Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Parlamentet antar ett nytt mål för kolsänkor som ökar EU 2030-klimatambitionen 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ny lag höjer EU:s mål för kolsänkor för markanvändning och skogsbruk, vilket bör minska växthusgaserna i EU år 2030 med upp till 57 % jämfört med 1990, Plenarsammanträde, ENVI.

Parlamentet har med 479 röster för 97 och 43 nedlagda röster antagit revideringen av förordningen om markanvändning, förändring av markanvändning och skogsbruk (LULUCF) som syftar till att förbättra naturliga kolsänkor för att göra EU till den första klimatneutrala kontinenten 2050 och förbättra den biologiska mångfalden i linje med European Green Deal.

Både EU och nationella mål för att öka kolsänkor till 2030

EU 2030-målet för nettoupptag av växthusgaser (GHG) inom mark-, markanvändnings- och skogsbrukssektorn kommer att sättas till 310 miljoner ton CO2-ekvivalenter, vilket är cirka 15 % mer än idag. Detta nya EU-mål bör minska EU:s växthusgaser ytterligare 2030 från 55 % till cirka 57 % jämfört med 1990 års nivåer.

Alla EU:s medlemsländer kommer att ha nationellt bindande 2030-mål för borttag och utsläpp från LULUCF baserat på senaste nivåer av borttag och potential för ytterligare borttag. De nuvarande reglerna kommer att gälla fram till 2025, enligt vilka EU-länderna ska se till att utsläppen inom LULUCF-sektorn inte överstiger den mängd som har tagits bort. Från 2026 kommer EU-länderna att ha en fyraårsbudget för 2026-2029 istället för bindande årliga mål.

Styrning, flexibilitet och övervakning

Medlemsstater kan köpa eller sälja borttagningskrediter mellan LULUCF och Förordning för ansträngningsdelning att nå sina mål. En mekanism kommer också att säkerställa att medlemsländerna får kompensation om naturkatastrofer, som skogsbränder, inträffar.

Annons

Övervakning, rapportering och verifiering av utsläpp och upptag kommer att förbättras, bland annat genom att använda mer geografisk data och fjärranalys, så att EU-ländernas framsteg mot att nå sina mål kan följas mer exakt.

EU-länderna kommer att vara skyldiga att vidta korrigerande åtgärder om framstegen mot deras mål inte är tillräckliga. Det kommer också att finnas en påföljd för bristande efterlevnad: 108 % av växthusgaserna över deras växthusgasbudget för 2026–2029 kommer att läggas till deras 2030-mål. För att säkerställa att EU-målet uppnås kommer kommissionen att lägga fram en lägesrapport senast sex månader efter den första globala inventeringen som överenskommits enligt Parisavtalet. Vid behov ska kommissionen följa upp med lagstiftningsförslag.

Offert

Efter omröstningen föredragande Ville Niinistö (Gröna/EFA, FI) sa: "EU:s sänkor har minskat under det senaste decenniet. Denna lag kommer att säkerställa att marksektorn kommer att göra sitt för att tackla klimatkrisen eftersom vi nu har ett mer ambitiöst mål och skyddsåtgärder som bättre data och strängare rapporteringskrav, mer transparens samt en översyn till 2025. För första gången , den här lagstiftningen tar hänsyn till biologisk mångfald och klimatkrisen gemensamt och medlemsländerna kommer också att behöva ta hänsyn till principen gör ingen betydande skada.”

Nästa steg

Texten måste fortfarande formellt godkännas av rådet. Den kommer sedan att offentliggöras i EU:s officiella tidning och träda i kraft 20 dagar senare.

Bakgrund

Revideringen av LULUCF-reglerna är en del av 'Passar för 55 i 2030-paketet', vilket är EU:s plan för att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 % till 2030 jämfört med 1990 års nivåer i linje med den europeiska klimatlagen.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend