Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

#BrusselsAttacks: Attacker "visar behovet" av förbättrat samarbete mellan Europas underrättelsetjänster

DELA MED SIG:

publicerade

on

CeJLNfBUYAAB3HXEn konferens i Bryssel hörde att ISIS-attackerna mot Bryssel, som dödade 31 människor och skadade ytterligare 270 den 22 mars, ytterligare understryker det akuta behovet av förbättrat samarbete mellan Europas underrättelsetjänster. skriver Martin Banks.

Den politiska dialogen berättades om behovet av förbättrat samarbete mellan underrättelsetjänsterna och polisen i alla medlemsländer, "som arbetar tillsammans för att kvarhålla och avskräcka terrorister."

Debatten organiserades före tisdagens illdåd, men det sades att attackerna på stadens flygplats och en tunnelbana i centrum gav diskussionen ännu mer gripande.

Det organiserades av European Foundation for Democracy och European Policy Centre, två respekterade Brysselbaserade policyinstitut, i samband med Counter Extremism Project, ett USA-baserat initiativ som lanserades i Bryssel för sex månader sedan, och ISPI, Milan -baserat Institutet för internationella politiska studier.

När den två timmar långa utfrågningen inleddes, den första i en rad politiska dialoger om jihadistisk radikalisering och de europeiska reaktionerna, sa Fabian Zuleeg, vd för European Policy Centre, händelserna den här veckan, tillsammans med attackerna mot Paris i november och de senaste bombningarna i Ankara visade att problemet med att ta itu med jihadistisk radikalisering var en fråga i hela Europa.

Det faktum att terroristerna hade valt välkända landmärken som en flygplats och EU-kvarteret i Bryssel var "symboliskt viktigt" och sände ett "tydligt budskap" om deras avsikter.

Amanda Paul, en senior policyanalytiker vid European Policy Centre, som modererade debatten, noterade att den "fula attacken", den senaste i raden av sådana illdåd mot huvudstäder i Europa, visade att den var "viktigare än någonsin" att vidta förebyggande åtgärder.

Annons

En huvudtalare, Rashad Ali, chef för strategi vid det brittiska institutet för strategisk dialog, sa att förbättrad underrättelseinsamling och samarbete mellan Europas polisstyrkor och underrättelsetjänster skulle vara avgörande för att hantera ett sådant fenomen.

Ali, som har arbetat nära med terrorbekämpningsfrågor, sa att Europa nu var i "frontlinjen" i kampen mot terrorism och radikalisering och varnade för en ännu "bredare" räckvidd för ett "globalt terroristprojekt".

"Det är inte första gången vi ställs inför en sådan utmaning, men det som har förändrats och det som är nytt är utmaningens natur", sa han till det fullsatta mötet.

Utmaningen, hävdade han, kom från dem som har en "helt annorlunda" syn på samhället från mainstream och detta gjorde svaret på ett sådant hot "fundamentalt" viktigt.

Ali, en välkänd utövare av kontraterrorister, varnade för att "engagera sig" med extremister och hävdade att detta kunde vara "självmord". Men han insisterade också på att det var lika viktigt att se till att "alla muslimer inte märks på samma sätt."

Trots frestelsen för reaktionära åtgärder i spåren av attacker som de i Bryssel, sa Ali också att det var viktigt att de som försöker motverka sådana hot inte "komprometterar" sina "värderingar och principer".

Ytterligare bidrag kom från Alexander Ritzmann, en senior forskare vid Brandenburg Institute for Security and Society, som också starkt argumenterade mot omedelbara reaktionära åtgärder.

Ritzmann, som har arbetat inom området för att bekämpa terrorism i många år, ifrågasatte också underrättelsetjänsternas kapacitet att ta itu med frågor som rör jihadism, religiös radikalisering och våldsbejakande extremism.

Han sa att han var "förvånad" över att 15 år efter attackerna mot tvillingtornen i New York den 9 september fortfarande "inte verkade förstå" att terrorism bara var en "taktik" för att uppnå ett specifikt mål.

"De här människorna gör dessa saker inte bara för att döda människor - de vill ha en reaktion från oss," argumenterade han.

Ett syfte med terrorattacker var att driva moderata muslimer mot extremism och, i händelse av attacker som de i Istanbul, Bryssel och andra städer, att västmakterna sedan skulle "överreagera".

Ritzmann added: “This would then allow the extremists to turn round and say to their recruits, ‘we told you so’.

"ISIS och andra extremister vill locka västvärlden in i en strid på deras territorium och det är därför de vill att amerikanerna ska skicka marktrupper till Syrien."

Han var särskilt angelägen om att också lyfta fram vad han ser som nuvarande brister i vissa underrättelsetjänsters kapacitet att på ett adekvat sätt hantera hotet mot inhemsk och extern säkerhet i många länder.

"Du måste ställa frågor om våra säkerhets- och underrättelsetjänsters kapacitet och även deras öppenhet för samarbete och samverkan."

"Informationsinsamling och informationsutbyte är hörnstenen i vår säkerhet", hävdade han.

Hans kommentarer fick ytterligare betydelse efter det att det visade sig att männen bakom bombattentaten i Bryssel var kända av polisen medan chefen för Europol också har varnat för att så många som 5,000 XNUMX ISIS-utbildade jihadister vandrar fria i Europa

Ritzmann sa dock att trots de till synes dystra utsikterna fanns det utrymme för optimism och tillade: "Vi kan hantera de här människorna - vi måste bara vara smartare på att göra det.

En annan talare, Bakary Sambe, en Senegal-baserad senior stipendiat vid European Foundation for Democracy, påminde publiken om att problemet med radikalisering och extremism inte var begränsat till Europa utan också var utbrett i Afrika

Han påpekade att han kände till exempel där unga afrikaner hade "tränats" i moskéer som finansierats och byggts av ISIS-medlemmar i Senegal och sedan gått vidare och kämpat för gruppen i Syrien

“We have this problem in Africa too of course. It is a clash of religious models and a sort of ‘Islamization’ that is taking place.”

Även om den "ideologiska dimensionen" inte kunde ignoreras, föreslog universitetslektorn att det enda sättet att ta itu med frågan på lång sikt var att "investera mer" i förebyggande åtgärder.

I en kort frågestund talade några paneldeltagare om det pågående behovet av ett effektivt alternativ, eller "motberättelse", för att bekämpa propagandan som fortsätter att locka unga muslimska män och kvinnor genom en mängd olika sätt till ISIS och sådana grupper.

Ritzmann föreslog att "budbäraren (s)" för ett sådant motargument var lika viktigt som budskapet det försökte förmedla.

Ritzmann also pointed out that while US-led coalition bombing and other measures had made serious dents in ISIS-held territory and had also badly hit revenue sourced from its oil infrastructure, ISIS still held land “the size of the United Kingdom”.

There was a consensus among the participants that it was the terrorist networks, which had spread “much further than many thought”, that should be increasingly targeted.

Ali, som svarade på en fråga om nya hot, talade om en betydande "förändring av taktik" av ISIS som, sade han, nu i allt större utsträckning använde självmordsbombare som de som placerats ut på Bryssels gator.

Looking to the future, he predicted: “I think we are going to see a greater emphasis on broader terrorist attacks around the world and that is one reason why we need to step back and look at all this in a more sophisticated way.”

Roberta Bonazzi, verkställande direktör vid European Foundation for Democracy, pekade på behovet av att avslöja den islamistiska ideologi som inspirerar och driver sådana terrordåd.

“This is a pervasive ideology,” Bonazzi said, “that is the source of radicalization that can lead to terrorism and/or recruitment to terrorist organizations.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend