Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EIB lanserar ett nytt initiativ för utlåning av förnybar energi i Centralamerika

DELA MED SIG:

publicerade

on

europeisk investeringsbankEuropeiska investeringsbanken (EIB), Europas långfristiga låneinstitut, har gått med på att ge 230 miljoner USD i stöd för att stödja investeringar i vattenkraft, vindkraft, geotermisk och solcellsanläggningar för förnybar energi i Centralamerika. Det gemensamma programmet med Central American Bank for Economic Integration kommer att möjliggöra investeringar på mer än 500 miljoner USD i projekt i sex centralamerikanska länder, Honduras, Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Costa Rica och Panama.

"Betydande investeringar behövs för att utnyttja potentialen för förnybar energi och effektivare energianvändning för att minska koldioxidutsläppen och tillhandahålla energi som är nödvändig för ekonomisk tillväxt. Europeiska investeringsbanken har förbundit sig att stödja långsiktiga investeringar i hållbar energi runt om i världen och möjliggöra energiinvesteringar med låga koldioxidutsläpp i Centralamerika. Vi har en stark meritlista av partnerskap med Central American Bank for Economic Integration och ser fram emot att fortsätta detta samarbete för att gynna investeringar i regionen, säger Europeiska investeringsbankens vicepresident med ansvar för utlåning i Latinamerika Magdalena Álvarez Arza.

"Som den främsta källan till multilateral finansiering i regionen och som den centralamerikanska integrationens finansiella arm är vi mycket nöjda med utvidgningen av vårt samarbete med EIB inom ramen för vårt gemensamma mål att främja förnybar energi och energi effektivitetsinvesteringar som drivkrafter för hållbar och balanserad tillväxt i våra mottagarmedlemsländer”, sade Central American Bank for Economic Integration Executive President Dr. Nick Rischbieth.

Det storskaliga initiativet kommer att bidra till att minska det regionala beroendet av import av fossila bränslen och minska koldioxidutsläppen från energiproduktion. Det nya lånesystemet kommer att möjliggöra stöd till offentliga och privata investeringar i både förnybar energi och energieffektivitetsprojekt. Stödberättigade projekt måste uppfylla relevanta miljömässiga och sociala standarder.

Det nya programmet följer ett liknande initiativ som lanserades 2011 mellan Europeiska investeringsbanken och den centralamerikanska banken för ekonomisk integration. Detta framgångsrika program stöder investeringar i vattenkraft i Costa Rica.

Sedan starten av utlåningen i Latinamerika har Europeiska investeringsbanken tillhandahållit mer än 5.7 miljarder euro för långsiktiga investeringsprojekt, inklusive 1.9 miljarder euro inom energisektorn.

Bakgrund

Annons

Smakämnen Europeiska investeringsbanken (EIB) är långfristig utlåning institution inom Europeiska unionen som ägs av dess medlemsstater. Det gör långsiktig finansiering till förfogande för sunda investeringar i syfte att bidra till EU: s politiska mål.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend