Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#MMVF – Hälsorisker för mineralull kommer sannolikt att tas upp av nya parlamentsledamöter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Nyvalda parlamentsledamöter uppmanas att öka medvetenheten om de "potentiella farorna" med mineralull, ett byggmaterial som vanligtvis används inom byggbranschen.

Mineralull är en typ av värmeisolering gjord av stenar och mineraler. Efter att asbest förbjöds i de flesta länder på 1990-talet kom konstgjorda glasfibrer (MMVF), som mineralull också kallas, effektivt fram som ersättningsmaterial.

Men stora tvivel kvarstår om användningen av MMVF för byggnadsisolering.

That is why campaigners want the health threats posed by mineral wool to be high on the agenda of the new intake of MEPs who will soon be taking their seats in the European Parliament after the weekend’s elections.

Ett pågående problem är att lite är känt om de möjliga hälsoriskerna med MMVF och det, viktigast av allt, inkluderar de inom byggbranschen och även allmänheten.

För att rätta till detta kommer parlamentsledamöter i relevanta parlamentariska utskott att riktas mot när parlamentet återupptas efter valet till Europaparlamentet. Syftet är att öka medvetenheten om frågan och trycka på för åtgärder.

Nya parlamentsledamöter kommer att uppmanas att driva på för hälso- och säkerhetslagstiftning och även införa adekvat produktmärkning.

Annons

Efter att ha klassificerats tidigare av Världshälsoorganisationen och International Agency on the Research on Cancer som cancerframkallande och farligt för människor, avklassificerades mineralull som cancerframkallande 2002. Nu har det dock visat sig att produkten som testats var annorlunda från det som är kommersiellt tillgängligt, genom att ett viktigt "pärm" hade tagits bort. Det påstås att produkten inte testades eftersom den faktiskt säljs och används och det finns nu uppmaningar till Europeiska kemikaliemyndigheten (ECA), baserad i Helsingfors, att utföra omtestning av produkten som den säljs. 

Kampanjer säger att det finns "tilltagande medicinska bevis" som pekar på hälsoriskerna med att hantera MMVF.

De vill att parlamentsledamöter, både de som återvänder till parlamentet och nya, ska stödja krav på omtestning av mineralull, förbättrad lagstiftning för att ge förbättrat skydd för arbetare som exponeras för ämnet och mer framträdande märkning på produkten.

Obligatorisk skyddsutrustning för att skydda lungor och hud är bland de åtgärder som efterfrågas, liksom en kraftigt ökad utbildning för arbetare om de potentiella hälsoriskerna med mineralull.

Det hävdas att mineralull, oavsett om den säljs genom handeln eller till konsumenter, måste vara försedd med varningar, synliga på alla förpackningar, på ett sätt som liknar det som ses på alkohol- eller cigarettförpackningar.

Den ledande experten på lunghälsa, Dr Marjoleine Drent, som är en av dem som kräver åtgärder, har upprepade gånger uttryckt sin oro.

Hon sa till den här webbplatsen: "Effekterna av fibrerna i glasull och stenull kan jämföras med effekterna av asbest."

Dr Drent tillade: "Tidigare visste vi inte att asbest var mycket farligt. Resultaten av effekterna av fibrer i glasull och mineralull ses bara just nu, så vi måste hantera det försiktigt. Poängen är att dessa ämnen är skadliga, men folk inser det inte tillräckligt, och det är något vi måste oroa sig för. Det är alltför lätt att acceptera att "vi har en ersättning för asbest". Men ersättaren kanske inte är så bra som vi trodde att den var i början, det finns otillräcklig uppmärksamhet åt detta faktum.”

De hälsohot som mineralull utgör blir alltmer uppmärksammad på allmänheten. Eftersom frågan i stort sett har gått okontrollerat kommer nya parlamentsledamöter att uppmanas att hjälpa till att undvika en upprepning av asbesttragedin och vidta åtgärder i hela Europa för att skydda både husägare och arbetare från riskerna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend