#Saudiska kronprinsen Mohammed bin Salmans högsta resa till väst

| 3 april 2018

I årtionden har de saudiarabiska förbindelserna med västern roterats kring två huvudpoler: olja och säkerhet. Men med det fällda fallet i oljepriset och främjandet av nu kronprins Mohammed bin Salman (MBS) tidigare i år har insatserna förändrats drastiskt - ett faktum som visades på framträdande skärm under sina resor till Storbritannien och USA i Mars, följt av en resa till Frankrike i april. Flödet av besök var tänkt att visa upp rikets framåtblickande reformplaner, dubblerade Vision 2030.

Kronprinsen stoppade inte bara vid Downing Street och White House under dessa besök. Efter att ha samlat möten med högstjänstemän i Washington, är han nu kors och tvärs landet, med mellanlandningar i Boston, New York, Seattle, San Francisco, Los Angeles och Houston. Expansiviteten av hans resa är ett tecken på hur mycket som står på spel för prinsen och hur kritiskt närmare samarbete med Förenade kungariket, USA och andra västerländska partner kommer att vara om han ska uppnå sina ambitiösa reformmål och vända sitt lands partnerskap med dessa länder i mer omfattande allianser.

De omfattande målen med MBS: s reformplaner var uppenbara i London, där han omfattas säkerhet, strategiska och ekonomiska frågor i möten med premiärministern Theresa May och andra tjänstemän. De två staterna är planering att inleda ett brittisk-saudiskt strategiskt partnerskapsråd som syftar till att bygga närmare ekonomiska och kulturella band, med potentiellt miljarder dollar av avtal på spel.

Ändå har de unga prinsens mål blivit ännu mer uppenbara på den amerikanska delen av hans resa. Enligt en läckt version av hans resvägmöter han inte bara med presidenten och andra regeringsrepresentanter som sekreterare för statsmottagaren Mike Pompeo utan även med media mogul Rupert Murdoch, nyhetsgruppen kolumnisten Thomas Friedman och FN: s generalsekreterare Antonio Guterres i New York samt finansminister industrin insiders energibranschens chefer i Houston; och tech titaner som Bill Gates, Elon Musk och Tim Cook på västkusten. Inte bara det, men i en första för en högst rankad saudisk tjänsteman kommer han ensam att träffas med underhållningschefer - inklusive Walt Disney Company-chefer och till och med Oprah - i Hollywood.

Alla dessa möten svävar i varierande utsträckning med den saudiska regeringen reformplaner under Vision 2030, som i år inkluderar rörelser som att höja gaspriserna, öppna biografer, låta kvinnor delta i sportevenemang, utfärda turistvisum och investera i utbildning och yrkesutbildningsprogram. Regeringen har också antagit aktiemarknadsreformer som kan leda till indexkompilator MSCI beviljande Den saudiska utbytet "tillväxtmarknadsstatus" i juni. Kärnpunkten i dessa reformer är det hotande inledande offentliga erbjudandet (IPO) of Saudiarabien Aramco - som har årliga intäkter överstigande $ 450 miljarder, vilket gör det till världens största företag. Allt detta, som en del av en bredare körning för att avsluta landets oljebeslut, gör sin ekonomi mer dynamisk och lockar utländska investerare.

Självklart är kronprinsen inte den enda utrörelsen. Framför Brexit är Storbritannien angelägen att solidifiera handelspartnerskap med allierade som Saudiarabien och en mängd andra länder. Med framtiden för sin utrikeshandel allianser osäkra har regeringen försökt öppna nya möjligheter för brittiska företag inom områden som turism, utbildning och sjukvård, där landet har konkurrensfördelar. Storbritannien är också angelägen om att få mer inåtriktade investeringar från riket, med sina ögon som värd för Aramco IPO på Londonbörsen som ett stort pris för att ta.

USA har också uttryckt sitt intresse för saudiarabiska investeringar i landet och företagsledarna sörjer för att vara värd för den kommande marknadsintroduktionen i New York City. Och liksom Storbritannien har Washington också uttryckt sitt stöd för det som många ser så långvariga ekonomiska, inhemska och samhällsreformer i landet.

Ändå är Saudiarabien fortfarande den beroende i sitt förhållande till väst, med större behov av stöd från London och Washington än tvärtom. Ja, både Storbritannien och USA har band med riket, baserat på ömsesidiga energi- och säkerhetsintressen, som går tillbaka årtionden. Men när det gäller den ekonomiska aspekten av deras förhållande, är dynamiken ständigt till förmån för västern. Som ett resultat blir frågan nu i vilken utsträckning MBS och hans rådgivare kan övertyga sina värdar om att de är seriösa om reformer. Och så långt verkar det som om han är på rätt väg.

Å ena sidan ser sakerna verkligen upp för riket. Bedömningsbyrå Moody's sade i en rapport tidigare denna månad att högre offentliga utgifter och stimulansåtgärder som införs som en del av Vision 2030 borde låta ekonomin återvända till tillväxt i år efter att ha krympt i 2017. Globala banker, som HSBC, säger att de förväntar sig mer affärer i Saudiarabien i år till stor del för de reformer som äger rum. Å andra sidan rullar många av de föreslagna marknads- och lagstiftningsreformerna fortfarande ut, så det är bara möjligt att mäta effekterna efter flera år.

Få Mellanöstern-ledare har varit lika aggressiva i sin västerländska utmaning som MBS. Och för att vara säker, har kronprinsen sitt arbete klippt ut för honom. Han måste jonglera konkurrerande intressen kring diplomatiska och militära frågor samtidigt som han fokuserar på investeringar, teknik och ekonomisk diversifiering. Ingen enkel uppgift. Men först och främst måste han övertyga sina västerländska partner att hans plan att radikalt omvandla sitt land kommer att lyckas.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Ekonomi, Saudiarabien

Kommentarer är stängda.