Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Domare söker återkallande när en större italiensk mafia-rättegång mot 'Ndrangheta-klanen börjar

publicerade

on

En av Italiens största mafiaprocesser någonsin inleddes idag (13 januari) med mer än 330 misstänkta mobsters och deras medarbetare inför en rad anklagelser, inklusive utpressning, narkotikahandel och stöld, skriva och

Ärendet riktar sig mot 'Ndrangheta-klanen, som är baserad i Kalabrien, tån på Italiens stövel, och av åklagare anses vara den mest kraftfulla mafiagruppen i landet, vilket lätt förmörkar det mer kända Cosa Nostra-gänget på Sicilien.

Rättegången hålls i ett ombyggt callcenter i den kalabriska staden Lamezia Terme, med metallburar installerade för de tilltalade och rader skrivbord för hundratals advokater, åklagare och åskådare som förväntas delta.

Men den första förhandlingen drabbade en omedelbar hake efter att de tre domarna som tilldelats målet bad att bli återkallade och sa att de hade varit inblandade i tidigare aspekter av utredningen.

Deras begäran kommer att granskas av en separat domstol, som kommer att fördröja förfarandet i flera dagar, sade advokater.

Många av de anklagade är tjänstemän, inklusive advokater, revisorer, affärsmän, lokala politiker och poliser, som chefsåklagaren Nicola Gratteri säger villigt ha hjälpt 'Ndrangheta att bygga sitt brottimperium.

Gratteri talade till reportrar när han gick in i tingshuset och sa att utredningen hade uppmuntrat lokalbefolkningen att tala ut.

Tungt bevakad åklagare tar emot Italiens pöbelkraftverk

"Under de senaste två åren har vi sett en kraftig ökning av rättegångar från förtryckta entreprenörer och medborgare, offer för räntor, människor som i åratal har levt under hoten från 'Ndrangheta", sade åklagaren, som har spenderat mer än 30 år i strid mobben.

Staten kommer att kalla till 913 vittnen och dra nytta av 24,000 XNUMX timmars avlyssnade samtal för att stödja de otaliga anklagelserna. Gratteri sa att han förväntade sig att rättegången skulle ta ett år att slutföra, och domstolen skulle sitta sex dagar i veckan.

Ytterligare 92 misstänkta har valt en snabb rättegång i samma ärende, med sina utfrågningar som ska inledas senare i januari, medan en mycket mindre grupp av tilltalade kommer att ställas inför rätta i februari på grund av fem mord - inklusive mordet på en mafia-hitman som dödades för att han var homosexuell, säger åklagare.

Förra gången Italien försökte hundratals påstådda mafiosi samtidigt var 1986 i Palermo i ett fall som representerade en vändpunkt i kampen mot Cosa Nostra, vilket markerade början på gruppens kraftiga nedgång.

Rättegången hade en enorm inverkan eftersom den riktade sig till många mobfamiljer. Rättegången i Kalabrien fokuserar främst på bara en grupp - Mancuso-klanen från provinsen Vibo Valentia - och lämnar mycket av 'Ndranghetas topphierarki orörd.

”Vägen framåt är fortfarande väldigt lång, men vi får inte ge upp för det finns tusentals människor som tror på oss. Vi kan inte svika dem, säger Gratteri till Reuters.

coronavirus

EU uppmanar AstraZeneca att påskynda leveranser av vacciner mitt i "leveranschock"

publicerade

on

Europeiska unionen har uppmanat AstraZeneca att hitta sätt att snabbt leverera vacciner efter att företaget tillkännagav en stor nedskärning av leveransen av sitt COVID-19-skott till blocket, eftersom nyheten framkom att läkemedelsproducenten också mötte leveransproblem någon annanstans skriva och

I ett tecken på EU: s frustration - efter att Pfizer också meddelade förseningar i leveransen tidigare i januari - sa en högre EU-tjänsteman till Reuters att blocket under de kommande dagarna skulle kräva att läkemedelsföretag registrerar COVID-19-vaccinexport.

AstraZeneca, som utvecklade sitt skott med Oxford University, berättade för EU på fredag ​​att det inte kunde nå överenskomna leveransmål fram till slutet av mars, med en EU-tjänsteman inblandad i samtalen som berättade för Reuters att det innebar en nedskärning på 60% till 31 miljoner doser.

”Vi förväntar oss att företaget kommer att hitta lösningar och att utnyttja alla möjliga flexibiliteter för att snabbt kunna leverera,” sade en talesman för EU-kommissionen och tillade chefen för EU: s verkställande direktör Ursula von der Leyen hade ett samtal tidigare på måndagen med AstraZenecas chef Pascal Soriot för att påminna honom av företagets åtaganden.

En talesman för AstraZeneca sa att Soriot sa till von der Leyen att företaget gjorde allt för att få sitt vaccin till miljoner européer så snart som möjligt.

Nyheter framkom på måndagen att företaget står inför bredare leveransproblem.

Australiens hälsovårdsminister Greg Hunt berättade för journalister att AstraZeneca hade underrättat landet att det hade upplevt ”en betydande försörjningschock”, vilket skulle minska leveranserna i mars under vad man kom överens om. Han gav inte siffror.

Thailands hälsovårdsminister Anutin Charnvirakul sa att AstraZeneca skulle tillhandahålla 150,000 200,000 doser istället för de 1 XNUMX planerade, och mycket mindre än de XNUMX miljon skott som landet ursprungligen hade begärt.

AstraZeneca avböjde att kommentera globala leveransfrågor.

EU: s ledande tjänsteman sa att blocket hade en avtalsenlig rätt att kontrollera företagets böcker för att bedöma produktion och leveranser, ett drag som kan innebära att EU fruktar att doser avleds från Europa till andra köpare utanför blocket.

AstraZeneca har fått en förskottsbetalning på 336 miljoner euro (409 miljoner dollar) från EU, sa en annan tjänsteman till Reuters när 27-nationsblocket slutade en leveransavtal med företaget i augusti för minst 300 miljoner doser - den första undertecknad av EU för att säkra COVID-19-skott ..

Under förhandsköpsavtal som stängts under pandemin, gör EU utbetalningar till företag för att säkra doser, och pengarna förväntas främst användas för att utöka produktionskapaciteten.

"Initialvolymerna kommer att vara lägre än ursprungligen förväntat på grund av minskade avkastningar på en tillverkningsanläggning inom vår europeiska leverantörskedja", sa AstraZeneca på fredag.

Webbplatsen är en viralvektorfabrik i Belgien som drivs av läkemedelsproducentens partner Novasep.

Virusvektorer produceras i genetiskt modifierade levande celler som måste vårdas i bioreaktorer. Det komplexa förfarandet kräver finjustering av olika ingångar och variabler för att nå konstant höga avkastningar.

"Den tunna motivationen att det finns svårigheter i EU: s försörjningskedja men inte någon annanstans håller inte vatten, eftersom det naturligtvis inte är något problem att få vaccinet från Storbritannien till kontinenten", säger EU-lagstiftaren Peter Liese, som kommer från samma parti som Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

EU kallade till ett möte med AstraZeneca efter fredagens (22 januari) tillkännagivande för att söka ytterligare förtydligande. Mötet började kl 1230 på måndagen.

EU-tjänstemannen som deltog i samtalen med AstraZeneca sa att förväntningarna inte var höga för mötet, där företaget kommer att bli ombedd att bättre förklara förseningarna.

Tidigare i januari tillkännagav Pfizer, som för närvarande är den största leverantören av COVID-19-vacciner till EU, förseningar på nästan en månad på sina transporter, men timmar senare reviderade detta för att säga att förseningarna bara skulle pågå en vecka.

EU-avtal med vaccinproducenter är konfidentiella, men EU-tjänstemannen som deltar i samtalen utesluter inte påföljder för AstraZeneca, med tanke på den stora revideringen av dess åtaganden. Källan utarbetade emellertid inte vad som kunde utlösa straff. "Vi är inte där ännu", tillade tjänstemannen.

"AstraZeneca har varit kontraktligt skyldigt att producera sedan så tidigt som i oktober och de levererar uppenbarligen till andra delar av världen, inklusive Storbritannien utan dröjsmål," sa Liese.

AstraZenecas vaccin förväntas godkännas för användning i EU den 29 januari, och de första leveranserna förväntas från och med den 15 februari.

($ 1 = € 0.8214)

Fortsätt läsa

EU

Kemikalier: EU skyddar vilda djur från negativa effekter av bly i miljön

publicerade

on

Den 25 januari vidtog kommissionen bestämda åtgärder för att säkerställa att vilda djur skyddas från de negativa effekterna av bly i miljön genom att begränsa dess användning vid skott i eller runt våtmarker. Antaget inom ramen för EU: s kemikalieregulering, kommer åtgärden att bidra till att skydda miljön genom att avsevärt minska blyföroreningar och samtidigt förhindra den undvikbara dödsfallet med blyförgiftning av cirka 1 miljon vattenfåglar varje år. Bly är ett mycket giftigt ämne som släpps ut i miljön och förorenar både jord och vatten.

Varje år släpps 4,000 till 5,000 ton bly i våtmarker från blyskott. Det finns prisvärda alternativ, till exempel stålskott, som för närvarande kostar ungefär samma som blyskott. Den åtgärd som antas idag kommer att harmonisera och förbättra effektiviteten i nationell lagstiftning som begränsar användningen av blyskott i våtmarker som redan finns i 24 medlemsstater.

Det börjar gälla om två år. Begränsningen stöder målen för Kemisk strategi för hållbarhet och den Grön affär. Det stöder också målen för fågeldirektivetoch är en första konkret leverans enligt den nya EU 2030 Strategi för biologisk mångfald. Mer information här.

Fortsätt läsa

EU

72 amerikanska och EU-föreningar kräver upphävande av vedergällningstullar

publicerade

on

Sjuttiotvå amerikanska och europeiska organisationer som representerar ett brett spektrum av branscher skickade en skrivelse den 25 januari till president Joseph R. Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som uppmanar till omedelbar upphävande av tullar på sektorer som inte är relaterade till de pågående transatlantiska handelstvisterna.

Koalitionen uppgav att upphävande av tariffer kommer att lindra ekonomiska skador och hjälpa till att återupprätta ett samarbetsvilligt transatlantiskt handelsförhållande.

”COVID-19-pandemin och de nödvändiga nedläggningarna av icke-väsentliga företag fortsätter att påverka den globala ekonomin, inklusive våra sektorer som stöder miljontals arbetstillfällen på båda sidor om Atlanten,” säger gruppen av amerikanska och EU-föreningar. ”De pågående handelstvisterna mellan EU och USA och ytterligare tullar, som fortsätter att plåga den transatlantiska handeln, har förvärrat en dålig situation. Med de skador vi har lidit förra året och fortfarande lider kan den nuvarande situationen inte tillåtas fortsätta längre. ”

Gruppen sade: "Vi tror att omedelbar upphävande av dessa tariffer är en nödvändig och grundläggande åtgärd, som kommer att ge en ekonomisk stimulans i en tid då den behövs mest."

De drog slutsatsen: ”Våra industrier stöder ett konstruktivt och blomstrande handels- och ekonomiskt förhållande mellan USA och EU. Att ta bort dessa tariffer kommer att ge en positiv drivkraft för att återställa det viktiga bilaterala förhållandet och samarbetsinsatser för att hantera globala ekonomiska utmaningar. Dessutom kommer ett gemensamt åtagande att undvika nya ytterligare tariffer att skapa nödvändig säkerhet och stabilitet för att växa den transatlantiska ekonomin. ”

Lista över 72 amerikanska och EU: s handelsföreningar

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend