Anslut dig till vårt nätverk!

Diet

Ledamöterna efterlyser EU: s livsmedelsstrategi för att främja växtrik kost

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Två kraftfulla utskott från Europaparlamentet uppmanade EU-kommissionen att främja hälsosamma växtrika dieter som en del av en hållbar EU-livsmedelsstrategi. NGO Compassion in World Farming EU välkomnar denna uppmaning, eftersom det krävs ambitiösa åtgärder för att förbättra våra livsmedelssystem till gagn för människor, djur och planeten.

Kommittén för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet och kommittén för jordbruk och landsbygdsutveckling antog en gemensam ståndpunkt om EU -kommissionens livsmedelspolitik, Farm to Fork-strategi för ett 'rättvist, hälsosamt och miljövänligt livsmedelssystem".

En ”befolkningsövergripande förändring av konsumtionsmönster behövs”, till exempel ”ökad konsumtion av […] växtbaserade livsmedel”, betonade de två kommittéerna och betonade behovet av att ta itu med ”överkonsumtion av kött” och andra ohälsosamma produkter för nytta av vår hälsa, miljön och djurens välbefinnande (punkt 20).

Annons

Faktum är att 20 kött- och mejeriföretag avger mer växthusgas än Tyskland, Storbritannien eller Frankrike, vilket framhölls tidigare i veckan av en ny rapport av Heinrich Böll Stiftung, Friends of the Earth Europe och Bund für Umwelt und Naturschutz. Forskare betona att brådskande åtgärder för att främja växtrik kost är avgörande för att säkerställa planetarisk och människors hälsa. Detta kommer också att bidra till att minska det enorma antalet djur som används i jordbruket, på grund av det nuvarande intensiva jordbrukssystemet.

Betänkandet, som kommer att röstas om av hela parlamentet senare under året, uppmanar också kommissionen att lägga fram lagstiftning som fasar ut användningen av burar för odlade djur (punkt 5a). Detta ekar uppmaningen till den framgångsrika 'Avsluta kålåldern' European Citizens 'Initiative, som har fått 1.4 miljoner verifierade underskrifter från människor i alla EU: s medlemsländer, liksom ett tidigare upplösning av EU -parlamentet i frågan och a engagemang av Europeiska kommissionen för att förverkliga denna uppmaning.

Rapporten betonar också behovet av högre standarder för fisk. Det uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att förbättra fiskens välbefinnande, särskilt genom att stödja bättre ”metoder för fångst, landning, transport och slakt av fisk och marina ryggradslösa djur” (punkt 10).

Annons

Head of Compassion in World Farming EU Olga Kikou sa: ”Jag välkomnar starkt de två viktiga kommittéernas uppmaning till behovet av att övergå till mer växtrik kost och förbättra djurens välfärd. Det finns naturligtvis utrymme för förbättringar i parlamentsledamöternas krav, eftersom högre ambitioner behövs. Men ledamöter och EU -kommissionen letar redan efter lösningar i rätt riktning. Vi kommer att vara vaksamma för att se till att uppföljningsåtgärderna är djärva och i rätt tid. Fröna för en bättre framtid är redan där - nu gäller det att se till att de blir verklighet. ”

Farm to Fork-strategin för ett rättvist, hälsosamt och miljövänligt livsmedelssystem är en central pelare i European Green Deal, som beskriver hur man gör Europa koldioxidneutralt till 2050. Strategin syftar till att påskynda övergången till en hållbar mat system som skulle ge miljö, hälsa, sociala och ekonomiska fördelar. Med tanke på att bättre djurskydd förbättrar djurs hälsa och livsmedelskvalitet, åtar sig kommissionen i strategin att revidera EU: s djurskyddslagstiftning med det yttersta målet att säkerställa en högre nivå av djurens välbefinnande.

För över 50 år Medkänsla i Världsodling har kämpat för husdjurs välbefinnande och hållbar mat och jordbruk. Med över en miljon anhängare har vi representanter i 11 europeiska länder, USA, Kina och Sydafrika.

Bilder och videor av odlade djur kan hittas här.

coronavirus

Eftersom # COVID-19 driver åtgärder mot fetma, kan "sodavatten" fungera för mat?

publicerade

on

I båda UK och Frankrike, ett antal parlamentariker pressar på för nya skatter på vissa livsmedelsprodukter och bygger på exemplet med befintliga sodavattar som tar ut avgifter för drycker med högt sockerinnehåll. Förespråkare av politiken vill att regeringar ska utnyttja sitt inflytande över prissättningen och ta itu med européernas expanderande midjelinjer via sina plånböcker.

I hela EU söker näringsexperter och tjänstemän inom folkhälsan nya sätt att främja hälsosammare matvanor, inklusive införandet av restriktioner för skräpmatreklam och subventioner av frukt och grönsaker. Den allmänna opinionen verkar vara för en interventionistisk metod: 71% av briterna stödja subventionera hälsosamma livsmedel och nästan hälften (45%) är för att beskatta ohälsosamma livsmedel. Liknande trender har observerats i hela Europa.

Medan dessa idéer verkar vara ytterst logiska, för med sig de en mycket tunnare uppsättning frågor. Hur kommer de europeiska regeringarna faktiskt att avgöra vilka livsmedel som är hälsosamma och vilka är ohälsosamma? Vilka produkter kommer de att beskatta, och vilka kommer de att subventionera?

Att hantera fetma direkt

Det är liten överraskning att den brittiska regeringen nu utarbetar planer för att hantera fetmaepidemin. 2015 57% av den brittiska befolkningen var överviktig med Världshälsoorganisationen förutsäga denna procentandel kommer att uppgå till 69% fram till 2030; en i 10 Brittiska barn är överviktiga innan de ens börjar skolan. Coronaviruspandemin har ytterligare understrukit farorna med ohälsosamt ätande. 8% av de brittiska COVID-patienterna är sjukligt överviktiga, trots att bara 2.9% av befolkningen faller i denna viktklassificering.

Premiärministern har själv personlig erfarenhet av farorna med just denna komorbiditet. Boris Johnson var medgav till intensivvård med koronavirussymtom tidigare i år, och medan han resterna kliniskt övervikt har hans attityder till att hantera problemet tydligt förändrats. Dessutom tappar 14 kgJohnson har utfört en omvänd tur på sina synpunkter på livsmedelslagstiftning, efter tidigare dubbning avgifter på ohälsosamma produkter "synd stealth skatter" som var symptomatiska för en "krypande barnbarnstillstånd".

Johnson förespråkar nu stramare reglering av skräpmatmarknadsföring och tydligare kaloriräkningar på restaurangmenyobjekt, medan kampanjer uppmana honom att överväga att subventionera hälsosammare alternativ. I en rapport från icke-vinstdrivna tunna-demos visade nästan 20 miljoner människor i Storbritannien inte råd att äta hälsosammare produkter senaste forskningen indikerar att subventionering av hälsosammare livsmedel skulle vara mer effektiva i kampen mot fetma än att beskatta ohälsosamma livsmedel.

Frankrike verkar följa en liknande åtgärd. EN senatorrapport som släpptes i slutet av maj fick godkännande över parterna och kunde förankras i fransk lag inom en snar framtid. Förutom en detaljerad analys av Frankrikes försämrade dieter innehåller rapporten 20 konkreta förslag för att lösa krisen. Ett av dessa förslag omfattar beskattning av ohälsosamma livsmedelsprodukter, som studiens författare uppger att bör definieras i enlighet med Frankrikes märkningssystem Nutri-Score front of pack (FOP) - en av kandidaterna som för närvarande övervägs av Europeiska kommissionen för användning i hela EU Union.

Striden om FOP-etiketter

Medan den nyligen avslöjade Farm 2 Fork (F2F) -strategin fastställer en process för att anta ett enhetligt FOP-system i hela EU, har kommissionen hittills avstått från att stödja någon kandidat. Debatten om etiketter kan ha en drastisk inverkan på hur enskilda medlemsländer svarar på dessa nyckelfrågor, inte minst för att det leder till komplexiteten i att definiera vad som utgör en balanserad diet i skarpt fokus.

Nutri-Score FOP-systemet fungerar på en färgkodad glidskala, med livsmedel som uppfattas ha det högsta näringsvärdet betygsatt "A" och skuggat mörkgrönt, medan de med det fattigaste innehållet får en "E" -certifiering och märkt rött. Förespråkare argumenterar för att Nutri-Score snabbt och tydligt visar näringsdata till kunderna och hjälper dem att fatta välgrundade beslut. Systemet har redan antagits på frivillig basis av länder inklusive Belgien, Luxemburg och naturligtvis Frankrike.

Systemet har emellertid många störare. Mest sant bland dessa är Italien, som hävdar att många av landets signaturmatprodukter (inklusive dess berömda olivoljor och dess härdade kött) bestraffas av Nutri-Score, även om landets traditionella medelhavsdiet är berömt som en av de hälsosamma i världen.

Som ett alternativ har Italien föreslagit sin egen Nutrinform FOP-etikett, som inte kategoriserar livsmedel som "bra" eller "dålig" utan snarare presenterar näringsinformation i form av ett laddningsbatteri infographic. Nutrinform var godkänd av Europeiska kommissionen (EG) för kommersiellt bruk just denna månad, medan jordbruksministrar från andra södra EU-länder, inklusive Rumänien och Grekland, har uttalat sig för den italienska ståndpunkten.

Frankrike verkar själv ha lagt märke till de potentiella återverkningarna av Nutri-Score när det gäller landets viktigaste kulinariska produkter - och särskilt dess ostar. Genom den franska regeringens egna inträde har Nutri-Score-algoritmen för beräkning av betyg varit "anpassat”När det gäller produkter som ost och smör så att systemet inte undergräver franska mejeriprodukter.

Den speciella behandlingen har inte tillfredsställt alla Nutri-Score franska kritiker, men med siffror som den franska senatoren Jean Bizet varnar för potentiella "negativa effekter”På mejerisektorn. Nutri-Score: s verkliga effektivitet när det gäller att påverka konsumentbeslut har också ifrågasatts med forskare finna FOP-märkningen förbättrade bara "näringskvaliteten" för de livsmedel som konsumenterna slutligen köpte med 2.5%.

Den här heta debatten hjälper till att förklara varför kommissionen är det kämpar för att standardisera FOP-märkning över europeiska hyllor. Det återspeglar också de djupa oenigheterna om vad som utgör en balanserad och hälsosam kost, både mellan och inom enskilda EU-länder. Innan lagstiftare eller tillsynsmyndigheter i London, Paris eller andra europeiska huvudstäder kan fatta konkreta beslut om beskattning eller subventionering av vissa livsmedel, kommer de att behöva hitta tillfredsställande svar på de frågor som alltid kommer att omge de valda kriterierna.

Fortsätt läsa

Diet

#FishMicronutrients "glider genom händerna" på undernärda människor

publicerade

on

Miljontals människor lider av undernäring trots att några av de mest näringsrika fiskarterna i världen fångas nära sina hem, enligt ny forskning publicerad i Nature.

Barn i många tropiska kustområden är särskilt utsatta och kunde se betydande hälsoförbättringar om bara en bråkdel av fisken som fångats i närheten avleddes till deras dieter.

Förutom omega-3-fettsyror är fisk också en källa till viktiga mikronäringsämnen, till exempel järn, zink och kalcium. Ändå lider mer än 2 miljarder människor över hela världen av mikronäringsbrister, som är kopplade till mödrar, dödlig tillväxt och preeklampsi. För vissa länder i Afrika beräknas sådana brister minska BNP med upp till 11%.

Denna nya forskning tyder på att tillräckligt med näringsämnen fiskas redan ur haven för att avsevärt minska undernäringen och i en tid när världen uppmanas att fundera mer noggrant över var och hur vi producerar vår mat, kanske fisket inte är svaret.

Huvudförfattare professor Christina Hicks från Lancaster Universitys miljöcenter sa: ”Nästan hälften av världens befolkning bor inom 100 km från kusten. Hälften av dessa länder har måttliga till allvarliga bristerisker; ändå visar vår forskning att de näringsämnen som för närvarande fiskas ut ur deras vatten överstiger kostkraven för alla under fem åringar inom deras kustband. Om dessa fångster var mer tillgängliga lokalt kan de ha en enorm inverkan på den globala livsmedelssäkerheten och bekämpa undernäringsrelaterad sjukdom hos miljontals människor. ”

Det Lancaster University-ledda forskarteamet samlade in data om koncentrationen av sju näringsämnen i mer än 350 arter av marin fisk och utvecklade en statistisk modell för att förutsäga hur mycket näring en viss fiskarter innehåller, baserat på deras diet, havsvattentemperatur och energiförbrukning.

Denna prediktiva modellering, ledd av Aaron MacNeil från Dalhousie University, gjorde det möjligt för forskare att exakt förutsäga den troliga näringskompositionen hos tusentals fiskarter som aldrig tidigare har analyserats näringsmässigt.

Med hjälp av aktuella fisklandningsdata använde de denna modell för att kvantifiera den globala distributionen av näringsämnen från befintligt marint fiske. Denna information jämfördes sedan med förekomsten av näringsbrister runt om i världen.

Deras resultat visade att viktiga näringsämnen var lätt tillgängliga i fisken som redan fångades men de nådde inte många lokala populationer, som ofta var mest i behov.

Till exempel var mängden fisk som för närvarande fångas utanför Västafrikanska kusten - där människor lider av höga halter av zink, järn och vitamin A - tillräcklig för att tillgodose näringsbehovet hos människor som bor inom 100 km från havet.

Delar av Asien, Stilla havet och Karibien var bara några av de andra kustregionerna som visade ett liknande mönster av hög undernäring trots tillräckliga fisknäringsämnen i den lokala fångsten.

Forskare säger att en komplex bild av internationellt och olagligt fiske, handel med skaldjur - tillsammans med kulturella metoder och normer - står mellan undernärda människor och de mer än tillräckliga fisknäringsämnena som fångas på deras tröskel.

Dr Andrew Thorne-Lyman, en nutritionist och medförfattare från Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health sa: "Fisk är av många tänkt på ett protein men våra resultat tyder på att det faktiskt är en viktig källa till många vitaminer, mineraler och fettsyror. som vi ofta ser saknas i fattiga befolknings dieter i hela världen. Det är dags att beslutsfattare om livsmedelssäkerhet erkänner den näringsrika maten som simmar direkt under näsan och tänker på vad som kan göras för att öka tillgången till fisk av dessa populationer. ”

Dr Philippa Cohen från WorldFish sa: ”Vår forskning visar tydligt att man måste titta noggrant på hur fisken distribueras. För närvarande lyckas många av världens fiske få mest intäkter, ofta genom att rikta sina ansträngningar mot att fånga de mest prisvärda arterna och spotta fisklandningar mot munnen hos de rika i städerna eller mata husdjur och boskap i rikare länder. Det glider genom händerna på småskaliga fiskare och undernärda människor. Vi måste hitta ett sätt att sätta mänsklig näring i centrum för fiskeripolitiken. ”

Studien belyser behovet av fiskpolitik som är inriktad på att förbättra näring snarare än att bara öka mängden mat som produceras eller intäkterna från fiskeksport.

Docent Aaron MacNeil, Ocean Frontier Institute vid Dalhousie University, sade: ”Eftersom efterfrågan på havsresurser har ökat till gränsen för vad som kan skördas hållbart, visar projekt som detta att det finns möjligheter att fiska strategiskt för att möta grundläggande utmaningar för människors hälsa och välbefinnande.

”Denna globala forskning visar hur tvärvetenskaplig marinvetenskap kan användas för att direkt hantera hot mot människors hälsa på lokala skalor. Förmågan för lokalbefolkningen att lösa lokala problem med hjälp av lokala resurser är enorm, och vi kunde inte ha gjort det utan att ett så mångfald forskare arbetar tillsammans. ”

Artikeln "Utnyttja det globala fisket för att hantera mikronäringsbrister" publiceras i Natur (3rd Oktober 2019) kommer att finnas tillgänglig här

Mer information.

Forskningen finansierades av European Research Council (ERC), Australian Research Council (ARC), Royal Society University Research Fellowship (URF), Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada (NSERC), Australian Center for International Agricultural Research (ACIAR) och United States Agency for International Development (USAID). Arbetet utfördes som en del av CGIAR Research Program (CRP) på Fish Agri-Food Systems (FISH) som leds av WorldFish, med stöd av bidragsgivare till CGIAR Trust Fund.

Fortsätt läsa

Diet

#Mjölk, #Frukt och #Vegetables distribueras till skolbarn tack vare EU-programmet

publicerade

on

I början av ett nytt läsår kommer EU: s skola för frukt, grönsaker och mjölk att återupptas i de deltagande EU-länderna för 2019-2020.

EU: s skolplan syftar till att främja hälsosam kost och balanserade dieter genom distribution av frukt, grönsaker och mjölkprodukter samtidigt som man föreslår utbildningsprogram om jordbruk och god näring.

Mer än 20 miljoner barn gynnades av detta program under skolåret 2017-2018, vilket representerar 20% av barnen i hela EU.

Jordbruks- och landsbygdsutvecklingskommissionär Phil Hogan sa: ”Att anta hälsosamma matvanor från en ung ålder är viktigt. Tack vare EU: s skolplan kommer våra unga medborgare inte bara att njuta av europeiska kvalitetsprodukter utan också lära sig om näring, jordbruk, livsmedelsproduktion och det hårda arbete som följer med det. ”

Varje läsår tilldelas totalt 250 miljoner euro till systemet. För 2019-2020 avsattes € 145 miljoner för frukt och grönsaker och 105 miljoner euro för mjölk och andra mejeriprodukter. Även om deltagande i systemet är frivilligt, valde alla EU-länder att delta, antingen för ett avsnitt eller för hela programmet. Nationella anslag för EU-länder som deltog i programmet för detta skolår godkändes och antogs av Europeiska kommissionen i mars 2019. Länder kan också fylla EU-stöd med nationella fonder.

Medlemsstaterna kan besluta om hur systemet ska genomföras. Detta inkluderar den typ av produkter som barn kommer att få eller temat för de utbildningsåtgärder som vidtas. Valet av distribuerade produkter måste dock baseras på hälso- och miljöhänsyn, säsongsbetonade, tillgänglighet och variation.

Mer

EU: s frukt- och grönsaks- och mjölksystem

Viktiga fakta och siffror för EU: s skolprogram 2017-2018

Lärarens resurspaket

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend