med avskaffandet av filtullpapper för handlare som säljer från Storbritannien till NI.

Istället skulle ett "förtroende och verifiera" -system, kallat en "ärlighetslåda", tillämpas, varigenom handlare skulle registrera sin försäljning i ett lättrörelsessystem som möjliggjorde inspektion av sina försörjningskedjor, ett förslag som utan tvekan skickade smugglare till sängs med ett leende i ansiktet!

Själva förslaget om en "ärlighetslåda" måste ha låtit underhållande och ironisk i Nordirland där Boris Johnson 2018 lovade delegater vid DUP: s årliga konferens att "det skulle inte finnas någon gräns i Irländska havet" bara för att han därefter skulle gå tillbaka på hans ord!

Med EU-kommissionens ordförande Ursula Von Der Leyen som förra veckan bekräftade den brittiska premiärministern Boris Johnson att det inte kommer att bli någon omförhandling av avtalet, ser den brittiska sidan ut att göra sig ytterst impopulär med de protestantiska fackliga och irländska nationalistiska samhällena i norra Irland.

När brittiska protestantiska fackföreningar i Nordirland är arga över protokollet, är irländska katolska nationalister också rasande mot London efter att utrikesministern för NI Brandon Lewis tillkännagav förslag om att upphöra med alla utredningar av mord som begåtts under problemen före 1998.

Om de genomförs skulle familjerna till de som dog av brittiska soldater och säkerhetstjänster aldrig få rättvisa medan de som dog av handlingar utförda av brittiska lojalister och irländska republikaner skulle drabbas av samma öde.

Taoiseach Micheál Martin som talade i Dublin sa "de brittiska förslagen var oacceptabla och utgjorde svek [till familjerna."

Med USA: s president Joe Biden, en man av irländskt arv, som förra året sade att han inte kommer att underteckna ett handelsavtal med Storbritannien om London gör något för att undergräva 1998 års Nordirlands fredsavtal, verkar Boris Johnson-administrationen minska. antal vänner i Bryssel, Berlin, Paris, Dublin och Washington.

Samtalen om att granska villkoren i Nordirlandsprotokollet ser ut att återupptas under de kommande veckorna.

Med EU-signaleringen är den inte villig att växa och den amerikanska regeringen sitter på Dublin, London befinner sig i ett svårt dilemma som kommer att kräva något anmärkningsvärt att fly från.

Som en uppringare till ett Dublin-radiotelefonprogram påpekade förra veckan i frågan: ”Någon borde säga till britterna att Brexit får konsekvenser. Du får vad du röstar på. ”

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend