Anslut dig till vårt nätverk!

armenien

Putins logistiknav i Armenien fortsätter att fungera

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 18 februari uttalade Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan under ett möte med den armeniska diasporan i München att Jerevan inte anser sig vara en allierad till Moskva angående Ukraina. Han beklagade oförmågan att påverka konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Chefen för Armeniens regering, ett land som blev fjärde största exportören of semiconductors and other dual-use goods for military purposes to Russia after 2022, referred to the Ukrainian people as “friendly” in his address.

Jerevan har strategiskt kartlagt ett skifte mot väst, samtidigt som det i praktiken blivit ett avgörande logistikcentrum för Kreml för att kringgå sanktioner under den tvååriga konflikten mellan Ryssland och Ukraina. År 2022 upplevde den lilla nationen Armenien, med en befolkning på 3 miljoner, en oöverträffad ekonomisk tillväxt på 14.2 %. Den brittiska tidningen The Telegraph kommenterade denna anmärkningsvärda utveckling enligt följande: "Men den mest absurda är Armenien, vars 13% ekonomiska expansion på bara 12 månader gör det till en kandidat för den tredje snabbast växande ekonomin i världen."

Som Armeniens biträdande finansminister Vaan Sirunyan medgav den 27 november 2023 ökade exporten av varor från Armenien till Ryska federationen med 85 % under de första nio månaderna 9, där 2023 % av denna ökning tillskrevs återexport. De Jamestown Foundation (USA) analytical centre noted that Armenia’s foreign trade turnover grew by 69% after the start of the war in Ukraine, attributing this growth to re-exports from Armenia to Russia. According to a rapport från Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling etablerades snabbt nya leveranskedjor genom Armenien som svar på sanktioner, med efterföljande expansion som tog flera månader. Ett samarbete meddelandet av det amerikanska justitiedepartementet, handelsdepartementet och USA:s finansminister kategoriserar Armenien som ett nav för tredje parts mellanhänder eller omlastningspunkter som används för att kringgå sanktioner och exportkontroller relaterade till Ryssland och Vitryssland.

År 2024, trots det offentliga avslöjandet av Armeniens överträdelse av sanktionerna mot Ryssland, fortsätter landet att förse Ryssland med sanktionerade varor utan att hika. Dessutom enligt uppgifterna publicerade on February 17 by Robin Brooks, the director of the Institute of International Finance and a former strategist at Goldman Sachs, “Armenia’s exports to Russia have increased by 430% compared to the period before the invasion, indicating the re-export of goods from the EU and China to Russia.”

I december 2023 var Brooks, som följer detta ämne noga be "Vad gör Bryssel?" om EU:s export till Armenien ökat med 200 % sedan invasionen. Frågan om armenisk återexport har inte bara uppmärksammats av politiker, tankesmedjor och framstående ekonomer utan den har också bevakats i internationella medier under de senaste två åren. Här är några exempel:-

Den 31.03.22 kanadensisk Geopolitisk monitor noterade: "Armenien är den bäst placerade medlemmen av EAEU-länderna för att hjälpa Ryssland att bryta sanktionerna."

Den 25.03.23 en stor ukrainsk nyhetssajt Union reported: “Armenia is becoming an economic rear for the Russians, solving Moscow’s problems with the supply of sanctioned goods and weapons to the Russian market.”

Annons

Den 27.03.23 Den bulgariska publikationen Fakti stated: “Putin’s authoritarian regime bypasses the embargoes and trade sanctions imposed by the EU, the USA, and Britain through neighbouring countries… especially Armenia.”

På 14.05.23 The Washington Post noterade: "Västlandet kan höja värmen på Armenien, varifrån återexporten till Ryssland av en rad kritiska varor, inklusive elektronik, har ökat."

Den 12.12.23 schweizisk franskspråkig tidning L’Agefi: “Armenia is directly involved in the re-export of sanctioned goods to Russia.”

Den 14.12.23 Israelisk engelskspråkig kanal I24: “Armenia is a major hub for supplying goods to the Russian Federation, bypassing Western sanctions, and serving as a base for the military-technical supply of Russian troops.”

Armenien har stor betydelse för Ryssland som ett avgörande transitknutpunkt på grund av det minskande beroendet av andra länder för att återexportera sanktionerade varor. I maj 2023, den franska upplagan av forbes labelled Armenia as the “primary conduit for evading sanctions” due to the tightening restrictions on deliveries through Turkey and Central Asia. This development emerged after Ankara säker USA sommaren 2022 att man inte skulle tillåta kringgående av sanktioner mot Ryssland på turkisk mark. Följaktligen turkiska finansiella institutioner började avslutas their collaborations with Russian entities on a large scale. By February 2024, the newspaper “Vedomosti” markerad att stängningen av konton för ryska företag av turkiska banker, som inleddes 2022, avsevärt eskalerade.

Centralasiatiska nationer stod inför ökande press från US och EU att genomdriva sanktioner mot Ryssland efter den ukrainska invasionen. Företag i regionen som ignorerade dessa restriktioner fann sig själva svartlistad by the US. Determined to assess compliance, EU Special Envoy David O’Sullivan embarked on tre centralasiatiska besök år 2023. Under sitt sista besök i november har han uttryckt tacksamhet for the region’s efforts to curb re-exports to Russia. This followed a pledge made by the foreign ministers of Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan and Uzbekistan at a Luxembourg meeting with EU representatives on oktober 23. They committed to assist in thwarting Russia’s attempts to bypass the sanctions.

Trots bevakningen av problemet med återexport av sanktionerade varor från Armenien till Ryssland i världsmedia, misslyckas det internationella samfundet med att agera och Armenien kommer undan med det.

Den kroatiska publikationen Netto noterade redan i maj 2023 att USA och EU, samtidigt som de försåg Ukraina med vapen till ett värde av miljontals dollar för kriget med Ryssland, av okänd anledning blundade för det nära partnerskapet mellan Jerevan och Kreml. Den franska upplagan av  forbes echoes this sentiment: “If the Western community really wants a quick victory for Ukraine, it must deprive Moscow of this logistical hub as soon as possible.” In this regard, the American Jamestown Foundation rapporterade that “no comprehensive investigation” has yet been launched into Putin’s logistical hub in Armenia. In April 2023, the British newspaper The Telegraph already called on the West to “toughen relations” with the Kremlin’s satellites: “Armenia has no special excuses when it allows itself to act as a transit point (for Russia).”

Istället för att införa begränsningar för samarbetet mellan Armenien och Ryssland, vilket strider mot Washingtons och Bryssels intressen, har United States Agency for International Development (USAID) deklarerade on February 17 that it would provide $15 million to Yerevan. Interestingly, the USAID announcement highlights that these funds are intended to “diminish Armenia’s economic reliance on Russia.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend