Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

Dags att lyssna på medborgarna och lita på teknik när det gäller slakt

publicerade

on

Konversationen om slakt utan bedövning studsar runt i Europa av olika skäl: djurens välbefinnande, religion, ekonomi. Övningen innebär att döda djur medan de fortfarande är fullt medvetna och det används i vissa religiösa traditioner, såsom de judiska och muslimska, för att producera kosher respektive halalkött, skriver Reineke Hameleers.

Det polska parlamentet och senaten röstar om Fem för djurräkning, som bland annat innehåller en begränsning av möjligheten till rituell slakt. Judiska samhällen och politiker över hela Europa är det anropande på polska myndigheter att avskaffa förbudet mot export av kosherkött (Polen är en av de största europeiska exportörerna av kosherkött).

Begäran tar dock inte hänsyn till vad EU-medborgare, inklusive polska, just har uttryckt i opinionsundersökning Eurogrupp för djur släpptes nyligen. Majoriteten stöder tydligt högre djurskyddsnormer och förklarar att: det bör vara obligatoriskt att göra djur medvetslösa innan de slaktas (89%); länder bör kunna anta ytterligare åtgärder som säkerställer högre djurskyddsnormer (92%). EU bör kräva att alla djur bedövas innan de slaktas, även av religiösa skäl (87%). EU bör prioritera finansiering av alternativa metoder för slakt av djur på humana sätt som också accepteras av religiösa grupper (80%).

Även om resultaten otvetydigt visar civilsamhällets ställning mot slakt utan bedövning, bör detta inte tolkas som ett hot mot religionsfrihet, eftersom vissa försöker föreställa sig det. Det representerar nivån av uppmärksamhet och omsorg som européerna har gentemot djur, vilket också ligger i EU EU-fördraget definiera djur som kännande varelser.

EU-lagen säger att alla djur måste göras medvetslösa innan de dödas, med undantag i samband med vissa religiösa metoder. Flera länder som Slovenien, Finland, Danmark, Sverige och två regioner i Belgien (Flandern och Vallonien) antog strängare regler utan undantag från den obligatoriska bedövningen av djur före slakt.

I Flandern, liksom i Vallonien, antog parlamentet lagen nästan enhälligt (0 röster emot, endast några nedlagda röster). Lagen var resultatet av en lång process av demokratiskt beslutsfattande som inkluderade utfrågningar med de religiösa samfunden och fick stöd över partiet. Det är viktigt att förstå att förbudet avser slakt utan bedövning och att det inte är ett förbud mot religiös slakt.

Dessa regler syftar till att säkerställa högre välfärd för djur som slaktas i samband med religiösa ritualer. Faktum är att Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet drog slutsatsen att Det är mycket troligt att allvarliga välfärdsproblem uppträder efter halssnittet, eftersom djuret - fortfarande medvetet - kan känna ångest, smärta och nöd. Också, den Domstolen i EU (EU-domstolen) erkände att ”särskilda slaktmetoder som föreskrivs av religiösa ritualer som utförs utan förbedövning inte är lika stora, när det gäller att tjäna en hög nivå av djurskydd vid tidpunkten för avlivningen”.

Numera ger reversibel bedövning skydd för djur som slaktas i samband med religiösa ritualer utan att störa ritualerna per se. Det orsakar medvetslöshet genom elektronarkos, så djuren lever fortfarande när halsen skärs.

Antagandet av fantastiska metoder ökar bland religiösa samfund i Malaysia, Indien, Mellanöstern, Turkiet, Tyskland, Nya Zeeland och Storbritannien.

Med tanke på vad medborgarna uttryckte i opinionsundersökningen och de möjligheter som tekniken erbjuder, bör europeiska medlemsstater kunna anta ytterligare åtgärder som säkerställer högre djurskyddsstandarder, som den belgiska regionen Flandern som införde en sådan åtgärd 2017 och nu hotas att få det vänt av EU-domstolen.

Det är dags för våra ledare att basera sina beslut på sund vetenskap, entydig rättspraxis, accepterade alternativ till slakt utan bedövning och starka demokratiska, moraliska värden. Det är dags att bana väg för verkliga framsteg i EU istället för att vrida klockan bakåt.

De åsikter som uttrycks i ovanstående artikel är författarens enbart och återspeglar inga åsikter från EU-reporter.

Djurskydd

Att flytta till burfritt jordbruk som en del av hållbarhetsövergången kan vara vinn-vinn för miljö och djur, finner ny tankesmedelsrapport

publicerade

on

Att avsluta buret av djur, som en del av en omvandling av djurjordbruket, kan göra jordbruket mer hållbart och kan ge bättre jobb på landsbygden, finner en ny rapport från en hållbarhetstank som arbetar med EU: s politik.

i ny rapport lanserades idag (13 oktober), undersökte Institutet för europeisk miljöpolitik (IEEP) de miljömässiga och samhälleliga fördelarna och avvägningarna av att avsluta användningen av burar vid produktion av äggläggande höns, grisar och kaniner i EU.

Om den kombineras med ambitiösa åtgärder för att ta itu med överförbrukning, minska proteinimport och genomföra storskalig organisk omvandling av djuruppfödning, kan en burfri jordbruksövergång utlösa den välbehövliga miljö- och socioekonomiska omvandlingen, finner rapporten.

Studien beställdes av Compassion in World Farming för att tillhandahålla en evidensbaserad bedömning och informera EU: s politiska beslutsfattare inför ett nyckelbeslut om huruvida burarna ska upphöra med djuruppfödning. Tidigare denna månad mottog Europeiska kommissionen ett europeiskt medborgarinitiativ som undertecknades av 1.4 miljoner människor i hela Europa och krävde en avveckling av användningen av burar i EU: s jordbruk. Kommissionen har sex månader på sig att svara på programmet "Avsluta buråldern" initiativ.

Olga Kikou, chef för Compassion in World Farming EU och en av arrangörerna av initiativet, sade: ”Fabrikslantbruk är en av de värsta förövarna för den systemiska nedbrytningen av vår enda planet. Buret är inte bara en symbol för vårt trasiga mat- och jordbrukssystem utan det är en av de viktigaste pelarna som håller den föråldrade modellen vid liv. Vi behöver en livsmedels- och jordbruksrevolution. Låt oss börja med att avsluta buråldern! ”

Elisa Kollenda, policyanalytiker vid Institutet för europeisk miljöpolitik, säger: ”Vår forskning visar att en övergång till burfritt jordbruk som en del av en bredare hållbarhetsövergång kan vara en vinn-vinn för både miljömässig hållbarhet och djurskydd. Den senaste strategin Farm to Fork signalerar behovet av att se över och förbättra lagstiftningen om djurens välbefinnande tillsammans med många andra steg för att förbättra produktion och konsumtion. Kopplingarna mellan de två måste vara tydligare i debatten. ”

  1. För över 50 år Compassion in World Farming har kämpat för djurens välbefinnande och hållbar mat och jordbruk. Vi har över en miljon anhängare och representationer i elva europeiska länder, USA, Kina och Sydafrika.
  1. Vårt Institutet för europeisk miljöpolitik (IEEP) är en tankesmedja för hållbarhet med över 40 års erfarenhet, engagerad i att utveckla evidensbaserad och konsekvensdriven hållbarhetspolitik i hela EU och världen. IEEP arbetar med en rad politiska beslutsfattare, från lokal till europeisk nivå, icke-statliga organisationer och den privata sektorn, för att tillhandahålla evidensbaserad politisk forskning, analys och rådgivning. IEEP: s arbete är oberoende och informerat av en mängd olika åsikter, i syfte att öka kunskapen och öka medvetenheten. och att främja evidensbaserad politik för ökad hållbarhet i Europa.
  1. Idag, den 13 oktober 2020, presenterade IEEP 'Övergång till burfritt jordbruk i EU' rapportera till företrädare för Europaparlamentet och Europeiska kommissionen vid ett webinar som anordnas av Compassion in World Farming.

IEEP genomförde en oberoende studie, på uppdrag av Compassion in World Farming, om hur en övergång till burfritt jordbruk skulle kunna stödja en hållbarhetsövergång inom djuruppfödningssektorn och samtidigt ge större positiva fördelar för samhället. Rapporten presenterar ett urval av policyverktyg och intressentåtgärder som skulle stödja en övergång till ett burfritt EU, sammanställt genom samråd med intressenter och en litteraturgranskning. Den beskriver tre scenarier för hur både djurens välbefinnande och hållbarheten för produktion och konsumtion kan hanteras samtidigt. Större konsekvenser för nästan alla aspekter av hållbarhet kan förväntas om den burfria övergången åtföljs av förändringar i omfattningen av konsumtion och produktion av animaliska produkter och om det finns en avsevärd avvikelse från den nuvarande storskaliga användningen av koncentratfoder, inklusive importerade proteiner.

  1. Den 2 oktober 2020, Europeiska kommissionen mottagna ett europeiskt medborgarinitiativ undertecknat av 1.4 miljoner människor i 28 europeiska länder som uppmanar EU att avveckla användningen av burar för odlingsdjur. 'Avsluta kålåldern'är bara det sjätte europeiska medborgarinitiativet som når den erforderliga tröskeln på 1 miljon underskrifter sedan det första initiativet lanserades för över åtta år sedan. Det är det allra första framgångsrika initiativet för odlade djur.

Fortsätt läsa

Djurskydd

Parlamentariker och judiska samhällsledare från hela Europa förenar sig för att uppmana Polen att skrota djurskyddsförslaget för att förbjuda export av kosherkött

publicerade

on

En omröstning om djurskyddsförslaget förväntas i den polska senaten i morgon (13 oktober).

Dussintals parlamentariker från hela Europa, inklusive senatorer, parlamentsledamöter, parlamentsledamöter och Storbritanniens House of Lords, och judiska samhällsledare från olika europeiska länder har gått samman i ett brev som uppmanar de polska myndigheterna att skrota en del av ett djurskyddsförslag som syftar till en förbud mot export av kosher kött från Polen, skriver .

En omröstning om detta lagförslag förväntas i den polska senaten i morgon (13 oktober).

Ett förfarande för att förbjuda exporten av kosherkött från Polen skulle drabba allvarliga judiska samhällen över hela kontinenten som, antingen efter storlek eller begränsade resurser, är starkt beroende av Polen som leverantör av kosherkött. Detta land är en av de största europeiska exportörerna av kosher kött.

Parlamentarikerna och undertecknarna av judiska ledare betonade också att lagförslaget skapar ett farligt prejudikat eftersom det sätter djurens välfärdsrättigheter klart framför den grundläggande europeiska rätten till religionsfrihet.

I sin artikel 10 säger EU: s stadga om grundläggande rättigheter: ”Alla har rätt till tanke-, samvets- och religionsfrihet. Denna rättighet innefattar frihet att ändra religion, tro och frihet, antingen ensam eller i gemenskap med andra, och offentligt eller privat, för att manifestera religion eller tro, i tillbedjan, undervisning, praktik och iakttagelse ”.

Undertecknarna tog också upp det faktum att det inte finns några avgörande vetenskapliga bevis som stöder påståenden om att shechita, den koshera slaktmetoden, är mer grym än majoriteten av slakt som sker dag ut, dag ut i Europa.

I sitt brev skrev undertecknarna till den polska regeringen: ”Genom att förbjuda export av produkter som representerar en central princip i judisk tro och praxis för många, skickar du ett starkt budskap om att lagar som effektivt hindrar judiskt liv i Europa är acceptabla. ''

"Det är av dessa skäl - och på uppdrag av de många tusentals judar som vi som gemenskapsledare och parlamentariker representerar - vi uppmanar den polska regeringen, dess parlament och dess senatorer att stoppa denna aspekt av lagförslaget."

Rabbin Menachem Margolin, ordförande för Europeiska judiska föreningen som initierade brevet, sade i ett uttalande: ”Det som verkar vara en nationell polsk politisk fråga är inget av det slaget. Förslagen i detta lagförslag är potentiellt förödande och djupgående för judar överallt i Europa, och även för de många som värdesätter friheten att utöva religionsfrihet. ''

”Om lagförslaget antas kommer det att ses som en förklaring om att den är öppen säsong för alla som invänder mot aspekter av judisk lag, tro och praxis. Det måste stoppas '', sa han.

Fortsätt läsa

Djurskydd

Det föreslagna djurskyddsförslaget i Polen är "av djup oro för europeisk judendom"

publicerade

on

Rabbin Menachem Margolin: "Detta lagförslag sätter obevisade och ovetenskapliga påståenden om djurens välbefinnande framför religionsfriheten, vilket bryter mot en central pelare i EU: s stadga om grundläggande rättigheter."

En föreslagen lagstiftning i Polen för att förbjuda religiös slakt av djur för export "är djupt bekymrad för europeiskt judendom", sade rabbin Menachem Margolin, ordförande för European Jewish Association (EJA) på torsdagen (1 oktober), skriver

Det så kallade djurskyddsförslaget, som föreslagits av det regerande partiet Law and Justice (PiS), har passerat deputeradekammaren eller Sjem och söker nu godkännande i senaten.

Det kan ha enorma konsekvenser för europeiska judiska samhällen eftersom det skulle se en central och vital del av en judisk praxis, shechita, som har ägt rum i årtusenden trampat på och effektivt utplånat - tillgång till och leverans av kosherkött.

För europeiska judar har lagstiftningen också flera röda och blinkande larm. Historien har upprepade gånger visat att den inledande salven i försök att straffa, utfärda, marginalisera och i slutändan förstöra judiska samhällen alltid börjar med förbud mot centrala principer i judisk tro, såsom kosherlagar och omskärelse, innan de flyttar in i mycket mörkare territorium.

Djurskyddsaktivister motsätter sig slakt av djur för kosher kött eftersom det utesluter bedövning innan djurs halsar skärs. Förespråkare av förfarandet avvisar hävdar att det är grymt och säger att det framkallar en snabb och human död för djuret.

"Detta lagförslag sätter oprövade och ovetenskapliga påståenden om djurens välbefinnande framför religionsfriheten, vilket bryter mot en central pelare i EU: s stadga om grundläggande rättigheter", säger rabbin Margolin i sitt uttalande.

I artikel 10 i stadgan anges: "Alla har rätt till tanke-, samvets- och religionsfrihet. Denna rätt inkluderar frihet att ändra religion, tro och frihet, antingen ensam eller i gemenskap med andra, och offentligt eller privat, till manifestera religion eller tro, i tillbedjan, undervisning, praktik och iakttagelse. "

 I lagförslaget noterades Margolin "så alarmerande att kontrollera och sätta ett antal anställda på judisk praxis genom att ge jordbruksministern makten att bestämma kvalifikationerna för personer som utför religiös slakt".

'' Schochet '', den person som har till uppgift att utföra slakten genomgår år av fortlöpande utbildning och är förpliktad att enligt strikt judisk lag säkerställa att djuret genomgår minst lidande och stress som möjligt fram till och under själva slakten, förklarade rabbinen.

Han fortsatte: "Lagförslaget kommer också att kräva en bestämning av den mängd kosherkött som behövs av det lokala judiska samfundet. Hur ska detta göras? Genom att skapa och övervaka en lista över judar i Polen"? Denna lag, om den antas, bär med sig ett mörkt och olycksbådande för judar, en harking tillbaka till ockupationen, där praxis och tro ursprungligen var riktade som första steg på vägen till vår eventuella förstörelse. "

Polen är en av de största europeiska exportörerna av kosherkött.

"Europeiska judendomen har haft ett fruktbart och samarbetsvilligt förhållande med Polen som huvudleverantör av kosherkött till våra samhällen. Polen är faktiskt en central leverantör för våra behov. Frågan måste ställas, varför nu? I vilket syfte? " bad rabbinen Margolin, som uppmanade den polska regeringen, dess parlament, dess senatorer och den polska presidenten att stoppa denna lag.

"Inte bara för att upprätthålla de värden som förankras i den europeiska stadgan om grundläggande rättigheter som skyddar religionsfrihet utan för att ge ett tydligt uttalande om solidaritet att det kommer att stå med och stödja europeisk judendom som en inneboende del av Europas sociala struktur och inte offra oss, vår tro och övning på politikens altare, avslutade rabbin Margolin.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend