Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Almaty håller sig högst upp i Världsbankens subnationella Doing Business-rapport för #Kazakstan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Att göra affärer är enklast i Almaty, Aktau och Aktobe bland de 16 platserna i Kazakstan som har betygsatts av den andra Världsbankens rapport för Subnational Doing Business in Kazakhstan 2019, släppt 17 juni, skriver Zhanna Shayakhmetova.

Rapporten studerade företagsregler inom fyra områden – att starta företag, hantera bygglov, skaffa el och registrera egendom – i Akmola (Kokshetau), Aktobe, Atyrau, Almaty (Taldykorgan), östra Kazakstan (Ust-Kamenogorsk), Karaganda, Kostanai , Kyzylorda, Mangistau (Aktau), Norra Kazakstan (Petropavlovsk), Pavlodar, Västkazakstan (Uralsk), Zhambyl (Taraz) samt de tre städerna av nationell betydelse – Almaty, Nur-Sultan och Shymkent.

Viceminister för nationalekonomi Arman Dzhumabekov sa att Kazakstan antar oöverträffade systemreformer som syftar till att förbättra företagsklimatet och minska administrativa hinder och företagskostnader.

”Sedan 2014 har sju lagändringar införts i affärskoden. Som ett resultat är Kazakstan bland de 30 bästa länderna i Världsbankens Doing Business-ranking och rankas på plats 28 bland 190 länder i världen. Detta är en bra prestation. Men vi måste gå framåt”, sa Dzhumabekov i en kommentar till rapporten.

Att skapa en gynnsam entreprenörsmiljö är "en grundläggande förutsättning för ekonomisk utveckling och landets välfärd", sa Världsbankens ledande ekonom Stefka Slavava.

Annons

”Lokala företag skapar jobb och genererar intäkter, vilket bidrar till utvecklingen av landet. Regeringarna ägnar särskild uppmärksamhet åt lagar och förordningar som påverkar att göra affärer för små och medelstora företag”, tillade hon.

Världsbankens Doing Business-studie tillåter statliga tillsynsmyndigheter att utvärdera och jämföra sina aktiviteter för att upprätthålla en vänlig affärsmiljö.

”Vi försöker främja entreprenörskap och skapande av jobb i den privata sektorn. Den privata sektorn är en av de viktiga tillväxtmotorerna i alla länder. Att ha rätt affärsregler tillåter det. Subnational Doing Business Report kan användas som ett diagnostiskt verktyg. Vi mäter var affärsreglerna är bra eller mindre bra inom ett land. Vi ser att detta faktiskt är ett mycket kraftfullt budskap, eftersom att jämföra huvudstaden med en huvudstad i ett annat land ofta har en mindre betydelsefull betydelse än att jämföra städer inom samma land, säger Rita Ramalho, senior manager för World Bank Global Indicators Group, på presentation av rapporten i huvudstaden.

Det är lättast att starta ett företag i Nur-Sultan, ta itu med bygglov i Almaty och Kyzylorda-regionen; skaffa en elanslutning i Almaty och regionerna Mangistau och Aktobe; och registrera egendom i östra Kazakstan och Pavlodar-regionerna och Almaty. Sammantaget över de fyra uppmätta regleringsområdena har Almaty den mest affärsvänliga regleringen och Zhambyl minst.

”Almaty är i genomsnitt den som presterar bäst. När det kommer till att starta ett företag är det rankat som nummer nio. Nur-Sultan är en stad som rankas bäst när det gäller att starta företag, men när det kommer till de andra ämnena – hantering av bygglov, fastigheter och el – är Almaty den bästa”, sa hon.

Regionerna fortsätter att göra framsteg för att göra affärer lättare, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar.

Alla åtta platser som presenterades i undersökningen Doing Business in Kazakhstan 2017 förbättrade sin affärsmiljö, med Nur-Sultan som gick framåt mest, visade rapporten. Detta tyder på en landsomfattande trend mot global god praxis, med mindre byråkrati för entreprenörer. Nur-Sultan, som rankades sist i den första studien, har antagit flera reformer sedan 2016.

”Nur-Sultan var den som förbättrades mest eftersom det faktiskt var den sista i den förra rapporten. Jag tror att det gav mycket incitament. En av reformerna som genomfördes i Nur-Sultan var att få elektricitet och att försöka övervaka strömavbrott och ge den informationen regelbundet. Det var en del av den betydande förbättringen, säger hon.

Nationella reformer relaterade till bygglov har gett positiva resultat. Tiden för att få bygglov minskade på grund av strikt tillsyn av det statliga bolaget Government for Citizens som fungerar som en enda kontaktpunkt för mer än 750 offentliga tjänster... År 2016 var skillnaden i tid mellan Almaty som bäst presterande när det gäller att hantera bygglov. och det värsta, Shymkent, var 82 dagar. Det gapet har nu minskat med mer än hälften, till 39 dagar.

"Det gjordes några reformer på nationell nivå. Vissa städer gynnades mer eftersom genomförandet kan ha varierat mellan de olika städerna. Men, till exempel när man startar ett företag, var en av de saker som händer över hela landet e-förvaltningsportalen för momsregistrering. Det förenklade processen att starta företag över hela landet. När man skaffade el tog man bort kravet på att få ett expertutlåtande efter externt arbete, säger hon.

"När det gäller tiden och kostnaderna för att göra affärer och takten i förbättringarna jämfört med Europa och Centralasien (ECA) ekonomier och Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) höginkomstekonomier, gör Kazakstan ganska bra, " Hon sa.

Det kostar 46.7 % av inkomsten per capita att skaffa el i Kazakstan, mindre än 15 % av genomsnittet i alla ECA-ekonomier.

Kazakstan har mer utrymme för förbättringar jämfört med dessa två grupper när det gäller antalet processer som krävs för att starta och driva ett företag. Procedurmässig komplexitet är fortfarande en utmaning.

"Det finns ett högre antal procedurer i Kazakstan i genomsnitt både för att starta företag, få el och bygglov", sa hon.

Entreprenörer behöver mycket tillstånd och godkännanden före och efter bygget. Även om det krävs i genomsnitt 13 förfaranden för att hantera bygglov i OECD:s höginkomstekonomier och 16 i ECA:s ekonomier, krävs det 18 förfaranden i Kazakstan. I Almaty, där processen är minst krånglig, måste företagare fortfarande uppfylla 17 krav för att få bygglov.

"Variabiliteten inom Kazakstan kan användas till din fördel. Om du tillämpar de bästa praxis som du har inom Kazakstan skulle det bli betydande förbättringar för Kazakstan självt, sa hon.

Om Almaty, som representerar Kazakstan i den globala Doing Business-rapporten, tillhandahöll en elektricitetsanslutning lika snabbt som Petropavlovsk (46 dagar) och till samma kostnad som Kyzylorda (27.9 % av inkomsten per capita) skulle Kazakstans globala ranking på att få el hoppa 36 platser , från 76 till 40, allt annat lika.

"Det finns betydande förbättringar som du kan få bara genom att använda den kunskap du redan har i den goda praxis som redan tillämpas i landet. [Detta gäller även] handläggning av bygglov, där det också finns betydande utrymme för förbättringar. I andra ämnen är förbättringen mindre signifikant bara för att variationen är mindre. Men då kan detta också betyda att Kazakstan totalt sett skulle vara, istället för att vara topp 30, kommer att bli topp 25 om det fanns den förbättringen att bara välja den bästa praxisen inom Kazakstan”, sa hon.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend