Hälsoproblem ställer # 5G i stillhet i # Schweiz

| Februari 14, 2020

Eftersom insikten att marknadsföringen har hoppat framför teknologinsatserna, och efter en internationell protestdag mot 5G i januari från Sydafrika till Sverige, och från Australien till Amerika, har schweiziska oro över möjliga hälsorisker för denna i stort sett otestade teknik medfört det stannar nära, skriver Dr. Devra Davis.

Vårt Financial Times just sprang en artikel med rubriken "Schweiz stoppar utrullning av 5G över hälsoproblem". Silicon Republic citerade Schweizens miljöbyrå, Das Bundesamt für Umwelt (Bafu). Hälsoorganet fokuserade på frågan: "Det skulle inte vara villigt att tillåta användning av 5G utan ytterligare tester för strålningens potentiella effekter."

Positivt som kritiskt för tingenes internet har 5G många kinks som förblir olösta. I USA har den federala regeringens uppfattning varit "låt oss bygga den här saken och sedan kommer vi att ta reda på hur vi får den att fungera". Tom Wheeler, den entusiastiska ledaren för tidigare telekombranschen som ledde den federala kommunikationskommissionen under president Obama och Ajit Pai, hans likadana legitimationsmeddelande som är den nuvarande ordföranden, delar en naiv entusiasm för 5G som säger annonsmännens framgång i denna verksamhet .

USA förklarade att det inte kommer att besväras med tester eller prestandanormer. Wheeler försäkrade älskare av tekniken: ”Vi kommer inte att vänta på att standarderna först utvecklas i den ibland svåra standardiseringsprocessen eller i en regeringsledd verksamhet. Istället kommer vi att tillhandahålla gott om spektrum och sedan förlita oss på en privat sektorledd process för att producera tekniska standarder bäst lämpade för dessa frekvenser och användningsfall.

Sedan 1996 har folkhälsoproblem kring trådlös strålning nekats lagligt övervägande när det gäller spridningen av trådlösa system. FCC-ordföranden Ajit Pai ledde en tvåpartsansträngning för att effektivisera och påskynda 5G, och uttryckligen ignorerade kraven i den nationella miljöpolitiken och andra relevanta statliga lagar och hävdade att frågan var för viktig för att ta sig tid att överväga miljöpåverkan.

Nu är Pai en av stjärnorna i en ny betald annonskampanj som driver FCC till fritt spektrum för 5G ASAP. Den schweiziska nationen är en av de mest tekniskt avancerade i världen. Institutet för teknologi och samhälle (IT'IS), beläget i Zürich, Schweiz, har i flera år fastställt standarderna för trådlös testteknik, utvecklat innovationer när det gäller att tillämpa teknik på medicin och teknik och utvärderat effekter på nivåer från hela kroppen till nanometer -storade interaktioner vid cellmembranet.

De senaste rapporterna från IT'IS-tekniken om honungar och övervakning av bikupor nära 3G- och 4G-system har uttryckt allvarliga oro över hur 5G-exponeringar kan försämra dessa kritiskt viktiga pollinators förmåga att fungera. Utan bin kan det inte finnas något jordbruk, sägs Einstein ha noterat.

Oro för 5G leds inom den schweiziska regeringen av dess miljöbyrå, Bafu, som kräver en time-out när det gäller helt nya 5G-antenner. Europaparlamentets rapporter har förklarat att det helt enkelt inte finns några godkända tekniska kriterier för att testa, övervaka eller studera 5G. Branschen har ännu inte kommit överens om exakt vad 5G innebär. En sak är tydlig: för att 5G ska fungera alls inom en överskådlig framtid kommer det också att behöva lita på 3G- och 4G-signaler för att ansluta befintliga enheter.

Dessutom kan det inte finnas någon 5G för röst. Så kallade 5G-telefoner kommer att ladda ner filmer, spel och porr på några sekunder, men måste fortfarande använda 4G LTE för röstsamtal. Och autonoma fordonsbilar kan inte arbeta med 5G för rörelse - som redan fungerar med 4G LTE - utan bara för sådana komplikationer som låter däck prata med rattar angående lufttryck. Kickaren är att eftersom schweizarna har bland de strängaste kraven för att minska trådlös strålning i världen, kan 5G-system inte uppfylla de befintliga kriterierna.

5G kräver strålbildande teknik, där en fokuserad strålning riktas till och från en enhet. Detta har aldrig utvärderats i den verkliga världen. Stöd för detta moratorium är rösterna från mer än 250 medicinska experter och schweiziska medicinska föreningen som har krävt att mer forskning ska genomföras om teknikens potentiella effekter på människors hälsa. I staterna argumenterade Natural Resources Defense Council och Environmental Health Trust framgångsrikt vid federala domstol att innan 5G kan användas, måste dess påverkan på miljön utvärderas till fullo.

Genom att lägga till ytterligare stöd till dessa problem kommer inget större sekundärt försäkringsbolag att täcka hälsoskador från 5G, klassificerat som ”hög risk”, en teknik som försäkringsmyndigheten Swiss Re har avbildat som ”utanför koppeln”, jämförbar med asbest. Nyligen har domstolar hållit regeringar och telekomföretag ansvariga för hälsoskador i Italien. Över 150 städer i Italien har antagit resolutioner om att stoppa 5G tills säkerheten säkerställs, och ansluter sig till ett ständigt växande antal städer och städer i hela Europa där tusentals protesterar. Städer i USA har antagit förordningar för att begränsa antenninstallationer nära hem i grannskapen.

Städer som Kalamata Grekland vänder kursen och avslutar relationerna med telekommunikationsföretag, inte längre intresserade av att vara en 5G pilotstad. I USA och Europeiska domstolar pågår också ansträngningar för att tvinga företag att producera säkrare telefoner. Schweizare överväger också strikta ansvar för alla tillverkare och leverantörer av tekniken. Emellertid är Förenta staterna fulla av. Schweiz är den tydliga modellen för resten av världen och detta påminner oss om vad Ben Franklin sa: "Ett uns av förebyggande är värt ett kilo botemedel."

Dr Devra Davis är grundaren av EHTrust.org som delade 2007 Nobels fredspris Schweiz, en nation med fyra officiella språk, urmakare, bergsguider och skyhöga vyer, och som var bland de första ut ur blocket som omfattade löfte av 5G.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Internet, Schweiz, Teknologi, Telekom

Kommentarer är stängda.