Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Tanja Fajon: "Om vi ​​förlorar Schengen kommer vi att förlora det europeiska projektet"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Intervju med Tania Fajon Tania Fajon 

Tillfälliga inre gränskontroller inom Schengenområdet har pågått i tre år. Ledamöterna trycker på för tydligare villkor för deras användning som en sista utväg.

Sex Schengenländer – Österrike, Danmark, Frankrike, Tyskland, Norge och Sverige – har haft inre gränskontroller på plats på grund av exceptionella omständigheter sedan 2015, även om den nuvarande gränsen är två år. Ett nytt förslag syftar till att tillåta ett tillfälligt återinförande av gränskontroller endast som en sista utväg. Det var godkänd av utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter den 23 oktober och parlamentsledamöterna ska rösta om det vid plenarsessionen den 29 november.

Läs mer i den här intervjun med rapport Författaren tanja Fajon, en slovensk medlem av S&D-gruppen.

Ett tillfälligt upphävande av Schengenreglerna har funnits i vissa Schengenländer i mer än tre år, även om gränsen är två. Varför fick detta hända?

Sex länder i Schengenområdet har förlängt de inre gränskontrollerna över tre år. De använder olika rättsliga grunder för att utöka dem eftersom det finns, skulle jag säga, vissa gråzoner i den nuvarande lagstiftningen

De nuvarande reglerna är klart tvetydiga. Vad ser du som huvudområden som bör anpassas och varför?

Vi måste ha mycket tydliga villkor under vilka länder tillfälligt kan återinföra gränskontroller. Vi behöver strängare skyddsåtgärder för att se till att det verkligen ses som en sista utväg.

Annons

Vilka omständigheter skulle motivera kontroller vid de inre gränserna?

Extraordinära situationer, som stora sportevenemang eller migrationsströmmar, som vi upplevde för några år sedan. Nuförtiden finns det inga förutsebara allvarliga hot som motiverar inre gränskontroller, i motsats till vad vissa EU-regeringar hävdar.

De sex Schengenländerna som tillämpar inre gränskontroller har sagt att de kommer att förlänga dem: är det motiverat?

Dessa förlängningar är inte motiverade och det finns inga bevis för att de är det. Under de senaste åren har nationella regeringar tänjt på gränserna för de nuvarande reglerna och utvidgat kontrollerna för politiska syften snarare än av nödvändighet.

Vilka är de viktigaste områdena för oenighet med Europeiska kommissionen och rådet?

Det huvudsakliga området för oenighet med kommissionen är att vi vill begränsa de inre gränserna till högst ett år, där det finns ett förutsebart hot och med mycket strikta skyddsåtgärder. Vi förväntar oss att den höga nivån av skyddsåtgärder är kontroversiell även bland EU-länderna.

Vi sänder en mycket stark signal om att vi endast kommer att tillåta införandet av inre gränskontroller om det finns ett verkligt behov. För européerna är Schengen det mest påtagliga resultatet av integration, frihet att resa... Om vi ​​förlorar Schengen kommer vi att förlora det europeiska projektet. Den nuvarande situationen skadar våra ekonomier och gör våra liv mindre bekväma.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend