Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

Charity ser en stor ökning av samtal från expats och andra

DELA MED SIG:

publicerade

on

En välbehövlig välgörenhetsorganisation för Belgiens engelsktalande gemenskap har sett en enorm ökning av remisser under de senaste två åren.

Community Help Service, baserad i Bryssel, tillhandahåller en 24-timmars hjälplinje för människor som känner behov av att prata med någon om ett personligt problem, inklusive möjliga psykiska problem.

Tjänsten är unik genom att den ger rådgivning till personer som föredrar att prata engelska. Det används inte bara av brittiska expats utan av många andra engelsktalande nationaliteter i Belgien.

Enligt Stephen Mazurkiewicz, från CHS, har tjänsten sett en stor ökning av samtal, inklusive under hälsopandemin.

Stephen berättade för den här webbplatsen: "Våra volontärer, och det är viktigt att betona att de alla är volontärer, försöker ge hjälp och råd till de behövande av någon anledning, men ja, det har skett en stor ökning."

Det finns flera anledningar till ökningen, säger CHS, inklusive frågor relaterade till hälsokrisen, men det faktum att samtalen har ökat så mycket tyder, sa han, på att tjänsten "aldrig har behövts mer än nu".

"CHS är en viktig tjänst för expat-gemenskapen och många andra här i Belgien."

Annons

CHS finansieras också helt av frivilliga bidrag, sa Stephen, dess kassör.

Samtidigt har Bryssel British Community Association, eller BBCA, donerat 2,500 XNUMX € till den belgiska välgörenhetsorganisationen Child Focus.

Child Focus är den belgiska stiftelsen för försvunna och sexuellt utnyttjade barn. För cirka 25 år sedan skapades välgörenhetsorganisationen efter en chockerande, traumatisk händelse som berörde hela Belgien: Dutroux-fallet. Marc Dutroux förde bort och utnyttjade tre par flickor. Sex tjejer mellan 8 och 17 år. Det slutade med att han mördade fyra av dem. Chockad och upprörd kom Belgien samman i det som blev känt som Vita marschen.

För att stödja föräldrarna och de efterlevande, men mest för att be om förändring, inrättades Child Focus.

En talesman för välgörenhetsorganisationen sa: "Och löftet som vi gav för 25 år sedan är fortfarande det som frodas oss idag: aldrig mer kommer vi att lämna offren ifred. Vi kommer alltid att finnas där för dem. Att hjälpa dem, vara länken mellan dem och polisen, söka långsiktig hjälp och stötta dem. 24/7.

”Men Child Focus satsar också på att förebygga dessa fenomen. Vi lägger ner mycket tid och kraft på att förhindra att barn blir offer. Sexuellt utnyttjande av barn har förändrats radikalt. Det skiftade. Från online till offline. Eller kombinationen av båda. Sexuellt utnyttjande online blev ett av våra kärnämnen. Operativt men också när det gäller förebyggande. Vi har utvecklat många verktyg och resurser för att göra dessa ämnen tillgängliga för barn och deras föräldrar, lärare eller socialarbetare. Det är inte lätt att diskutera eSafety, sexting, grooming eller sextortion.

"Därför gör vi det till vårt uppdrag att hjälpa till att skapa och forma det här samtalet. Vi skyr inte för svåra ämnen, som material för sexuella övergrepp mot barn eller utnyttjande av minderåriga i prostitution. Genom att ge ord, väl valda ord, till dessa fenomen försöker vi föra fram dem i ljuset och undvika att offer fastnar i förnekelsens mörker.”

Glenn Vaughan, från BBCA, sa: "Vi försöker samla in pengar inte för de saker som, ärligt talat, många av oss har råd utan snarare för goda och behövande ändamål som Child Focus."

"Det här är en mycket viktig välgörenhetsorganisation i Belgien. Vi är angelägna om att hjälpa vår gemenskap men också vår värdgemenskap, dvs. Belgien. Många av oss kom till Belgien och trodde att vi skulle stanna bara några år, men det slutade med att vi stannade mycket, mycket längre. Det är en fantastisk plats att bo på och Belgien har gjort oss välkomna och det är därför vi alltid har ett öga på att hjälpa vårt värdland.”

Mer info finns här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend