Anslut dig till vårt nätverk!

Digitala ekonomin

EU och nationella tillsynsmyndigheter ska skala upp investeringar i 5G FWA för att uppnå EC:s 5G MBB universella täckningsmål och stödja EG:s gröna och digitaliseringsagenda

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Covid-19-pandemin visade att anslutningsmöjligheter är avgörande, men miljontals europeiska hushåll saknar fortfarande tillgång till snabb och pålitlig bredbandsanslutning. Med de supersnabba hastigheterna och låga latensen som nu erbjuds av 5G, blir Fixed Wireless Access (FWA) nyckeln i teknikmixen för att tillhandahålla en lösning och för att tillhandahålla höghastighetsinternet till hela landet, särskilt där fiberutbyggnad inte är möjlig.

"Kombinationen av FWA med 5G-teknik har potential att avsevärt bidra till uppnåendet av de europeiska anslutningsmålen som satts upp för slutet av decenniet", sa Franco Accordino, enhetschef, Investering i högkapacitetsnät, Europeiska kommissionen i ett tal på ett onlineevenemang "Att frigöra potentialen för fast trådlös åtkomst i Europa utmaningar, möjligheter och finansieringsmekanismer". "FWA var en av de tekniker som valdes för att stödja RRF-målen (Recovery and Resilience Facility). Detta är en viktig signal. för oss eftersom det resonerar med vad vi tycker om FWA. Om det är korrekt designat och distribuerat kan det definitivt stödja de gigabitmål som vi har satt upp”, tillade han.
 
Webinariet anordnades av Forum Europe och samlade ledande beslutsfattare, industri och experter från hela Europa för att diskutera de hinder som fortfarande håller tillbaka hela utbyggnaden av Fixed Wireless Access (FWA) i Europa. "Genom att utnyttja sin snabba tid till marknaden och kostnadseffektivitetsfördelar är FWA oumbärlig för att möta EC:s bredbandsambitioner, särskilt i svårare att nå landsbygdsområden, för att undvika att lämna medborgarna bakom sig", säger Julien Grivolas, ordförande, GSA 4G - 5G FWA Forum.
 
Konstantinos Masselos, ordförande, Hellenic Telecommunications & Post Commission (EETT) och den tillträdande ordföranden för 2023, BEREC enades om att Fixed Wireless Access (FWA), i samband med 5G, "framstår som ett mycket intressant alternativ till FTTH/FTTP som erbjuder fiber- som hastigheter, snabbare implementering och mer attraktiva investerings- och riskprofil." 
 
Diskussionen fokuserade på hur offentliga finansieringsinitiativ kan utnyttjas för att stödja investeringar i trådlös infrastruktur som en del av nationella bredbandsplaner som utvecklas i medlemsstaterna, särskilt nu med de oöverträffade nivåerna av offentlig finansiering som finns tillgängliga för att öka anslutningen genom EU:s återhämtning och motståndskraftsfacilitet (RRF) och andra instrument. "Statliga stödinvesteringar i 5G FWA kan också bidra till att hjälpa till att uppnå EC:s 5G MBB universella täckningsmål och stödja EG:s gröna agenda och digitaliseringsagenda", tillade Julien Grivolas.
 
FWA är en användbar teknisk lösning "för att mildra marknadsmisslyckandet av otillräckliga investeringar i Very High Capacity Networks (VHCN) i mindre tätbefolkade områden i EU", säger Harald Gruber, chef för Digital Infrastructure Division, European Investment Bank @EIB. Han påpekade att medan EU:s ambition är att ge alla dess invånare lika möjligheter, hamnar människor som bor i vissa landsbygdsområden på efterkälken på grund av bristen på korrekt digital uppkoppling, vilket är avgörande för att skörda fördelarna av digitaliseringen av ekonomiska sektorer, såsom jordbruk, turism och tillverkning. Han tillade att "EIB stöder FWA, eftersom dess ekonomi är särskilt väl lämpad för den typen av glesbefolkad miljö och, tack vare den lägre koncentrationen av trafik i dessa områden, kan FWA vara en livskraftig VHCN-lösning kapacitet och kvalitet- klok."
 
Delegaterna undersökte FWA:s potentiella bidrag till EU:s anslutningsmål på både kort och längre sikt. "Även om FTTH och 5G är grunden för Europas digitala infrastruktur, kommer en blandning av teknologier att behövas för att uppnå Europas ambitiösa digitala decenniumsmål för anslutning," sa Maarit Palovirta, senior chef för Regulatory Affairs på ETNO, och betonade att "Fixed-wireless access. (FWA) aktiverad av 5G förväntas ha förmågan att tillhandahålla gigabithastigheter för specifika användningsfall."
 
I länder som Norge, Bulgarien och Grekland har den genomsnittliga mobilnätshastigheten, för första gången i historien, överträffat det fasta nätets. I de vidsträckta vidderna av Nordeuropa drar Norge nytta av FWA:s möjligheter: ”Nkom ser FWA som ett sätt att tillhandahålla höghastighetsinternet till hela landet, särskilt där fiberutbyggnad inte är möjlig. Detta kommer att avsevärt öka möjligheterna att driva företag där människor väljer att bo och ge alla lika digitala möjligheter”, säger Bent André Støyva, sektionschef för Spektrumplanering, Norska Kommunikationsmyndigheten (NKOM).
 
Branschrepresentanter lyfte fram hur FWA är ett bättre, säkrare och ännu grönare val för landsbygdsområden: "Nu när vi befinner oss i det digitala årtiondet banar 5G och NB IoT vägen mot den digitala omvandlingen av hela vårt samhälle. Detta kommer att göra våra liv bättre, säkrare och ännu grönare – nu med 5G på landsbygden och förändringen i arbetskulturen efter pandemin ger FWA oss ett val. Jobba i stan eller jobba på landet. I den här eran efter pandemi kan vi välja var vi vill arbeta”, säger Patrick Robinson, Vice President – ​​Europe, ATEL.
 
Katri Perälä, direktör för BB Business, DNA rapporterade om hennes företags höga kundnöjdhet: "Dataanvändningen för en 5G FWA-kund är över fyra gånger högre än en 4G-bredbandsanvändare i hemmet och kundernas nöjdhet är högre än i något annat bredband. Dataanvändningen fortsätter att växa”, sa hon och tillade att kvalitet är en nyckelfaktor: “Vi ville säkerställa att kvaliteten på vår FWA-lösning är så utmärkt att den är ett verkligt alternativ för fiber. FWA har erbjudit oss nya möjligheter att leverera högkvalitativa höghastighetsförbindelser till områden där höghastighetsförbindelser inte har varit tillgängliga tidigare, säger hon.
 
Högtalarna bidrog med ett brett utbud av djupgående teknisk och detaljerad information, inklusive prognoser och stödjande bilder. Du kan lyssna och se en inspelning av händelsen här.
Bakgrundsinformation tillgänglig här.
Klarade citat från talare som representerar tillsynsmyndigheter, europeiska institutioner, föreningar och företag tillgängliga här  
 
Vänligen hitta ytterligare information här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend