Anslut dig till vårt nätverk!

Kanada

#Ceta: 'Detta handelsavtal är viktigt för Europa både geopolitiskt och ekonomiskt'

DELA MED SIG:

publicerade

on

20170220PHT63289_originalCeta passerade ett avgörande hinder den 15 februari när parlamentsledamöter röstade för att stödja det landmärke handelsavtalet mellan EU och Kanada. Avtalet som tar bort mer än 99 % av tarifferna kan preliminärt träda i kraft redan i april. Efter omröstningen sa Artis Pabriks, parlamentets ledande parlamentsledamot om Ceta: "Europa kan inte överleva utan fri och rättvis handel och högkvalitativ interaktion med andra globala aktörer." Han beskrev också Ceta som "guldstandarden för framtida handelsavtal."

Efter år av arbete, vad betyder Cetas bortgång i parlamentet för dig personligen? 

Egentligen betyder det mycket. Jag har alltid trott på idén om Europa och jag känner verkligen att den här kontinenten bara kan blomstra om vi arbetar tillsammans. Att passera Ceta innebär att vi kollektivt håller fast vid sunt förnuft istället för att ge efter för populismen. Ceta ger mig hopp om att Europeiska unionen och Europas folk och nationer kan övervinna dessa svåra tider. För gör inga misstag, vi är på tillbakagång. Och när vi väl är på nedgång borde vi sluta gräva och istället fundera på hur vi tillsammans kan ta oss ur det här tråget.

Många européer har fortfarande oro över Ceta. Vad kan du säga för att dämpa deras oro?

För det första skulle jag vilja att européerna tar hänsyn till hårda fakta istället för alternativa fakta. Även om det finns motstånd, såväl som stigande populism, är denna handelsuppgörelse viktig för Europa såväl geopolitiskt som ekonomiskt. Världen blir alltmer protektionistisk och försöker bygga murar, men Europa kan inte överleva utan fri och rättvis handel och högkvalitativ interaktion med andra globala aktörer. Detta är vad Ceta förser oss med och det är, enligt min mening, guldstandarden för framtida handelsaffärer.

Vi har hört talas om fördelarna för industri och yrkesverksamma, men vad har det för den genomsnittlige arbetaren?

Väl genomsnittliga arbetare är inte marsbor, de lever på jorden. Och allt gott som händer med våra samhällen i stort påverkar också varje medborgare positivt. Stora företag behöver inte affärer som Ceta: de kan komma in på marknader med sina stora pengar och smarta advokater. Mindre entreprenörer kan inte göra detta, så Ceta är vägen för dem att få ut sina produkter på den kanadensiska marknaden.

Annons

Ett handelsavtal som Ceta kommer helt enkelt att öka vår rikedom och som kommer att göra det möjligt för nationella regeringar att bättre hjälpa de av sina medborgare som är i nöd. Kom också ihåg att 14 % av sysselsättningen i EU beror på internationell handel. Om vi ​​vill skapa murar, vara protektionistiska och spränga handelsavtal som Ceta, glöm ditt jobb.

Ändå går vi inte in i en tid där internationella handelsavtal faller i onåd? 

Just nu har handelsavtal blivit en syndabock. Människor vill inte längre tänka efter fakta, utan har istället möjligheten på sociala medier att välja sin version av sanningen. Vi ser verkligen en minskning av möjligheten att argumentera med verkliga fakta.

Angående handelsavtalet mellan EU och USA skulle jag säga att det ligger på is då vi ännu inte vet vad Trumps reaktion kommer att bli på TTIP. Han har dock hittills inte sagt något negativt om handelsavtalet med Europa.

Ratificeringsprocessen för Ceta slutar inte i Europaparlamentet. Vad är nästa steg? 

Efter parlamentets omröstning kommer Ceta att träda i kraft provisoriskt, men det måste fortfarande antas i de nationella parlamenten. Nu när parlamentsledamöter har röstat på Ceta kommer européerna att se fördelarna med det och nationella parlament kommer att kunna diskutera affären med allmänheten och förklara vad Ceta egentligen innebär. Och på längre sikt tror jag att de nationella parlamenten kommer att basera sina röster på hårda fakta och inte på rädda hypoteser om världens kollaps på grund av internationell handel.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend