Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

#EuropeanDefenceFund - 205 miljoner euro för att öka EU: s strategiska autonomi och industriella konkurrenskraft

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kommissionen har tillkännagett 16 pan-europeiska försvarsindustriprojekt och tre störande teknikprojekt som kommer att gynnas av 205 miljoner euro i finansiering genom de två föregångarprogrammen för en fullfjädrad europeisk försvarsfond: den förberedande åtgärden för försvarsforskning (PADR) och Europeiska Försvarsindustrins utvecklingsprogram (EDIDP).

Europe Fit for the Digital Age Executive Vice President Margrethe Vestager sa: ”Europeiska försvarsfonden kommer att möjliggöra utgifter bättre genom att spendera tillsammans och därmed minska fragmentering och ineffektivitet. De framgångsrika resultaten från sina föregångsprogram som tillkännagavs idag visar den stora potential som finns i samarbete mellan stora och små försvarsindustrier och från hela EU. ”

Kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, sade: ”Dessa lovande projekt visar EU: s förmåga att främja och stödja samarbete mellan europeiska försvarsindustrier och medlemsstater. Genom att utveckla avancerad teknik och försvarskapacitet stärker vi EU: s motståndskraft och strategiska autonomi. Alla deltagare i försvarets värdekedja, oavsett storlek och ursprung i EU, kan dra nytta. Europeiska försvarsfonden, med rätt finansieringsnivå, kommer att göra det möjligt att avsevärt skala upp de första framgångarna. ”

Du har nu möjlighet  resultat tillkännagivna är ett mycket positivt resultat och bekräftar Europeiska försvarsfondens passform för ändamål. De viktigaste elementen att notera är:

Annons
  • Ett mycket attraktivt program: Totalt ansökte 441 enheter om EDIDP-samtal, vilket bidrog till 40 förslag. 223 enheter från 16 förslag kommer att få stöd av EDIDP;
  • Bred geografisk täckning: EDIDP-projekten omfattar deltagare från 24 medlemsstater;
  • Stora SMF: s deltagande: Små och medelstora företag representerar 37% av det totala antalet enheter som får finansiering (83 små och medelstora företag) från EDIDP, vilket bekräftar vikten av specifika små och medelstora företags samtal och särskilda bonusar för små och medelstora företag.
  • Positiv effekt på samarbetet: EDIDP: s utvalda förslag innebär i genomsnitt 14 enheter från sju medlemsstater;
  • Full koherens med andra EU: s försvarsinitiativ, särskilt det permanenta strukturerade samarbetet (PESCO): nio förslag som finansieras under EDIDP är PESCO-projekt;
  • Bidrag till EU: s strategiska autonomi: EDIDP-förslagen överensstämmer med de viktigaste kapacitetsprioriteringarna som medlemsstaterna enats om på europeisk nivå genom kapacitetsutvecklingsplanen.
  • Öppet för tredjelandsstyrda dotterbolag: EDIDP-resultaten visar möjligheten att involvera EU-baserade dotterbolag som kontrolleras av tredjeländer eller enheter från tredje land förutsatt att de uppfyller lämpliga säkerhetsbaserade garantier som godkänts av medlemsstaterna. Detta är nämligen fallet med fyra deltagare som kontrolleras av enheter från Kanada, Japan och USA;
  • Stöd till störande tekniker: PADR stöder för första gången tre projekt avsedda för störande teknik genom dedikerade samtal, utformade för att förbereda den framtida EDF, som fördelar upp till 8% av sin budget till störande åtgärder. Dessa är viktiga för att se till att Europa förblir i framkant av den tekniska utvecklingen.

De tillkännagivna projekten kommer att stödja utvecklingen av europeiska försvarsfunktioner såsom drönare och relaterad teknik (lågt observerbara och taktiska drönare, upptäcka och undvika system för militära drönare, edge computing-plattformar för drönare), rymdteknik (Galileo-militärkrypterade mottagare, optisk nyttolast av militär kvalitet för små satelliter, stora datasystem för satellitövervakning), obemannade markfordon, högprecisionsmissilsystem (BLOS - antitankmissiler), framtida sjöplattformar, luftburna elektroniska attackmöjligheter, taktiska och mycket säkra nätverk, cybersituation medvetenhetsplattformar, eller nästa generation av aktiva smygtekniker.

Dessa projekt kommer på toppen av de 15 andra forskningsprojekt som redan har finansierats sedan 2017 genom PADR och det kommande direkta stödet till två stora projekt (MALE drone och ESSOR).

Bakgrund

Annons

Det europeiska försvarsindustrins utvecklingsprogram (EDIDP), värt 500 miljoner euro för 2019-2020, och den förberedande åtgärden för försvarsforskning (PADR), som har en budget på 90 miljoner euro för 2017-2019, är pilotprogram för det kommande europeiska försvaret Fund, som kommer att främja en innovativ och konkurrenskraftig försvarsindustriell bas och bidra till EU: s strategiska autonomi. PADR täcker forskningsfasen för försvarsprodukter, inklusive störande teknik, medan EDIDP stöder samarbetsprojekt relaterade till utveckling, från design till prototyper.

Med en total budget på mer än 160 miljoner euro publicerades ytterligare 12 ansökningsomgångar under EDIDP som avspeglar kritiska kapacitetsbehov i april 2020. Förslag till denna 2020-upplaga måste lämnas in av 1st från december 2020. Mer information om EDIDP-samtalet 2020 finns tillgänglig på Finansiering & anbudsportal.

PADR, som lanserades 2017 under tre år, kommer att avsätta medel till totalt 18 samarbetsprojekt. Den totala svarsfrekvensen för PADR-samtal var hög och visade ett stort intresse av industrin, mindre företag och det europeiska forskningssamhället att engagera sig i europeiska samarbetsforskningsprojekt. De små och medelstora företagens deltagande i PADR-samtal var betydande, vilket motsvarade 22% av förslagen. Cirka 900 enheter etablerade i 27 medlemsländer ansökte om PADR-finansiering under perioden 2017-2019 och 202 finansierades.

EU: s försvarsindustri representerar 440.000 anställda högt kvalificerade, hade många positiva spill-over-effekter på civil användning och är i allt högre grad en industri med dubbla användningsområden som gynnar ekonomin i stort. Det kommer att påverkas allvarligt av koronaviruskrisen. Låsning av mer än 200 miljoner euro kommer att bidra till att stödja dess konkurrenskraft och innovationspotential, bland annat genom att stimulera medlemsstaternas investeringar i FoU genom en mer än 113 miljoner euro hävstångseffekt.

Mer

Pressmeddelande om lanseringen av Europeiska försvarsfonden, juni 2017

Pressmeddelande om första bidrag till försvarsforskning, februari 2018

Pressmeddelande om förslaget till Europeiska försvarsfonden 2021-2027, juni 2018

Pressmeddelande om det preliminära avtalet om den framtida Europeiska försvarsfonden, februari 2019

Pressmeddelande om att bana vägen för de första gemensamma industriprojekten under EU: s budget, februari 2019

Mer information om PADR Arbetsprogram och kräver förslag

Mer information om EDIDP Arbetsprogram och kräver förslag

Faktaark om EDIDP-samtalet i april

Faktaark om PADR-projekt i april

 

Försvar

"Europa kan - och helt klart borde - kunna och vilja göra mer på egen hand" von der Leyen

publicerade

on

EU -kommissionens ordförande Ursula von der Leyen reflekterade över det brådskande slutet på Nato -uppdraget i Afghanistan i sitt tal om ”State of the EU” (SOTEU). Sommarens händelser har gett nya impulser till Europeiska försvarsunionen. 

Von der Leyen beskrev situationen som att väcka ”djupt oroande frågor” för Natos allierade, med dess konsekvenser för afghaner, tjänstemän och kvinnor, såväl som för diplomatiska och hjälparbetare. Von der Leyen meddelade att hon förväntade sig att ett gemensamt uttalande från EU och Nato skulle presenteras före årets slut och sade att ”vi” för närvarande arbetar med detta med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Europeiska försvarsunion

Annons

Många har kritiserat EU: s misslyckande med att använda sina stridsgrupper. Von der Leyen attackerade frågan direkt: "Du kan ha de mest avancerade krafterna i världen - men om du aldrig är beredd att använda dem - till vilken nytta är de?" Hon sa att problemet inte var brist på kapacitet, utan brist på politisk vilja. 

Von der Leyen sa att det kommande strategiska kompassdokumentet, som ska slutföras i november, är nyckeln till denna diskussion: ”Vi måste bestämma hur vi kan använda alla de möjligheter som redan finns i fördraget. Därför kommer president Macron och jag under det franska ordförandeskapet att sammankalla ett toppmöte om europeiskt försvar. Det är dags för Europa att gå upp till nästa nivå. ”

Von der Leyen efterlyste större informationsutbyte för bättre situationsmedvetenhet, delning av intelligens och information, samt att sammanställa alla tjänster från biståndsleverantörer till dem som kan leda på polisutbildning. För det andra efterlyste hon förbättrad driftskompatibilitet genom gemensamma europeiska plattformar, om allt från stridsflygplan till drönare. Hon slängde tanken på att avstå från mervärdesskatt vid köp av försvarsutrustning som utvecklats och producerats i EU och hävdade att detta skulle bidra till driftskompatibilitet och minska beroendet. Slutligen sa hon om cyber att EU behövde en europeisk cyberförsvarspolitik, inklusive lagstiftning om gemensamma standarder enligt en ny europeisk cyberresilience -lag.

Annons

Vad väntar vi på?

Talare efter von der Leyens tal sa ordförande för Europeiska folkpartiet Manfred Weber MEP: ”Jag välkomnar initiativen från försvarsrådet i Ljubjana. Men vad väntar vi på? Lissabonfördraget ger oss alla alternativ, så låt oss göra det och låt oss göra det nu. ” Han sa att president Biden redan hade klargjort att USA inte längre ville vara världens polis och tillade att både Kina och Ryssland väntade på att fylla tomrummet: ”Vi skulle vakna upp i en värld där våra barn inte vill att leva."

Fortsätt läsa

9 / 11

20 år sedan 9/11: Uttalande av den höga representanten/vicepresidenten Josep Borrell

publicerade

on

Den 11 september 2001 dödade nästan 3,000 6,000 människor och skadade mer än XNUMX XNUMX dödliga attacker i amerikansk historia när kapade passagerarflyg kraschade in i World Trade Center, Pentagon och in i ett fält i Somerset County, Pennsylvania.

Vi hedrar minnet av dem som förlorade livet på denna dag, för 20 år sedan. Offren för terrorism glöms inte bort. Jag uttrycker min innerliga medkänsla för det amerikanska folket, särskilt de som förlorade sina nära och kära i attackerna. Terrorattacker är attacker mot oss alla.

9/11 markerade en vändning i historien. Det förändrade i grunden den globala politiska agendan-för första gången någonsin åberopade Nato artikel 5, vilket gjorde det möjligt för sina medlemmar att svara tillsammans i självförsvar, och det inledde kriget mot Afghanistan.

Annons

20 år senare förblir terrorgrupper som Al Qaida och Da'esh aktiva och virulenta i många delar av världen, till exempel i Sahel, Mellanöstern och Afghanistan. Deras attacker har orsakat tusentals offer världen över, enorm smärta och lidande. De försöker förstöra liv, skada samhällen och förändra vårt sätt att leva. De försöker destabilisera länder som helhet och de utsätts framför allt för sköra samhällen, men också våra västerländska demokratier och de värderingar vi står för. De påminner oss om att terrorism är ett hot vi lever med varje dag.

Nu, som då, står vi fast beslutna att bekämpa terrorism i alla dess former, var som helst. Vi står i beundran, ödmjukhet och tacksamhet till dem som riskerar sina liv för att skydda oss från detta hot och mot dem som svarar i efterdyningarna av attacker.

Vår erfarenhet av terrorism har lärt oss att det inte finns några enkla svar eller snabba lösningar. Att reagera på terrorism och våldsbejakande extremism med våld och militär styrka ensam hjälper inte att vinna hjärtan och sinnen. EU har därför tagit ett integrerat tillvägagångssätt genom att ta itu med grundorsakerna till våldsbejakande extremism, stänga av terroristernas finansieringskällor och stävja terroristinnehåll online. Fem EU -säkerhets- och försvarsuppdrag runt om i världen har mandat att bidra till kampen mot terrorism. I alla våra ansträngningar åtar vi oss att skydda oskyldiga liv, våra medborgare och våra värderingar, samt upprätthålla mänskliga rättigheter och internationell rätt.

Annons

De senaste händelserna i Afghanistan tvingar oss att ompröva vårt tillvägagångssätt, i samarbete med våra strategiska partner, till exempel USA och genom multilaterala insatser, bland annat med FN, Global Coalition to Defeat Da'esh och Global Counter Terrorism Forum (GCTF ).

Den här dagen får vi inte glömma att den enda vägen framåt är att stå enade och bestämda mot alla som försöker skada och splittra våra samhällen. EU kommer att fortsätta att arbeta tillsammans med USA och alla dess partner för att göra denna värld till en säkrare plats.

Fortsätt läsa

Utbildning

Uttalande från kommissionär för krishantering Janez Lenarčič om den internationella dagen för att skydda utbildning från attacker

publicerade

on

I samband med den internationella dagen för att skydda utbildning från attacker (9 september) bekräftar EU sitt åtagande att främja och skydda varje barns rätt att växa i en säker miljö, få tillgång till kvalitetsutbildning och bygga en bättre och mer fredlig framtid, säger Janez Lenarčič (bilden).

Attacker mot skolor, elever och lärare har en förödande inverkan på tillgång till utbildning, utbildningssystem och samhällsutveckling. Tyvärr ökar deras förekomst i oroväckande takt. Detta framgår alltför tydligt av den senaste utvecklingen i Afghanistan och kriserna i Etiopien, Tchad, Afrikas Sahelregion, i Syrien, Jemen eller Myanmar, bland många andra. Global Coalition to Protect Education from Attack har identifierat mer än 2,400 2020 attacker mot utbildningsanläggningar, studenter och lärare 33, en ökning med 2019 procent sedan XNUMX.

Attacker mot utbildning utgör också brott mot internationell humanitär lag, regelverket som försöker begränsa effekterna av väpnade konflikter. Sådana kränkningar förökar sig, medan deras förövare sällan ställs till svars. I denna uppfattning sätter vi konsekvens av internationell humanitär rätt konsekvent i centrum för EU: s yttre åtgärder. Som en av de största humanitära givarna kommer EU därför att fortsätta att främja och förespråka global respekt för internationell humanitär lag, både av stater och icke-statliga väpnade grupper under en väpnad konflikt.

Annons

Utöver förstörelse av anläggningar leder attacker mot utbildning till långsiktig avstängning av lärande och undervisning, ökar risken för skolavhopp, leder till tvångsarbete och rekrytering av väpnade grupper och styrkor. Skolestängningar förstärker exponeringen för alla former av våld, inklusive sexuellt och könsbaserat våld eller tidigt och tvångsäktenskap, vars nivåer har ökat drastiskt under COVID-19-pandemin.

COVID-19-pandemin avslöjade och förvärrade utbildningens sårbarhet över hela världen. Nu, mer än någonsin, måste vi minimera störningar i utbildningsstörningar och se till att barn kan lära sig säkerhet och skydd.

Utbildningssäkerhet, inklusive ytterligare engagemang i deklarationen om säkra skolor, är en integrerad del av våra ansträngningar att skydda och främja rätten till utbildning för varje tjej och pojke.

Annons

Att reagera på och förebygga attacker mot skolor, stödja skyddande aspekter av utbildning och skydda elever och lärare kräver en samordnad och sektorsövergripande strategi.

Genom EU-finansierade projekt inom utbildning i nödsituationer hjälper vi till att minska och mildra riskerna med väpnade konflikter.

EU ligger fortfarande i framkant när det gäller att stödja utbildning i nödsituationer och avsätter 10% av sin budget för humanitärt bistånd för att stödja tillgång, kvalitet och skydd av utbildning.

Mer

Faktablad - Utbildning i nödsituationer

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend