Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Lätt alkoholkonsumtion "förknippad med en minskad risk för stroke, medan tyngre drickande kan öka risken"

DELA MED SIG:

publicerade

on

neuronDe flesta epidemiologiska studierna har visat en minskning av risken för ischemisk stroke (och total stroke, eftersom ischemisk stroke är den överlägset vanligaste typen i västra länder) för att bli associerad med lätt till måttlig alkoholkonsumtion. 

Den mest uppdaterade studien, en metaanalys, baserades på 27 prospektiva studier; författarna kategoriserade ett rapporterat intag av <15 g / dag som lätt konsumtion och 15-30 g / dag som måttlig konsumtion. Författarna påpekar skillnader (större rökning, större mängder alkohol) mellan kinesiska individer och de från andra länder, vilket kan förklara några av skillnaderna som visas mellan alkoholens effekter i de olika länderna. De påpekar också att de inte hade några uppgifter om dricksmönstret (regelbundet, måttligt intag kontra binge-drickande) eller om vilken typ av alkohol som konsumeras.

De viktigaste resultaten av studien är en signifikant 15% minskning av total stroke för lågt alkoholintag, ingen effekt för måttlig och 20% ökad risk för tung alkoholkonsumtion (RR 1.20, 95% KI 1.01, 1.43). Analyser gjordes också efter typ av stroke: för ischemisk stroke och stroke mortalitet var det minskningar för lågt alkoholintag, men inga signifikanta effekter av varken måttligt eller tungt intag. För hemorragisk stroke var RR för personer som rapporterade stort alkoholintag högre än för abstinenter, men ingen av skillnaderna mellan drinkare och icke-drinkare var statistiskt signifikant.

Denna metaanalys stöder tidigare resultat av en minskning av risken för de flesta stroke med lätt drickande och möjligen en ökning av risken för tungt drickande. Forummedlemmar var allmänt överens med författarnas slutsatser: ”Lågt alkoholintag är förknippat med en minskad risk för stroke sjuklighet och dödlighet, medan tungt alkoholintag är förknippat med en ökad risk för total stroke. Sambandet mellan alkoholintag och stroke sjuklighet och dödlighet är J-formad. Ett alkoholintag på 0-20 gram / dag är associerat med minskad frekvens av stroke och dödlighet. ”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend