Anslut dig till vårt nätverk!

Utveckling

140 miljoner euro frigörs för att stödja utvecklingen i Guinea

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bild-från-de-fantastiska-Papua-Nya-Guinea-yacht-charterdestination-svetsdansarnaEuropeiska kommissionen har frigjort nästan 140 miljoner euro för att finansiera fem utvecklingsprojekt för Republiken Guinea. Efter inkluderande och fredliga val som hölls den 28 september 2013 kunde Europeiska unionen återuppta fullt samarbete med landet och frigöra medlen från tionde EUF (Europeiska utvecklingsfonden) (10–2008).

Medlen ska användas för att stödja regeringens insatser för att främja gott styre, skydda mänskliga rättigheter och förbättra mobilitet och väginfrastruktur.

"Europeiska unionen har åtagit sig att stödja den guineanska regeringens ansträngningar för att hitta tillbaka till hållbar och rättvis tillväxt. Framgången för de projekt som planeras till förmån för befolkningen garanteras av stärkandet av den nationella kapaciteten och ett deltagande förhållningssätt, säger utvecklingskommissionär Andris Piebalgs.

Piebalgs och Kerfalla Yansane, Republiken Guineas statsminister för ekonomi och finans, undertecknade formellt fem projekt i Bryssel den 27 januari.

Stödprojekt för transportsektorn (PAST): Målet med PAST-projektet (83 miljoner euro) är att ge en varaktig förbättring av servicenivån på vägnätet, att främja reformer av reglerna och organisationen av vägtransporter och att integrera överväganden om markanvändning och stadsutveckling vid beslutsfattande och transportplanering.

Detta projekt kommer också att göra det möjligt att uppgradera det nationella vägnätet mellan Kissidougou och Guéckédou, och därigenom öppna upp skogsregionen, som är en av Guineas jordbruks- och gruvnav.

Program för att stödja reformen av rättssektorn (PARJU): PARJU-programmet (20 miljoner euro) stöder regeringens insatser för att främja demokratiska principer och respekt för mänskliga rättigheter, särskilt när det gäller rättvisa och kampen mot straffrihet i Republiken Guinea. Det kommer bland annat att möjliggöra tillgång till en högkvalitativ offentlig service inom rättsväsendet och reformering av fängelsesystemet.

Annons

Program för att stödja reformer inom säkerhetssektorn – del 2: Detta program (15 miljoner euro) är den andra delen av PARSS. Dess huvudsakliga mål är att stödja regeringens ansträngningar för att befästa rättsstatsprincipen, styra, främja demokratiska principer och skydda mänskliga rättigheter. Programmet syftar särskilt till att bidra till att skapa och upprätthålla ett fredligt socialt, ekonomiskt och politiskt klimat genom att förbättra landets säkerhet.

Program för att stödja reformen av de offentliga finanserna (PARFIP): Målet med PARFIP-programmet (12 miljoner euro) är att bidra till att förbättra den ekonomiska och finansiella styrningen. Programmet kommer att göra det möjligt att stärka statens finansiella "ansvarssystem", förbättra de interna intäkterna och stärka ekonomi- och finansministeriets institutionella kapacitet.

Program för sektoriellt stöd till decentralisering och decentralisering (PASDD): Målet med detta program (10 miljoner euro) är att föra statens tjänster närmare medborgarna genom att stödja genomförandet av "Lettre de Politique Nationale de Décentralisation et de Développement Local" ( ”Nationell politisk skrivelse för decentralisering och decentralisering”) och dess handlingsplan, och genom att främja lokal demokrati.

Bakgrund

Samarbetet med Guinea hade avbrutits efter kuppen i december 2008 (förutom humanitärt bistånd och nödhjälp, direkt hjälp till befolkningen och åtgärder för att åtfölja den demokratiska övergången).

Efter presidentvalet 2010 ändrades färdplanen för att ta sig ur krisen och Europeiska unionen återupptog gradvis sitt samarbete med Republiken Guinea genom att frigöra balansen från nionde Europeiska utvecklingsfonden (EUF) och nödfonder.

Efter att den oberoende nationella valkommissionen skickat en detaljerad tidsplan för att hålla lagstiftande val, undertecknade Europeiska unionen och Republiken Guinea landstrategidokumentet och det nationella vägledande programmet (NIP) för 10:e EUF den 21 december 2012 i Bryssel och frigjorde ytterligare medel. för direkt bistånd till befolkningen (inom sektorerna vatten, hälsa och stöd till det civila samhället) för totalt 34.4 miljoner euro (vilket är 20 % av NIP).

Återstoden av tionde EUF:s nationella vägledande program (10 miljoner euro), som hade frysts i flera år, släpptes efter det inkluderande och fredliga lagstiftande valet som hölls den 139.9 september 28. Att återuppta dessa projekt har inneburit att det har varit möjligt att lägga hela den tionde EUF som tilldelats Guinea att använda: 2013 miljoner euro i programmerbart bistånd och 10 miljoner euro i nödhjälp.

Att ta reda på mer, Klicka här och här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend