Anslut dig till vårt nätverk!

Sysselsättning

Politisk överenskommelse om att skydda arbetare från farliga ämnen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En översyn av reglerna för att skydda arbetare av cancerframkallande och andra farliga ämnen har informellt kommit överens av parlamentets och rådets förhandlare, EMPL.

Under förhandlingarna säkrade parlamentsledamöterna inkluderingen av reproduktionstoxiska ämnen i den fjärde revideringen av direktivet om cancerframkallande ämnen och mutagener på arbetsplatsen (CMD4). Dessa ämnen har skadliga effekter på reproduktionen och kan orsaka försämrad fertilitet eller infertilitet. För 11 av dessa ämnen kommer ett bindande yrkesgränsvärde att införas i bilagan till direktivet. Som en konsekvens kommer direktivet att döpas om till direktivet cancerframkallande, mutagena och reproduktionstoxiska ämnen (CMRD).

Bättre skydd för vårdpersonal

Ledamöterna fastställde också att arbetstagare som hanterar farliga läkemedel (HMP) kommer att få tillräcklig och lämplig utbildning i syfte att bättre skydda arbetstagare inom hälso- och sjukvårdssektorn. HMP är läkemedel med antitumöraktivitet som innehåller kemikalier av mycket hög oro som hämmar celltillväxt och förökning. Kommissionen ska, efter samråd med berörda parter, utarbeta unionens riktlinjer och praxisnormer för beredning, administrering och bortskaffande av farliga läkemedel på arbetsplatsen.

Annons

Nya ämnen och lägre exponeringsnivåer

Yrkesmässiga exponeringsgränser, det vill säga den maximala mängd skadliga ämnen (vanligtvis uttryckt i milligram per kubikmeter luft) som arbetare kan utsättas för, har satts för akrylnitril och nickelföreningar. Maxgränsen revideras nedåt för bensen.

Dessutom har parlamentet insisterat på att kommissionen ska lägga fram en handlingsplan för att uppnå gränsvärden för yrkesexponering för minst 25 ämnen eller grupper av ämnen före utgången av 2022.

Annons

"Detta är en stor framgång, inte bara för medlagstiftarna, utan först och främst för människorna på plats vars hälsa vi försöker skydda. Det har varit en långvarig begäran från parlamentet att inkludera reproduktionstoxiska ämnen inom ramen för CMD-direktivet och att säkerställa att arbetstagare, särskilt inom hälsosektorn, skyddas så mycket som möjligt när de hanterar HMP. Vi har äntligen lyckats göra det till verklighet. Tack vare den reviderade lagstiftningen kommer tusentals fall av negativa hälsoeffekter och dödsfall att förhindras varje år, säger han. Lucia Ďuriš Nicholsonová (Renew, SK), ordförande för EMPL-utskottet efter avslutade förhandlingar.

Nästa steg

Det informella avtalet måste nu formellt godkännas av parlamentet och rådet för att träda i kraft. Sysselsättningskommittén kommer snart att rösta om affären.

Vidare information 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons
Annons

trend