Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Housing: 1 £ miljarder EIB stöd för brittiska subventionerade bostäder

DELA MED SIG:

publicerade

on

ladda nerEuropeiska investeringsbanken (EIB) har gått med på att tillhandahålla 1 miljard pund för nya sociala bostadsinvesteringar i hela Storbritannien i samarbete med Housing Finance Corporation (THFC). Det utökade programmet för finansiering av billiga bostäder kommer att bidra till att minska bristen på bostäder till överkomliga priser och påskynda byggandet av nybyggda sociala bostäder.

Det nya engagemanget representerar det största stödet någonsin för sociala bostäder från Europeiska investeringsbanken någonstans i Europa och följer den framgångsrika tilldelningen av ett tidigare lån på 500 miljoner pund, undertecknat i december 2013, under initiativet Affordable Housing Finance, till registrerade leverantörer av sociala bostäder. i UK. Det 30-åriga långfristiga EIB-lånet kommer att matchas av THFC och dra nytta av en statlig garanti och stödja 2 miljarder pund av totala investeringar i nya sociala bostäder och stadsförnyelseprogram av bostadsföreningar över hela landet.

Över 20,000 XNUMX nya prisvärda bostäder med stöd av EIB förväntas byggas under initiativet och lokala bostadsföreningar förväntas bygga nya prisvärda fastigheter sträcker sig från några av de största Londonbaserade bostadsföreningarna till samhällsbaserade föreningar i områden så olika som Glasgow, Wigan, Scarborough , Bradford och Cambridge.

"Europeiska investeringsbanken har ett fast åtagande att stödja investeringar i sociala och överkomliga bostäder i hela Storbritannien, där vi tillhandahåller nästan hälften av EIB:s totala stöd till sociala bostäder i Europa. Detta rekordnya stöd bygger på ett framgångsrikt partnerskap med THFC och EIB:s starka erfarenhet av att tillhandahålla nästan 2 miljarder pund för investeringar i sociala bostäder av mer än sjuttio bostadsföreningar över hela landet. Lokala investeringar under detta initiativ kommer att förbättra liv, skapa jobb och sänka uppvärmningskostnaderna i hem över hela Storbritannien, säger Europeiska investeringsbankens vicepresident Jonathan Taylor.

THFC och AHF:s verkställande direktör Piers Williamson sa: "Affordable Housing Finance, som arbetar i samarbete med regeringen, skaffar några av de mest kostnadseffektiva långsiktiga finansieringarna som någonsin använts av bostadsföreningar för att stödja leveransen av välbehövliga prisvärda hem, över hela Great Storbritannien. Vi slutförde det första uttaget under denna facilitet i går för GreenSquare Housing Association till en långsiktig ränta på 1.93 % eller 0.27 % under den brittiska regeringens egen finansieringsränta.”

GreenSquare’s Chief Executive Howard Toplis, said: “This funding is great news for people in need of housing across Wiltshire, Oxfordshire and Gloucestershire, who are going to benefit from our ambitious new homes development programme. We are delighted that we have achieved this loan rate, which we understand is a record low. We can now confidently embark on our development programme to build 1,000 homes in the next five years, helping us to not only increase the number of new good quality, affordable homes across our areas of operations, but also allowing us to add value to the wider communities where we have homes.”

Över 70 bostadsrättsföreningar har redan ansökt om finansiering under det nya initiativet Affordable Housing Finance och andra förväntas bli utvärderade under de kommande veckorna. 500 miljoner pund har redan tecknats tidigare i år och de återstående 500 miljoner pund kommer att undertecknas under de kommande veckorna.

Annons

Det nya EIB-stödet tillkännagavs formellt under ett besök på plats av Jonathan Taylor och Piers Williamson till ett bostadsförnyelseprogram i South Kilburn som förvaltas av Network Housing Group och stöds av programmet Affordable Housing Finance.

"Vi är glada över att se den starka kopplingen mellan THFC och Europeiska investeringsbanken fortsätta. Konkurrenskraftigt prissatt finansiering från EIB, genom THFC, har spelat en nyckelroll i att stödja nätverkets stora utvecklingsprogram, inklusive vår 229 hemförnyelse av South Kilburn fas 2. Det är fantastiskt att fler bostadsföreningar och i slutändan fler människor i behov av bostad nu kommer att dra nytta av deras fortsatta samarbete, säger Network Housing Groups vd Helen Evans.

Europeiska investeringsbanken har bidragit med mer än 4.2 miljarder pund för att stödja investeringar i sociala bostäder och stadsförnyelse i hela Storbritannien sedan 1998. De flesta utlåning till sociala bostäder har skett i partnerskap med THFC och sedan 2014 har EIB arbetat direkt med ledande bostadsföreningar, t.ex. som fristadsbostad.

Utlåningen från EIB i Storbritannien förra året uppgick till 5.6 miljarder pund och stödde långsiktiga investeringar i 40 projekt över hela landet. Detta representerade det största årliga engagemanget sedan starten av EIB:s utlåning i Storbritannien 1973, vilket har stöttat nästan 16 miljarder pund i totala investeringar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend