Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Åtta medlemsländer i FN: s råd för mänskliga rättigheter "sätter troende och ateister i fängelse"

DELA MED SIG:

publicerade

on

2831030-3x2-940x627Mänskliga rättigheter utan gränser (HRWF) har precis släppt sin Årlig lista över världsreligions- eller trosfrihetsfångar - Tre nyvalda medlemsländer i FN:s råd för mänskliga rättigheter och fem andra medlemmar finns på dess lista över 24 länder: Kina, Marocko och Saudiarabien respektive Indien, Indonesien, Kazakstan, Libyen och Sydkorea.

I sin rapport listar HRWF hundratals fångar som satt bakom lås och bom 2013 på grund av lagar som förbjuder eller begränsar deras grundläggande rättigheter till religions- eller trosfrihet (FoRB): (1) frihet att byta religion eller tro, (2) frihet att dela ens religion eller övertygelse, (3) föreningsfrihet, (4) religionsfrihet och mötesfrihet, eller (5) samvetsvägran mot militärtjänst.

Tjugofyra länder identifierades som beröva troende deras frihet: Armenien, Azerbajdzjan, Kina, Eritrea, Indien, Indonesien, Iran, Kazakstan, Kirgizistan, Laos, Libyen, Marocko, Nagorno-Karabach, Nordkorea, Pakistan, Ryssland, Saudiarabien , Singapore, Sydkorea, Sudan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan och Vietnam.

Religionsfriheten, som bekräftas i artikel 18 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, hävdar att "var och en ska ha rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt ska inbegripa frihet att ha en religion eller vilken tro han eller hon har. [hennes] val." Detta inkluderar rätten att inte tro alls på en religion.

I synnerhet har tre länder nyligen accepterats i FN:s råd för mänskliga rättigheter trots deras dåliga religionsfrihetsstatus och lagstiftning som begränsar religionsfriheten och offentliga religionsuttryck.

Till exempel, i Kina, en politiskt kommunistisk stat, är alla religiösa grupper skyldiga att registrera sig hos en statligt kontrollerad religiös organisation för att få utföra sin verksamhet lagligt och får inte avvika från de doktriner som godkänts av staten. FoRB-fångar i Kina tillhör grupper som inte erkänns av staten (protestantiska huskyrkor), är förbjudna som "onda kulter" (Falun Gong), bekänner sig till en andlig ledare som bor utanför Kina (romersk-katoliker trogna påven och tibetaner). Buddhister som är trogna Dalai Lama) eller misstänks för separatism (uiguriska muslimer och tibetanska buddhister). HRWF-rapporten dokumenterar flera massarresteringar och ett brett spektrum av enskilda fall av troende av alla trosriktningar som avtjänar fängelsestraff.

I Marocko, ett muslimskt land, dömdes en konvertit till två och ett halvt års fängelse och fick böter för att ha försökt dela sin nya kristna tro med andra.

Annons

I Saudiarabien, ett överväldigande muslimskt land, arresterades 52 etiopiska kristna för att ha deltagit i en gudstjänst i ett privat hem och därefter deporterades ett antal av dem.

Fem andra stater som tidigare valts och för närvarande är medlemmar i FN:s råd för mänskliga rättigheter har också satt troende och ateister bakom lås och bom.

I Indien, ett demokratiskt land, arresterades och greps ett antal protestanter kortvarigt för att de konverterat till kristendomen eller organiserat bönemöten i privata hem.

I Indonesien dömdes en ateist till 30 månaders fängelse för att ha publicerat uttalandet "Gud finns inte" på Facebook, skapat teckningar av profeten Muhammed och startat en ateistisk sida. En pastor tillbringade tre månader i fängelse för att ha hållit gudstjänster utan giltigt tillstånd.

I Kazakstan fängslades en pastor i två månader på en psykiatrisk klinik efter en första arrestering för att ha skadat en kyrkomedlems hälsa genom att använda hallucinogena nattvardsdrycker och greps sedan på nytt och åtalades för extremism samma dag som han släpptes från en 4 månaders häktning. En ateist greps för att ha anstiftat religiöst hat i sina skrifter om religion och placerades på ett psykiatriskt sjukhus innan han skickades bakom galler och släpptes mot borgen.

I Libyen, ett överväldigande muslimskt land, fängslades ett antal infödda kristna i Egypten (kopter) för att ha försökt omvända andra. En av dem dog i fängelset.

 I Sydkorea, ett demokratiskt land, avtjänade vid årets slut 599 unga Jehovas vittnen vardera 18 månaders fängelsestraff för samvetsvägran mot militärtjänst. Sedan Koreakriget har 17,549 34,100 vittnen dömts till sammanlagt XNUMX ​​XNUMX års fängelse för att ha vägrat att utföra militärtjänst.

Enligt mandatet från rådet för mänskliga rättigheter: "Ledamöterna som väljs till rådet ska upprätthålla de högsta standarderna för främjande och skydd av mänskliga rättigheter."

"Religions- och trosfrihet är en mänsklig rättighet som garanteras av artikel 18 i den allmänna förklaringen, men 2013 arresterade, fängslade och dömde åtta medlemsländer i FN:s råd för mänskliga rättigheter troende och ateister till olika fängelsestraff som utövade religionen eller övertygelsen enligt deras val", säger Willy Fautré, chef för den Brysselbaserade organisationen Human Rights Without Frontiers. "Vår bästa önskan för det nya året är att dessa och de andra medlemsländerna i rådet för mänskliga rättigheter kan ge det goda exemplet för andra nationer i världen genom att släppa sådana samvetsfångar och inte beröva någon annan troende eller ateist deras frihet under 2014."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend