Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska rådet

Europeiska rådets slutsatser om Ukraina, utvidgningen och reformer

DELA MED SIG:

publicerade

on

I. UKRAINA

1. Europeiska rådet upprepar sitt beslutsamma fördömande av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, som utgör en uppenbar kränkning av FN-stadgan, och bekräftar på nytt Europeiska unionens orubbliga stöd för Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser och dess inneboende rätten till självförsvar mot den ryska aggressionen.

2. Europeiska rådet erinrar om sina tidigare slutsatser och bekräftar Europeiska unionens orubbliga åtagande att fortsätta att ge starkt politiskt, finansiellt, ekonomiskt, humanitärt, militärt och diplomatiskt stöd till Ukraina och dess folk så länge det tar.

3. Europeiska unionen och dess medlemsstater kommer att fortsätta att ta itu med Ukrainas akuta militära och försvarsbehov. Europeiska rådet insisterar särskilt på vikten av ett snabbt, förutsägbart och hållbart militärt stöd till Ukraina, särskilt genom den europeiska fredsfaciliteten och EU:s militära biståndsuppdrag, samt genom direkt bilateralt bistånd från medlemsstaterna. Europeiska rådet betonar det brådskande behovet av att påskynda leveransen av missiler och ammunition, särskilt inom ramen för initiativet för en miljon skott med artilleriammunition, och att förse Ukraina med fler luftförsvarssystem.

Europeiska rådet uppmanar rådet att intensifiera arbetet med reformen av den europeiska fredsfaciliteten och en ytterligare ökning av dess finansiering, med utgångspunkt i förslaget från den höge representanten.

Europeiska unionen och dess medlemsstater är fortfarande fast beslutna att på lång sikt och tillsammans med partner bidra till säkerhetsåtaganden gentemot Ukraina, vilket kommer att hjälpa Ukraina att försvara sig, motstå destabiliseringsansträngningar och avskräcka aggressionshandlingar i framtiden. Efter rapporten från den höge representanten diskuterade Europeiska rådet EU:s framtida säkerhetsåtaganden gentemot Ukraina. Den uppmanar den höga representanten och medlemsstaterna att fortsätta arbetet i rådet. Europeiska rådet kommer att fortsätta att behandla frågan.

Militärt stöd och säkerhetsåtaganden kommer att tillhandahållas med full respekt för vissa medlemsstaters säkerhets- och försvarspolitik och med hänsyn till alla medlemsstaters säkerhets- och försvarsintressen.

4. Inför fortsatta ryska attacker mot Ukrainas civila och kritiska infrastruktur kommer Europeiska unionen och dess medlemsstater att intensifiera tillhandahållandet av ytterligare humanitärt bistånd och civilskyddsbistånd till Ukraina, samt bistånd för att säkerställa motståndskraften i dess energisektor genom vintern. Dessutom är Europeiska unionen fortfarande fast besluten att stödja Ukrainas reparation, återhämtning och återuppbyggnad, i samordning med internationella partner, inklusive minröjningsprocessen och psykosocial rehabilitering.

Annons

5. Europeiska unionen och dess medlemsstater kommer att fortsätta sina intensiva globala uppsökande ansträngningar och samarbete med Ukraina och partners från alla regioner i världen för att säkerställa största möjliga internationellt stöd för en omfattande, rättvis och varaktig fred och nyckelprinciperna och målen för Ukrainas fredsformel, med sikte på ett framtida globalt fredstoppmöte.

6. Europeiska rådet upprepar sin uppmaning till avgörande framsteg, i samordning med partner, för hur extraordinära intäkter som innehas av privata enheter som härrör direkt från Rysslands immobiliserade tillgångar skulle kunna styras för att stödja Ukraina och dess återhämtning och återuppbyggnad, i enlighet med tillämpliga avtalsförpliktelser, och i enlighet med EU och internationell lag. I detta sammanhang noterar det de senaste förslagen om extraordinära intäkter från immobiliserade ryska tillgångar.

7. Ryssland och dess ledning måste hållas fullt ansvariga för att föra ett anfallskrig mot Ukraina och för andra allvarligaste brott enligt internationell rätt, såväl som för den enorma skada som dess krig orsakat. Europeiska rådet uppmuntrar ytterligare ansträngningar, inklusive i kärngruppen, för att inrätta en domstol för lagföring av brottet aggression mot Ukraina som skulle åtnjuta det bredaste gränsöverskridande stödet och legitimiteten, och en framtida kompensationsmekanism. det upprepar sitt stöd för Europarådets register över skador orsakade av Ryska federationens aggression mot Ukraina, som ett första konkret steg i denna riktning. Den uppmanar också alla stater att snabbt underteckna och ratificera Ljubljana-Haagkonventionen om internationellt samarbete vid utredning och lagföring av brotten folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och andra internationella brott. Europeiska rådet upprepar också sitt stöd för Internationella brottmålsdomstolens arbete och fördömer Rysslands fortsatta försök att undergräva dess internationella mandat och funktion.

8. Europeiska rådet upprepar sin brådskande uppmaning till Ryssland och Vitryssland att omedelbart se till att alla olagligt deporterade och överförda ukrainska barn och andra civila på ett säkert sätt kan återvända till Ukraina.

9. Europeiska unionen är fast besluten att ytterligare försvaga Rysslands förmåga att föra sitt anfallskrig, bland annat genom att ytterligare stärka sina sanktioner, och genom deras fullständiga och effektiva genomförande och förhindrande av att de kringgås, särskilt för högriskvaror, i nära samarbete med partners och allierade. Europeiska rådet välkomnar antagandet av det tolfte sanktionspaketet. Det välkomnar också den överenskommelse som nåtts om direktivet om definitionen av brott och påföljder för överträdelse av unionens restriktiva åtgärder. Europeiska rådet fördömer det fortsatta militära stödet till Rysslands anfallskrig från Iran, Vitryssland och Nordkorea. Den uppmanar också alla länder att inte ge materiellt eller annat stöd till Rysslands anfallskrig. Europeiska unionen kommer att fortsätta sitt intensiva arbete med partners för att motverka falska ryska berättelser och desinformation om kriget.

10. Europeiska rådet betonar vikten av säkerhet och stabilitet i Svarta havet. Det är viktigt att Ukrainas spannmålsexport är hållbar och når världsmarknaden. Europeiska rådet stöder alla ansträngningar för att underlätta exporten av Ukrainas spannmål och andra jordbruksprodukter till de mest behövande länderna, särskilt i Afrika och Mellanöstern. Europeiska rådet understryker också vikten av att utnyttja EU:s solidaritetsbanor till sin fulla potential och uppmanar kommissionen att påskynda arbetet med medlemsstaterna för att föreslå nya åtgärder i syfte att ytterligare utveckla kapaciteten hos solidaritetsbanorna på alla sträckor. .

11. Europeiska unionen kommer att fortsätta att stödja Republiken Moldavien och Georgien i att ta itu med de utmaningar de står inför som en konsekvens av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

III. UTVIDGNING OCH REFORMER

13. Europeiska rådet erinrar om Granadaförklaringen och understryker att utvidgningen är en geostrategisk investering i fred, säkerhet, stabilitet och välstånd. Det är en drivkraft för att förbättra de europeiska medborgarnas ekonomiska och sociala villkor, minska skillnaderna mellan länder och måste främja de värderingar som unionen bygger på. Med tanke på utsikterna till en ytterligare utvidgad union måste både framtida medlemsstater och EU vara redo vid anslutningen. Arbetet på båda spåren bör fortskrida parallellt. Aspirerande medlemmar måste intensifiera sina reformansträngningar, särskilt på rättsstatsområdet, i linje med anslutningsprocessens meritbaserade karaktär och med EU:s bistånd. Parallellt måste unionen lägga den nödvändiga interna grunden och reformerna, fastställa unionens långsiktiga ambitioner och sätten att uppnå dem, och ta itu med nyckelfrågor relaterade till dess prioriteringar och politik samt dess förmåga att agera. Detta kommer att göra EU starkare och stärka den europeiska suveräniteten.

14. Europeiska rådet godkänner rådets slutsatser om utvidgningen av den 12 december 2023. Med utgångspunkt i kommissionens utvidgningspaket av den 8 november 2023 fattar Europeiska rådet följande beslut:

Ukraina och Republiken Moldavien

15. Europeiska rådet beslutar att inleda anslutningsförhandlingar med Ukraina och med Republiken Moldavien.

Europeiska rådet uppmanar rådet att anta respektive förhandlingsramar så snart de relevanta stegen som anges i kommissionens respektive rekommendationer av den 8 november 2023 har vidtagits.

Georgien

16. Europeiska rådet beslutar också att ge Georgien status som kandidatland, under förutsättning att de relevanta åtgärder som anges i kommissionens rekommendation av den 8 november 2023 har vidtagits.

Bosnien och Hercegovina

17. Europeiska rådet kommer att inleda anslutningsförhandlingar med Bosnien och Hercegovina så snart den nödvändiga graden av överensstämmelse med medlemskapskriterierna har uppnåtts.

Det uppmanar kommissionen att rapportera till rådet om framstegen senast i mars 2024, i syfte att fatta ett beslut.

Norra makedonien

18. Europeiska unionen är redo att slutföra öppningsfasen av anslutningsförhandlingarna med Nordmakedonien så snart den har genomfört sitt åtagande att slutföra de konstitutionella ändringar som avses i rådets slutsatser av den 18 juli 2022, i linje med dess interna förfaranden . Europeiska rådet uppmanar Nordmakedonien att påskynda genomförandet av dessa förändringar.

Västra Balkan

19. Europeiska rådet bekräftar på nytt sitt fulla och otvetydiga engagemang för EU-medlemskapsperspektivet på västra Balkan och kräver att anslutningsprocessen påskyndas.

20. Europeiska rådet noterar kommissionens meddelande om en ny tillväxtplan för västra Balkan, som syftar till att påskynda den socioekonomiska konvergensen mellan västra Balkan och Europeiska unionen, baserat på strikta villkor, och uppmuntrar regionen att ta steg öka takten i EU-relaterade reformer och främja regional ekonomisk integration genom den gemensamma regionala marknaden, baserad på EU:s regler och standarder.

21. Europeiska rådet är fortfarande fast beslutet att främja den gradvisa integrationen mellan Europeiska unionen och regionen under själva utvidgningsprocessen på ett reversibelt och meritbaserat sätt.

reformer

22. När unionen utvidgas kräver en framgångsrik europeisk integration att unionens politik är anpassad för framtiden och finansieras på ett hållbart sätt, baserat på de värderingar som unionen bygger på, och att EU-institutionerna fortsätter att fungera effektivt.

23. Europeiska rådet kommer att behandla interna reformer vid sina kommande möten i syfte att senast sommaren 2024 anta slutsatser om en färdplan för framtida arbete.

Besök mötet sida

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend