Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Brexit - EU startar överträdelseprocess för Storbritanniens underlåtenhet att agera i god tro

publicerade

on

Som förväntat skickade Europeiska kommissionen (1 oktober) Förenade kungariket ett formellt meddelande om brott mot sina skyldigheter enligt utträdesavtalet. Detta markerar början på en formell överträdelseprocess mot Storbritannien. Det har en månad att svara på dagens brev. I utträdesavtalet anges att Europeiska unionen och Storbritannien måste vidta alla lämpliga åtgärder för att säkerställa att skyldigheterna enligt avtalet uppfylls (artikel 5).

Båda parterna är bundna av skyldigheten att samarbeta i god tro för att utföra de uppgifter som följer av utträdesavtalet och måste avstå från alla åtgärder som kan äventyra uppnåendet av dessa mål. Den brittiska regeringen lade fram den brittiska propositionen för den inre marknaden den 9 september. Kommissionen anser att detta är en uppenbar överträdelse av protokollet om Irland, Nordirland, eftersom det skulle göra det möjligt för de brittiska myndigheterna att bortse från den rättsliga effekten av protokollets materiella bestämmelser. Representanter för den brittiska regeringen har erkänt denna överträdelse och uppgav att dess syfte var att låta den avvika permanent från de skyldigheter som följer av protokollet.

Den brittiska regeringen har misslyckats med att dra tillbaka de omtvistade delarna av lagförslaget, trots Europeiska unionens önskemål. Genom att göra detta har Storbritannien brutit mot sin skyldighet att agera i god tro, som anges i artikel 5 i utträdesavtalet. Nästa steg Storbritannien har fram till slutet av denna månad att lämna sina iakttagelser till underrättelsen. Efter att ha granskat dessa iakttagelser eller om inga observationer har lämnats kan kommissionen, om det är lämpligt, besluta att avge ett motiverat yttrande. Bakgrund Uttagsavtalet ratificerades av både EU och Storbritannien. Det trädde i kraft den 1 februari 2020 och har rättsliga effekter enligt internationell rätt.

Efter att den brittiska regeringen offentliggjorde utkastet till ”Förenade kungarikets lagstiftning om den inre marknaden” den 9 september 2020 krävde vice ordförande Maroš Šefčovič ett extra möte i den gemensamma kommittén EU-Storbritannien för att uppmana den brittiska regeringen att utarbeta sina avsikter och för att svara på EU: s allvarliga oro. Mötet ägde rum i London den 10 september mellan Michael Gove, kansler för hertigdömet Lancaster, och vice president Maroš Šefčovič.

Vid mötet uppgav vice ordförande Maroš Šefčovič att om lagförslaget skulle antas skulle det utgöra en extremt allvarlig överträdelse av utträdesavtalet och internationell rätt. Han uppmanade den brittiska regeringen att dra tillbaka dessa åtgärder från lagförslaget på kortast möjliga tid och under alla omständigheter i slutet av september månad. Vid det gemensamma kommitténs tredje ordinarie möte den 28 september 2020 uppmanade vice ordförande Maroš Šefčovič återigen den brittiska regeringen att dra tillbaka de omtvistade åtgärderna från lagförslaget.

Den brittiska regeringen bekräftade vid detta tillfälle sin avsikt att gå vidare med lagförslaget. I utträdesavtalet föreskrivs att Europeiska unionens domstol under övergångsperioden är behörig och kommissionen har de befogenheter som den tilldelas genom unionsrätten i förhållande till Förenade kungariket, även när det gäller tolkningen och tillämpningen av det avtalet.

Brexit

EU säger att Storbritannien måste respektera tillbakadragande, avtal eller inget avtal

publicerade

on

By

Interinstitutionella förbindelser och framsyntskommissionär Maros Sefcovic talar till lagstiftare under en plenarsession för arbetsprogrammet 2021 i Europaparlamentet i Bryssel. Francisco Seco / Pool via REUTERS / File Photo

Storbritannien måste genomföra utträdesavtalet vid sin utträde ur Europeiska unionen, oavsett resultatet av pågående handelssamtal mellan de båda sidorna, sa en högkommissionär i Europa på onsdagen (21 oktober). skriver Kate Abnett.

”Avtal eller ingen affär, utträdesavtalet måste respekteras,” Europeiska kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic (avbildad) berättade för Europaparlamentet.

Sefcovic sa att EU är fast beslutet att nå en överenskommelse om handelsavtalet och andra aspekter av deras framtida förhållande, men att de båda sidorna förblir "långt ifrån varandra" när det gäller fisket och de så kallade lika villkoren för rättvis konkurrens.

”Vårt mål är fortfarande att nå en överenskommelse som kommer att bana väg för ett nytt fruktbart förhållande mellan EU och Storbritannien. Vi kommer att fortsätta arbeta för ett sådant avtal, men inte till något pris, säger han.

Fortsätt läsa

Brexit

EU: s Barnier säger att handelsavtal med Storbritannien är "inom räckhåll"

publicerade

on

By

Europeiska unionens Brexit-förhandlare sa på onsdagen (21 oktober) att ett nytt handelsavtal med Storbritannien var "inom räckhåll" om båda sidor arbetar hårt för att övervinna stickpunkterna de närmaste dagarna. skriver Gabriela Baczynska och Marine Strauss.

"En överenskommelse är inom räckhåll om båda sidor är villiga att arbeta konstruktivt, kompromissa och arbeta för att göra framsteg på grundval av lagtexter och om vi under de kommande dagarna kan lösa stickpunkterna", säger Michel Barnier.

"Tiden är avgörande ... Tillsammans med våra brittiska motsvarigheter måste vi hitta lösningar på de svåraste områdena."

Fortsätt läsa

Brexit

EU säger att Storbritannien har val att göra på Brexit

publicerade

on

By

Storbritannien har suveräna val att göra med Brexit och de kommer att avgöra dess framtida tillgång till EU: s inre marknad, sade ordföranden för blockets ledare på onsdagen och betonade att det nu var upp till London att bryta en dödläge i handelsförhandlingarna. skriva och

En frustrerad europeisk union och uppmuntrade Storbritannien uppmanade båda varandra på tisdag att kompromissa för att undvika en snabbt närande störande final i det femåriga Brexit-drama som skulle bidra till ekonomisk smärta från koronaviruskrisen.

EU: s Brexit-förhandlare sa emellertid också på onsdagen att en överenskommelse fortfarande var möjlig före årets slut, när Storbritanniens nuvarande handelsvillkor upphör och när handeln utan tullar och kvoter inte längre kan garanteras.

”Tiden är mycket kort och vi är redo att förhandla 24/7, i alla ämnen, om lagtexter. Storbritannien har lite beslut att fatta och det är deras fria och suveräna val, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel till Europaparlamentet.

"Deras suveräna svar kommer att avgöra nivån på tillgången till vår inre marknad, detta är bara sunt förnuft."

Michel sa att de 27 EU-medlemmarna var lika redo för en plötslig splittring av handelsbanden i slutet av året utan ett nytt partnerskapsavtal för att undvika tullar eller kvoter från 2021.

”Brexit betyder Brexit, som (tidigare brittisk premiärminister) Theresa May brukade säga. Men Brexit betyder också att vi ska göra val om vårt framtida förhållande ”, säger Michel och listar de tre stickpunkterna i handelsförhandlingarna: fiskerättigheter, lösning av tvister och ekonomiskt fair play.

"Vi behöver inte ord, vi behöver garantier", sade han om de så kallade lika villkor som garantier för rättvis konkurrens. ”Vill våra brittiska vänner reglera statligt stöd och upprätthålla höga medicinska standarder? Om så är fallet, varför inte förbinda sig till dem. ”

På sätt att lösa framtida handelstvister pressade Michel på att komma överens om en "bindande, oberoende skiljedom" som skulle kunna åtgärda eventuella snedvridningar på marknaden.

Michel sade att Londons utkast till nya proposition om inre marknaden - som, om den antas, skulle undergräva Birgains tidigare skilsmässeavtal med EU - förstärkte bara blockets tro att det behövdes stram polisbehandling av alla nya avtal med Storbritannien.

"Brexit var inte vårt beslut och det var inte vårt fiskares beslut", sade Michel och tillade att förlorad tillgång till Storbritanniens vatten skulle orsaka "extraordinär skada" på EU: s industri.

EU strävar därför efter fortsatt ömsesidig tillgång till brittiska fiskevatten och delar ut fångstkvoter, precis som London vill ha fortsatt tillgång till blockets marknad med 450 miljoner konsumenter för sina företag, sa han.

”Men Storbritannien vill ha tillgång till den inre marknaden samtidigt som de kan avvika från våra standarder och regler när det passar dem. Du kan inte ta din tårta och äta den också, säger Michel till EU-lagstiftarna.

Med cirka 900 miljarder euro i årlig handel på spel i de oroliga samtalen sa EU: s Brexit-förhandlare Michel Barnier samma plenarsession att ett avtal var "inom räckhåll" om båda sidor arbetade konstruktivt.

"Tiden är avgörande ... Tillsammans med våra brittiska motsvarigheter måste vi hitta lösningar på de svåraste områdena", sa Barnier i kommentarer som pressade sterling högre på valutamarknaderna.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend