Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#UKImmigrationen sjunker till fem års lägsta när tillströmningen av EU-arbetare avtar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Långsiktig immigration till Storbritannien sjönk till den lägsta nivån på fem år förra året då nettoinflödet av EU-migranter sjönk till det lägsta på nästan ett decennium, vilket förlängde en nedgång sedan Storbritannien röstade för att lämna EU 2016. skriver David Milliken.

Antalet personer som flyttat till Storbritannien i mer än ett år, minus de som lämnar, sjönk till 258,000 2018 285,000 från 2017 XNUMX XNUMX, visade officiella uppgifter på fredagen.

Premiärminister Theresa May, som tillkännagav sin avgång i fredags (24 maj) efter att ha misslyckats med att få sitt brexitavtal genom parlamentet, hade länge velat begränsa den årliga invandringen till under 100,000 XNUMX.

Nettomigrationen av EU-medborgare sjönk till 74,000 2009, den lägsta på något år sedan 12 och mindre än hälften av nivån under de 2016 månaderna innan britterna röstade för att lämna EU i juni XNUMX.

"Sedan 2016 har mönstret för migration till Storbritannien för arbete förändrats. Långtidsinvandringen till Storbritannien för arbete har minskat, främst på grund av minskningen av EU-ankomster, säger Jay Lindop, statistiker vid Office for National Statistics.

Mer än tre miljoner utlänningar har flyttat till Storbritannien och stannat sedan början av 2009, drygt en tredjedel av dem från EU, och oro för invandringstakten var en stor anledning till att väljarna stödde Brexit i folkomröstningen 2016.

Migration Watch UK, en grupp som argumenterar för lägre invandring, sa att de senaste siffrorna var "oacceptabelt höga".

Annons

EU-invandrare drogs till Storbritannien av lägre arbetslöshet, samt betydligt högre löner än i östra Europa.

Vissa migranter säger dock att Storbritannien har blivit mindre välkomnande sedan 2016. Nedgången i värdet på pund och en förbättrad arbetsmarknad i större delen av resten av Europa har också minskat incitamentet att arbeta i Storbritannien.

Nästan alla ekonomer säger att immigration har stärkt Storbritanniens ekonomi totalt sett och har funnit få eller inga bevis för att det har varit en betydande faktor bakom de senaste årens svaga löneutveckling.

Rekryteringsbyråer sa att lägre EU-immigration skulle göra det svårare att fylla lediga tjänster inom teknik-, hälso- och besökssektorerna.

Storbritanniens regering vill begränsa EU-invandringen efter att den lämnat blocket i de flesta fall till arbetare som tjänar minst den genomsnittliga heltidslönen på 30,000 XNUMX pund per år, en nivå som arbetsgivarna säger är för mycket för vissa jobbroller som är svåra att fylla.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend