Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

EU antar det sjätte sanktionspaketet mot Ryssland

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen välkomnar rådets antagande av en 13th sanktionspaket mot Ryssland. Två år sedan Ryssland brutalt invaderade Ukraina är EU:s stöd till Ukraina och dess folk oförminskat. Europa är enat och fast beslutet att fortsätta försvara sina värderingar och sina grundprinciper.

Detta paket fokuserar på att ytterligare begränsa Rysslands tillgång till militär teknik, såsom för drönare, och på att lista ytterligare företag och individer som är involverade i Rysslands krigsinsats. Med detta nya paket har antalet listningar nått över 2000, vilket innebär ett stort slag för Rysslands militär och försvar.

Varje euro som Ryssland inte får tag på är en vinst. Därför finns det inget utrymme för självbelåtenhet. Kommissionen kommer att fortsätta att stödja medlemsstaterna för att se till att åtgärderna efterlevs effektivt och att arbeta nära med tredjeländer för att ta itu med eventuella kringgåendeförsök.

Smakämnen 13th paket har dessa nyckelelement:

YTTERLIGARE LISTER

Detta är ett aldrig tidigare skådat paket 194 individuella beteckningar, Inklusive 106 individer och 88 enheter). Med den överskrider EU den övergripande tröskeln på 2000 listor till stöd för Ukraina.  I synnerhet:

  • Inriktning mot Rysslands militära och försvarssektor: de nya listorna är inriktade på mer än 140 företag och privatpersoner från det ryska militärindustriella komplexet som bland annat tillverkar missiler, drönare, luftvärnsmissilsystem, militärfordon, högteknologiska komponenter till vapen och annan militär utrustning. Paketet innehåller specifikt enheter som handlar olika nyckelkomponenter för drönare. Kommissionen använde det tidigare diskuterade objektiva och gradvisa tillvägagångssättet för att identifiera dessa företag, genom att kombinera hårda bevis från olika källor, med stöd av handels- och tulldata.
  • Skickar en stark signal mot Rysslands krigsansträngningspartner: målet för nya listor 10 (ryska) företag och privatpersoner inblandade i frakten av nordkoreanska rustningar till Ryssland, och landets försvarsminister, samt flera vitryska företag och individer som ger stöd till de ryska väpnade styrkorna.
  • Bekämpa kringgående: de nya listorna inkluderar ett ryskt logistikföretag och dess direktör som är involverade i parallellimport av förbjudna varor till Ryssland, och en tredje rysk aktör som är involverad i ett annat upphandlingsprogram.
  • Att stärka EU:s åtgärder mot Rysslands ockupation och illegala annektering av områden i Ukraina: de nya listorna inkluderar 6 domare och 10 tjänstemän i de ockuperade områdena i Ukraina.
  • Sanktionering av kränkningar av barns rättigheter: De nya listorna inkluderar också 15 individer och 2 enheter som är involverade i deporteringen och den militära indoktrineringen av ukrainska barn, inklusive i Vitryssland.

HANDELSÅTGÄRDER

Annons

Detta paket bekräftar EU:s beslutsamhet att stoppa Ryssland från att skaffa västerländsk känslig teknik för sin militärObemannade luftfarkoster, eller drönare, har varit centrala för kriget i Ukraina. Detta paket listar företag som skaffar Ryssland med viktiga drönarkomponenter och introducerar vissa sektoriella sanktioner för att täppa till kryphål och göra drönarkrigföring mer komplicerad.

Baserat på hårda bevis från olika källor, med stöd av handels- och tulldata, tillägger paketet 27 nya ryska och tredjelandsföretag till listan över enheter associerade till Rysslands militärindustriella komplex (bilaga IV). Dessa företag är under hårdare exportrestriktioner avseende varor och teknologi med dubbla användningsområden, samt varor och teknik som kan bidra till den tekniska förbättringen av Rysslands försvars- och säkerhetssektor. Särskilt:

  • Tillägg av 17 ryska företag som är involverade i utveckling, produktion och leverans av elektroniska komponenter till Rysslands militära och industriella komplex.
  • Tillägg av 4 företag från Kina och ett vardera från Kazakstan, Indien, Serbien, Thailand, Sri Lanka och Tuerkiye som indirekt stödjer Rysslands militära och industriella komplex i dess anfallskrig mot Ukraina genom att handla med elektroniska komponenter till Rysslands militära och industriella komplex.

ÅTGÄRDER FÖR ATT FÖRBÄTTRA LUFTFÖRSVARET  

Utöver att lista specifika företag som säljer drönardelar till Ryssland, introducerar detta paket ytterligare exportförbud för drönarkomponenter. Särskilt:

  • Restriktionerna som nu sätts under det bredare förbudet för drönarkomponenter elektroniska transformatorer, statiska omvandlare och induktorer som finns bland annat i drönare.
  • De nya åtgärderna också förbjuda aluminiumkondensatorer, som har militära tillämpningar.

ÅTGÄRDER FÖR ATT FRÄMJA INTERNATIONELLT SAMARBETE

Det nya paketet utökar listan över partnerländer för det indirekta importförbudet av järn och stål att inkludera Storbritannien. Dessa partnerländer tillämpar en uppsättning restriktiva åtgärder på import av järn och stål och en uppsättning importkontrollåtgärder som i stort sett motsvarar dem i EU-förordning (EU) nr 833/2014.

Bakgrund

Två år efter Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina är Europa enat och fast beslutet att fortsätta försvara sina värderingar och sina grundprinciper. EU står fast med Ukraina och dess folk och kommer att fortsätta att starkt stödja Ukrainas ekonomi, samhälle, väpnade styrkor och framtida återuppbyggnad, så länge det tar.

För att tömma den ryska krigsmaskinen på sina inkomstkällor har EU antagit 13 sanktionspaket mot Ryssland. Sanktioner har påverkat Rysslands intäkter och värdet på rubeln. EU:s sanktioner har också infört begränsningar i Rysslands leveranskedjor och begränsat dess tillgång till västerländsk teknik inom viktiga industrisektorer. Oljepristaket, som kommit överens med G7-partnerna, har lett till att den ryska regeringens oljeintäkter har minskat. Sanktioner kommer att visa sina effekter med tiden.

När Ryssland försöker hitta vägar kring våra sanktioner, tittar kommissionen ständigt på åtgärderna på plats, utvärderar hur de tillämpas och upptäcker eventuella kryphål. Fokus ligger nu på verkställighet, särskilt mot kringgående av EU:s sanktioner via tredjeländer.

EU:s sanktionssändebud David O'Sullivan fortsätter sin uppsökande verksamhet till viktiga tredjeländer för att bekämpa kringgående. Påtagliga resultat är redan synliga. System håller på att införas i vissa länder för att övervaka, kontrollera och blockera återexport. Genom att arbeta med likasinnade partners har vi också kommit överens om en lista över gemensamma högprioriterade sanktionerade varor vilka företag som bör tillämpa särskild due diligence och vilka tredjeländer som inte får återexportera till Ryssland. Dessutom har vi inom EU också tagit fram en lista över sanktionerade varor som är ekonomiskt kritiska och på vilka företag och tredjeländer som bör vara särskilt vaksamma.

För mer information

Länk till officiella tidning (kommer vara tillgänglig snart)

Faktablad om konsekvenserna av sanktioner

Mer information om sanktioner

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend