Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#Grekland: Ledamöterna säger att det är dags att agera mot skuldkrisen

DELA MED SIG:

publicerade

on

24771806346_3bf4d78b0f_zGrekland och dess skuldproblem är tillbaka på EU:s agenda. Ett team av EU-tjänstemän och representanter för Internationella valutafonden (IMF) förväntas återvända till Aten för att utvärdera om landet har genomfört de senaste reformerna som överenskommits under den nuvarande räddningsaktionen, ett nödvändigt steg för ytterligare internationellt stöd. Ledamöterna diskuterade situationen under en debatt tisdagen den 14 februari och efterlyste brådskande åtgärder för att förbättra situationen.

Under debatten sa kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis att Grekland genomför betydande strukturella förändringar inom alla delar av ekonomin och hade gjort stora finanspolitiska ansträngningar. Men han tillade: "Det finns inget utrymme för självbelåtenhet." Han sa också att ett avtal på personalnivå mellan Grekland och dess borgenärer borde vara "inom räckhåll".

manolis Kefalogiannis (EPP, Grekland) höll den nuvarande grekiska regeringen ansvarig för mycket av de problem som landet står inför idag: ”Det är viktigt att vårt land äntligen kommer ur krisen och att det orienterar sig mot Europa. Vad vi behöver är att få igång investeringarna igen.”

Som svar på Dombrovskis påståenden, Udo Bullmann (S&D, Tyskland) undrade: "om vi är på rätt väg, varför hör vi röster från medlemsländer som är oroliga för att Grekland ska lämna?" Han påpekade också att det hade blivit mer allvarligt med närvaron av flyktingar i Grekland.

"Unga människor saknar jobb, små och medelstora företag har lagt ner och det har också skett kraftiga nedskärningar i pensionerna. Genomförandet av dessa åtgärder har gjort Grekland till en enorm kyrkogård, säger Notis Marias (ECR, Grekland). Han kritiserade också Eurogruppens ledare Jeroen Dijsselbloem för att "inte vågade komma till parlamentet".

Sylvie Goulard (ALDE, France) questioned the role of the IMF and whether its involvement was still needed within the eurozone: “Following years of debate, we are still in crisis management mode […] with a huge grey cloud above our heads.”

Dimitris Papadimoulis (GUE/NGL, Grekland) sa: "Eurostats siffror visar att Grekland återgår till tillväxt och har uppfyllt målen. Vi har ett primärt överskott som är fyra gånger större än det överenskomna och för 2016 har vi, trots IMF:s prognoser, en viss tillväxt.”

Annons

"Landet kan övervinna sina svårigheter", sa Sven Giegold (De gröna/EFA, Tyskland) . Men han noterade: "Politik [i Grekland] genomförs som faktiskt har en bakgrund i politiken i andra medlemsländer."

Anklagar trojkan för att "spela en komedi med den grekiska regeringen och folket", William Dartmouth (EFDD, United Kingdom) said: “The inconvenient truth is that Greece is wholly unable to pay its debts. […] You shall not press down upon the Greek people this crown of thorns, you shall not crucify them upon the cross of the euro.”

Barbara Kappel (ENF, Österrike) sa: "Jag tycker att den tyske finansministerns åsikt att IMF bör fortsätta vara involverad är den rätta bedömningen."

Avslutar den första omgången av bidrag från parlamentsledamöter, den alliansfria grekiske ledamoten Georgios Epitideios frågade: "Hur kan denna union ha en framtid när dess ledning samarbetar med IMF:s lånehajar för att påtvinga Greklands stolta folk nya outhärdliga åtgärder som är liktydiga med folkmord."

Bakgrund

The IMF and EU countries disagree on the policies the Greek government should implement for the country to emerge from the economic slump it has found itself in and also on whether it is in need of debt relief, something that the IMF has been pushing for. The euronzone’s finance minister meet in Brussels on 20 February to discuss the situation.

Grekland har tillräckligt med pengar för att finansiera sig fram till juli, då landet måste betala tillbaka 7 miljarder euro.

Samtidigt har finanskrisen tagit ut sin rätt på Medelhavslandet och människorna som bor där. Greece’s government debt ökade från 109.4 % av bruttonationalprodukten 2008 till 179.7 % 2014 och ligger för närvarande på 177.4 %, enligt Eurostat. 

Landets arbetslösheten har också förblivit hög: från nästan 8 % 2008 till 27.5 % 2013 innan det sjönk något till 24.9 % 2015.

Nästa steg 

This week representatives from the IMF and the EU go to Athens to finalise a policy review of the Greek bailout programme. Also the euro zone’s finance ministers meet in Brussels on 20 February.

Mer information

Video av debatten

Eurostats siffror: offentlig skuld i EU

Eurostats siffror: arbetslöshet i EU

Grekland: Ledamöterna diskuterar landets situation med premiärminister Tsipras (8 juli 2015)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend