Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

#Syria: Europeiska kommissionen tillkännager € 445 miljoner i humanitärt bistånd

DELA MED SIG:

publicerade

on

syrien-toppIdag tillkännager Europeiska kommissionen 445 miljoner euro i humanitärt bistånd för Syrienkrisen 2016.

Stödet är en del av kommissionens löfte som gjordes vid konferensen "Supporting Syria and the Region" som hölls tidigare i år i London, där EU och medlemsstaterna lovade över 3 miljarder euro för att hjälpa det syriska folket i år.

EU-kommissionären för humanitärt bistånd och krishantering, Christos Stylianides, sa: "Idag är ännu en sorglig milstolpe i världens värsta humanitära katastrof sedan andra världskriget som nu går in på sitt sjätte år, med över 13 miljoner syrier i behov av livräddande hjälp i bara deras land. Europeiska unionen har åtagit sig att stödja det syriska folket, så länge det tar. Dagens finansiering kommer att stödja de mest utsatta syrierna i landet och i grannländerna Jordanien, Libanon och Turkiet. Vi behöver mer ovillkorlig humanitär tillgång nu, mer än någonsin för att bygga vidare på de senaste ansträngningarna under upphörandet av fientligheterna i landet."

Finansiering kommer att kanaliseras genom FN, internationella organisationer och internationella NGO-partners, och kommer att svara på livshotande behov inom områdena livsmedelsbistånd, hälsa, vatten, sanitet och hygien samt utbildning. Det kommer att fördelas per land enligt följande: Syrien (140 miljoner euro), Libanon (87 miljoner euro), Jordanien (53 miljoner euro) och Turkiet (165 miljoner euro).

Bakgrund

Efter fem års konflikt är den humanitära situationen i Syrien fortfarande djupt oroande med mer än 50 % av befolkningen på flykt i Syrien och i grannländerna.

Akut humanitär hjälp

Annons

Inuti Syrien, tack vare livräddande hjälp från kommissionen, har cirka 2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten, sanitet och hygienartiklar, 850 000 människor har fått mat, 1 miljon människor har fått andra varor och tak över huvudet och 350 000 barn har omfattats av barnskyddsprogram.

I Jordanien hjälper kommissionens humanitära hjälp mer än 350.000 XNUMX syriska flyktingar.

I Libanon når EU:s humanitära bistånd genom sina partner cirka 665.000 XNUMX människor.

I Turkiet finansierar EU:s humanitära bistånd tillhandahållandet av mat, hälsobistånd och skydd genom humanitära partner och kanaliseras nu till faciliteten för flyktingar i Turkiet. Den 4 mars 2016 meddelade EU € 40 miljoner i humanitärt bistånd genom World Food Programme (WFP) som arbetar i nära samarbete med den turkiska Röda halvmånen som en del av den första tilldelningen till faciliteten.

EU:s humanitära bistånd är opartiskt och oberoende och går till människor i nöd oavsett etniska eller religiösa hänsyn.

EU:s övergripande bistånd

EU är den ledande givaren i det internationella svaret på krisen i Syrien, med över 5 miljarder euro från EU och medlemsländerna tillsammans i humanitärt bistånd, utvecklingsbistånd, ekonomiskt bistånd och stabiliseringsbistånd.

I detta sammanhang kommer det tredje styrelsemötet för EU:s regionala förvaltningsfond som svar på Syrienkrisen att äga rum den 22 mars. En rad nya projekt inom sektorer som utbildning, lokal utveckling, hälsa kommer att överlämnas till styrelsen för godkännande.

Sedan starten i december 2014 kanaliseras det mesta icke-humanitära biståndet till Syriens grannländer genom "Madad-fonden" (EUTF), som syftar till att ge ett mer integrerat EU-svar på krisen och i första hand tillgodoser Syriens behov av motståndskraft på längre sikt. flyktingar i grannländer som Jordanien, Libanon, Turkiet och Irak. Sedan början av detta år har EUTF:s mandat utökats till att även verka på västra Balkan, vilket också har påverkats av de långtgående konsekvenserna av denna unika kris.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend